HC er tilbage i Vang: Hjertet banker for barndomsbyen

HC er tilbage i Vang: Hjertet banker for barndomsbyen
– Jeg siger ligesom Peter A.G. Nielsen og Gnags, at når jeg bli’r gammel vil jeg sidde på en bænk, der hvor havet slår ind over molen, siger HC Pedersen. Foto: Jacob Jepsen
PORTRÆT | ABONNENT | 25. SEP 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
PORTRÆT | ABONNENT
25. SEP 2022 • 10:30

HC Pedersen bor i Hasle, men hans hjerte banker for barndomsbyen Vang.

 

– Jeg har boet tre forskellige steder i Vang.

Hans Christian Pedersen – kendt som HC – peger rundt i lidt forskellige retninger og fortæller om, hvor der lå forretninger og pensionater og et hotel, om hvem der boede hvor, og om hvilket liv, der var i lille Vang, da han voksede op i 1950’erne og 60’erne.

HC Pedersen flyttede fra Vang og Bornholm, da han var 19 år. Men den tætte tilknytning til Vang, som hans slægt har haft i flere generationer, har han bevaret igennem alle årene. Nu er den blevet yderligere forstærket, fordi hans ældste datter og svigersøn har åbnet Café Solvang ved havnen.

HC Pedersen har tre børn og tre børnebørn, der alle bor ovre, men de har stor glæde af familiens hus i Vang.

HC Pedersen går gerne til hånde i cafeen, og denne blæsende septemberdag møder vi ham ved Vang Havn, fordi han torsdag den 29. september fylder 70 år.

Det kan godt være, at efteråret er sat ind, men der er stadig masser af turister i Vang. P-pladsen på havnen er fyldt, og masser af lejrskoleelever er dukket op til at skabe et vældigt liv. Til gengæld er der ikke længere så mange fastboende til at skabe liv året rundt, beklager HC Pedersen.

Masser af børn

– Da jeg var barn, var der 120-130 indbyggere i Vang. Da jeg startede i Nordre Skole, hvor jeg i de første to år gik i skole hver anden dag, var vi otte børn fra Vang og nærmeste omegn i min klasse. I dag er der 45 fastboende i Vang, og her er to skolebørn.

HC Pedersen er "brøgsahorra", søn af Bitten og Carl Pedersen, der var uddeler i Vang Brugsforening (1949-71).

– Det var en fantastisk barndom. Vi havde skov, strand og havn lige udenfor døren. Vi brugte naturen meget i vores leg, og vi havde eksempelvis den mest fantastiske kælkebakke man kan forestille sig. Vi var mange i alle aldre der sammen trak kælkene op til Udsigten (det øverste hus i Vang), og så gik det ellers i fuld fart ned ad bakken ned til havnen. Om sommeren legede vi meget på stranden og legede "cowboydere" og indianere i det nuværende Ringebakkebrud. Vi brugte naturen – dengang havde vi heldigvis ikke nogen mobil telefon eller ipad!

– Jeg fik modsat flere af mine kammerater ikke nogen jolle. Den har jeg så selv skaffet mig på mine gamle dage. Jeg fik som stor dreng tilbudt en jolle, men min far sagde nej. Hans bror havde galeasen Lene Marie, som sejlede med sten fra Vang. Uden for Bønnerup Strand på Djursland sejlede de på en mine i 1946, og min farbror og de to andre om bord druknede. Jeg blev født seks år efter og fik navnet Hans Christian efter min farbror.

– Men jeg havde jo heller ikke tid til at sejle. Fra jeg var lille, løb jeg ærinder for min far. Pensionaterne Tisvilde og Sølyst, Hotel Finnedalen og mange andre i Vang skulle jo have deres varer bragt til døren.

Brugsen havde også en slagterafdeling, og Vang havde en bager (der hvor Restaurant Le Port ligger i dag), et posthus, en snedker, to-tre erhvervsfiskere, ligesom der også var masser af aktivitet som følge af stenindustrien, husker HC Pedersen.

– Når der er succes, opvejer det alt andet, siger HC Pedersen om sit engagement i Hasle Idrætsforening. Foto: Jacob Jepsen

 

12 år i udlandet

HC Pedersen flyttede efter endt skolegang til Sjælland, hvor han tog en bankuddannelse i Andelsbanken i Glostrup. Herefter var han i bankverdenen i mange år, hvor han især arbejdede med personale og uddannelse. Han boede i 21 år i Grenå på Djursland inden turen gik tilbage til fødeøen.

– Jeg har altid været nysgerrig, både på mennesker og på verden, og jeg har boet og arbejdet i udlandet i 12 år, fortæller HC Pedersen.

Det har været så forskellige steder som Grønland, Saudi Arabien og Malta. Det har især været administrative job.

I en årrække var han i turistbranchen. I otte år (1977-1985) havde han Havnekiosken i Vang. Det var dog mest forældrene, der passede sommerforretningen her, mens HC var i Grønland.

– Jeg boede fast i Vang i årene 1983-85, hvor jeg også havde et år med Grillen i Storegade i Hasle og en sæson med baren Jantzens Kælder (i dag Pizzeria Venezia) i Gudhjem. Men jeg havde mødt Sonja, og hende flyttede jeg så over til.

Formand for Hasle IF

Sonja og HC Pedersen flyttede til Hasle for fem år siden, da HC blev pensionist.

– Det har vi ikke fortrudt. Måske skulle vi have gjort det noget før. Det er skønt at være her, og det er nok først på mine gamle dage, at jeg begynder at lægge mærke til naturen og omgivelserne – alt det, man som barn har taget for givet. Den mest fantastiske strækning på Bornholm er fra Hasle langs kysten op til Allinge, mener HC Pedersen.

HC Pedersen spillede som barn både fodbold og håndbold i idrætsforeningen Standard i Rutsker. I årene på Djursland var han meget involveret i idrætten via børnene.

– Det var derfor naturligt for mig at fortsætte som hjælper og leder på Bornholm, og jeg har nu været formand for Hasle Idrætsforening i to et halvt år. Telefonen har allerede bippet og ringet tre gange i dag vedrørende ting i idrætsforeningen. Vi har gang i meget. Vi skal anlægge baner til padeltennis, vi har planer om at udvide klubhuset, og Hasle har nu et fodboldhold i Københavnsserien. Vi har ni afdelinger med cirka 500 medlemmer, siger HC Pedersen, der selv er aktiv i bordtennis 60+.

Det summer af liv

– Sonja siger ofte til mig, at jeg bruger for lidt tid på at motionere selv.

– Men det er godt at se udviklingen i idrætsforeningen, selv om vi også kæmper for at få nok frivillige. Glæden ved det frivillige arbejde er at se, at der summer af liv, se glade ansigter hos de små såvel som hos de ældre. At der er godt kammeratskab og sammenhold, at der kommer flere medlemmer, og at vi kan holde en god sildefest med et pænt overskud til glæde for klubbens medlemmer. Når der er gang i foreningen, opvejer det alt andet, mener HC Pedersen.

Når HC Pedersen skal fejre sin fødselsdag, bliver det naturligvis i Vang.

Lørdag den 1. oktober fra kl. 13 til 15 er familie, venner og bekendte velkommen til en kop øl og en sandwich i Salteriet.