'Jeg har rykket mig 100 procent inden for det faglige'

'Jeg har rykket mig 100 procent inden for det faglige'
Ann Charlott Sonne. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 8. APR 2021 • 05:54
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
8. APR 2021 • 05:54

DAGENS NAVN: Ann Charlott Sonne var med på det første hold turbokokke på Campus Bornholms uddannelse for personer over 25 år med flere års erfaring fra branchen. De er blevet uddannet på 24 uger, hvor de har taget hovedforløbene på skolen.

Hvorfor ville du gerne have kokkeuddannelsen?

– Da jeg fik tilbuddet, tænkte jeg, at det kunne jeg ikke sige nej til, for jeg har arbejdet med mad i så mange år, siden jeg blev uddannet delikatesseassistent hos en slagter i Hørsholm.

– Jeg har i 22 år sejlet som både smørrebrødsjomfru og som gastronom. Jeg startede i kabyssen på Povl Anker, og jeg har været med til at starte Villum Clausen op og Leonora Christina, og jeg har har været med til skiftet til Bornholmslinjen. Jeg sejler nu på Express 1.

– Det var campus, der tilbød Bornholmslinjen muligheden, og vi har været tre medarbejdere, der har bestået.

Hvordan var det i moden alder at skulle i gang med en uddannelse?

– Det er mange år siden, at jeg har været på skolebænken, og der var øjeblikke, hvor jeg tænkte, om jeg kunne få gang i hjernen igen. Det var svært at sidde med lektier, og angsten kom somme tider helt ud i fingerspidserne. Det var en udfordring at skulle blotte sig, måske især over for nogle af dem, der senest har gået i skole. Aldersforskellen på holdet var stor. Vi var fra i 20'erne og til op i 40'erne.

– Men det var en kæmpe oplevelse. Jeg har ikke fortrudt et sekund. Det var nogle gode lærere. De har gjort et godt stykke arbejde, også fordi det var deres første erfaringer med et turbohold.

Er du blevet en bedre kok?

– Ja, ingen tvivl om det. Jeg kan nok især bruge det i forbindelse med besætningsmaden, hvor vi laver mad til hele besætningen både morgen, middag og aften. Jeg har rykket mig 100 procent inden for det faglige. Det har været fantastisk at lære grundessensen i, hvordan man laver de forskellige ting, og det var et sus at komme ind i den finere gastronomiske verden.

Hvad var du oppe til i svendeprøven?

– I den bundne ret trak jeg kylling saute chasseur, og som den kreativ ret trak jeg hasselnød som dessert. Jeg lavede en appelsin- og hasselnødsorbet, hasselnødknas, hasselnødkage, hasselnødsorbet, hasselnødkage og syltede hasselnødder.

Jeg fik 12 for den bundne ret og 10 for den kreative. Jeg fik en bronzemedalje, og jeg var vildt stolt.

Er du tilbage på job?

– Ja, og jeg er godt træt i benene, selv om vi også lavede meget mad på skolen. Men en ting er at stå på fast grund og lave mad, noget andet er at komme på havet.

Har du nogle planer med din uddannelse?

– Lige nu kan jeg lægge den i en fin lille boks på rygraden, og så kan jeg bruge en masse af de elementer, jeg har lært. Jeg er glad for mit job og har ingen intentioner om at skulle søge noget nyt. Men det er fedt at have uddannelsen, for man ved aldrig, hvad tiden vil bringe.

Vil du anbefale uddannelsen til andre, hvis muligheden kommer igen?

– Ja, 100 procent. Men man skal brænde for det, for ellers bliver det nogle svære uger at komme igennem.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg bruger meget tid på vores heste. Mine to piger har hver deres pony, og så fik jeg en hest i svendegave af familien. Vi har dem opstaldet på Stald Sursænke.

– Jeg bruger masser af tid på familien, og vores hund Alfred, en Jack Russell terrier, skal også luftes.

 


Ann Charlott Sonne

44 år.

Oprindeligt fra Nexø, bor i Rønne.

Gift med Lars Sonne, har to døtre (Ida 14 og Nanna 12), en hund og tre heste.

Uddannet delikatesseassistent og nu også kok.