'Godt jeg ringede til Tidende': 97-årige Marys tur til fødselsdag er reddet

NYHED | ABONNENT | 7. MAJ 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. MAJ 2022 • 10:30

Kommunen afslog i første omgang at kunne hjælpe den plejekrævende Mary Nielsen.

 

Helt frem til fredag middag så det sort ud. Men så lysnede det, og 97-årige Mary Nielsen vil alligevel være blandt gæsterne på Plejecenter Snorrebakken i Rønne, når hendes søster, Else Lund, fejrer 100 års fødselsdag.

Op til da havde der været et følelsesladet forløb for Mary Nielsen og hendes datter og svigersøn, Irene og Tommy Kobberskov. Mary Nielsen, der er født og opvokset på Bornholm, bor på et plejehjem i Lejre Kommune på Sjælland.

– Vi har tidligere haft mor med til Bornholm, hvor vi selv har klaret det hele, siger Irene Kobberskov.

Men nu er sagen den, at Mary Nielsen er blevet yderligere plejekrævende. Hun sidder i kørestol og er for nylig blevet blind. Irene Kobberskov spurgte derfor Lejre Kommune om mulighederne for at få hjælp under opholdet på Bornholm. Anmodningen blev sendt videre til Bornholms Regionskommune.

– Jeg fik i første omgang besked fra visitationen på Bornholm om, at de sagtens kunne modtage mor. Men da de næste dag havde fået information fra Lejre Kommune om, hvor plejekrævende mor er, beklagede visitatoren og sagde, at den opgave kunne de ikke magte. Det var cirka otte dage, før vi skulle af sted, og jeg fik også at vide, at de skulle have haft beskeden 14 dage før, siger Irene Kobberskov, da hun tidligere på ugen henvender sig til Bornholms Tidende.

Sidste gang

– Mor vil så gerne af sted, og jeg vil gerne opfylde hendes ønske. Else tror jo også, at hendes søster kommer, siger Irene Kobberskov og tilføjer, at det med største sandsynlighed vil blive sidste gang, at de to søstre mødes.

Bornholms Tidende henvendte sig fredag formiddag til Bornholms Regionskommunes Center for Ældre for at få en kommentar til, hvorfor man ikke kan tilbyde hjælp i denne situation, og noget generel information om, hvordan man som pårørende skal gøre i en situation som denne, hvor man skal på besøg i en anden kommune.

Ældrechef Christina Thorén Lilliedal vendte tilbage fredag middag og fortalte, at hun ikke havde kendskab til den konkrete sag, og at hun heller ikke ville kunne kommentere en enkeltsag, men at hun ville forsøge at vende tilbage senere fredag med en generel kommentar.

Får en hospitalsseng

Fredag lidt over klokken 14 ringer en glad Irene Kobberskov til Bornholms Tidende:

– Jeg er blevet ringet op fra visitationen på Bornholm, og de tager med glæde imod min mor. De arrangerer med en hospitalsseng og en lift, de kan løfte hende med.

– Jeg er lykkelig for, at jeg ringede til Bornholms Tidende, selv om jeg syntes, at det måske var noget pjat. Men hvis jeg ikke havde gjort det, var vi aldrig kommet til Bornholm. Så jeg takker mange gange for hjælpen, siger Irene Kobberskov.

– Mor har det godt i dag, er frisk og snakkesalig, har en god appetit. Så det er så godt, og vi rejser i morgen. Vi glæder os til turen. Mor skal bo på Hotel Skovly sammen med os, og her får hun nu alle de hjælpemidler, hun har brug for, siger Irene Kobberskov.

Bornholms Regionskommune var fredag eftermiddag ved redaktionens slutning ikke vendt tilbage med en kommentar.

 

 

Midlertidigt ophold udenfor bopælskommunen

Ældre Sagen skriver på sin hjemmeside om lovgivningen på området:

"En person, som er visiteret til personlig/praktisk hjælp, der opholder sig midlertidigt uden for sin bopælskommune, har ret til at få hjælp i den kommune, personen midlertidigt opholder sig i. Det gælder også personer, som bor i plejebolig.

Der kan være tale om ophold i sommerhus, familiebesøg, højskoleophold eller andet. Det afgørende er, at der er tale om et midlertidigt ophold.

Det omfatter også personer, som modtager terminalpleje i hjemmet hos en nærtstående, der bor i en anden kommune.

Det er den midlertidige opholdskommune, der ud fra kommunens serviceniveau bevilger hjælpen. Den efterfølgende refusion er udelukkende et anliggende mellem de implicerede kommuner.

I følge den Nordiske konvention er der mulighed for at aftale at få hjemmehjælp under midlertidigt ophold i et af de nordiske lande. Hjælpen ydes efter opholdslandets lovgivning.

Hovedreglen er, at det er en persons bopælskommune, der skal stille hjælpemidler til rådighed, også under et midlertidigt ophold i en anden kommune. En undtagelse er, hvis der bliver et akut behov for hjælp".