Han er en britbornholmer med pionerånd

Han er en britbornholmer med pionerånd
Thomas Jackson er konstitueret udskolingsleder på Svartingedal Skole foreløbig frem til sommerferien. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | Tirsdag 7. marts 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | Tirsdag 7. marts 2023 • 05:30

Thomas Kure Jackson er konstitueret udskolingsleder på Svartingedal Skole i Hasle.

 

Du hedder Kure Jackson. Det vidner om en blandet baggrund – fortæl om det?

– Min far er englænder, og min mor er dansker. Jeg er født i England, i Nottingham, hvor jeg boede i seks år. Jeg kunne ikke et ord dansk, da vi flyttede til Bornholm, men det lærer man hurtigt som barn.

– Kure kommer fra min mormors familie, som er fra Bornholm. Så nogle gange, når jeg skal sige, hvad jeg er af nationalitet eller identitet, siger jeg britbornholmer.

– Jeg boede på Bornholm fra jeg var seks år, til jeg blev student.

– Jeg rejste derefter over som så mange andre unge, og jeg aftjente min værnepligt i Slagelse. Jeg var i forsvaret i to år, hvor jeg også var på sergentskole.

– Det var måske der, at jeg fandt ud af, at det skulle være lærervejen. Det her med at undervise og at have ansvaret for en gruppe faldt mig naturligt. Jeg er ikke storbymenneske, så jeg søgte ind på Holbæk Seminarium. Her mødte jeg moren til mine tre børn. Hun er også fra Bornholm.

Hvor har du arbejdet, efter at du blev uddannet lærer?

– Jeg arbejdede på forskellige skoler på Sjælland, inden vi besluttede os for at flytte tilbage til Bornholm med dengang to børn. Jeg startede med et halvt år på Klemensker Skole, hvorefter jeg fik en stilling, som passede mig bedre på Åvangsskolen, hvor jeg var i fire år.

– Jeg fandt ud af, at jeg har en interesse i at understøtte de skoletrætte, umotiverede unge mennesker. Jeg synes, at vi har et skolesystem, som i stadig mindre grad tilgodeser de praktiske fag og de elever, der ikke er gode til at sidde og læse og blive testet. Det er nogle gode børn, søde og rare, som bare mister gnisten, efterhånden som de bliver dunket i hovedet med det ene dårlige testresultat efter det andet. Så jeg tænkte, at vi må kunne gøre det på en mere attraktiv måde for denne gruppe.

– Daværende skoleder, Annelise Aagesen, og jeg søgte midler til etablering af erhvervsklassen (9. klasse), som stadig er en del af kommunens undervisningstilbud.

– Den startede vi i 2010 som et forsøg. Man tager skoletrætte unge, for det meste drenge, ud af det miljø, hvor de ikke fungerer.

– Det der virker er genkendelige strukturer, at der er få voksne, nogle få fag, at eleverne kender opgaverne og ved, hvad formålet med dem er. Der er masser af værkstedsaktiviteter i samarbejde med Campus, hvor eleverne bliver udfordret på nogle praktiske færdigheder. Flere af dem får i løbet af det år en aftale om en erhvervsuddannelse.

– Det var et spændende arbejde, men også hårdt, og i 2016 søgte jeg videre. Jeg har en pionerånd i mig. Jeg kan godt lide at være med til at udforme og bygge op. Så jeg var med til til at starte Ung på vej, som er en del af ungdomsskolens heltidsundervisning. Det er stadig noget med at skabe struktur og rammer og etablere nogle undervisningsforløb, som her i høj grad er målrettet den enkelte elev.

– Jeg underviste derefter i et år på 10. Klassecentret, inden jeg blev vejleder i Ungdommens Uddannelsesvejledning Bornholm, hvor jeg var i fire år.

Nu er du blevet udskolingsleder/mellemleder på Svartingedal Skole i Hasle – hvorfor det?

– Jeg brænder for skoledelen, og jeg har været i og omkring udskolingsdelen i det meste af mit arbejdsliv. Jeg kunne godt tænke mig at prøve kræfter med et lederjob, så det passede mig fint, da jeg blev spurgt i forbindelse med, at der blev foretaget nogle lederrokader. Jeg er konstitueret i stillingen for fire måneder med mulighed for forlængelse.

Hvad er dine opgaver på skolen?

– Jeg er udskolingsleder, men jeg arbejder med flere ting. Det er lige fra at hjælpe børn, der kommer og er kede af det, til opgaver i forhold til personalesituationen, og til planlægning og gennemførelse af eksamen. Det er nogle arbejdsdage, hvor jeg kommer mellem 7 og 8 og ofte kigger jeg på klokken ved 16-17-tiden og tænker: Nåhr ja, jeg skal også hjem i dag. Jeg trives i det, for det giver mig energi, at det er så meningsfuldt. Det kan også være svært og konfliktfyldt, for nogle beslutninger har betydning for andre, som måske ikke er enige eller forstår beslutningen. Så der er også en stor pædagogisk opgave, hvor man skal gøre sig umage med kommunikation og formidling.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg har mine tre børn i alderen 14-19 år. Jeg har børnene hos mig halvdelen af tiden, og i de uger er det lidt vigtigere, at jeg får set på klokken og kommer hjem i ordentlig tid.

– Jeg er optaget af mange ting. Jeg er hobbymusiker, spiller på guitar.

– Jeg interesserer mig for gamle biler. Jeg har en Triumph Spitfire, en sportsvogn uden tag, som er hyggelig at køre i. Jeg har også et par motorcykler, og jeg har hund.

– Jeg spiller tennis og er passioneret fodboldfan – en interesse, jeg deler med mine to drenge. Det er lidt synd for min datter, når vi tre snakker fodbold ved spisebordet.

 

 

Thomas Kure Jackson

49 år.

Uddannet lærer og vejleder.

Konstitueret udskolingsleder på Svartingedal Skole i Hasle.

Har tegnet kontrakt som en del af reserven i forsvaret, hvor han skal være med til at opbygge en mobiliseringsstyrke af tidligere værnepligtige på Bornholm.

Bor på landet.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT