Gårdrøntijn på Langemyregaard fylder 60

Gårdrøntijn på Langemyregaard fylder 60
Peter Brandt Koefoed fylder 60 år torsdag den 23. marts. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. MAR 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
22. MAR 2023 • 15:30

Med årene er bestyrelsesarbejdet kommet til at fylde mere for torsdagens fødselar, Peter Brandt Koefoed.

Landmand og bestyrelsesformand Peter Brandt Koefoed, Langemyregaard, fylder 60 år torsdag den 23. marts.

Peter Brandt Koefoed er femte generation på slægtsgården og gik først i Aaker Skole, blev derefter student på Rønne Statsskole og tog uddannelsen som landmand i Høng og på Næsgaard.

Peter Brandt Koefoed er den yngste af tre sønner. Efter otte år på Sjælland overtog han i 1990 gården efter faren, Niels Koefoed.

– Det er bornholmsk tradition. Gårdrøntijn – den yngste søn af en gårdmand – overtager bedriften. Og det er fornuftigt, for ofte passer det bedre aldersmæssigt, at det er den sidstfødte, der overtager. Så er gammelfatter gammel nok til at gå på aftægt.

Da Peter overtog bedriften var der 600 slagtesvin og et jordtilligende på 70 hektar på Langemyregaard. I dag er der 600 hektar, hvoraf 80 procent er foder, det vil sige hvede, byg, raps og frøgræs. De 700 årssøer, der er fordelt på fire ejendomme, laver godt 21.000 slagtesvin om året, og der er ti ansatte på bedriften.

Peter Brandt Koefoed bor sammen med Mona på Langemyregaard. Han bragte tre sønner med sig fra et tidligere ægteskab, og den yngste, Thorbjørn, kom hjem i 2016. De to er i gang med et glidende generationsskifte, hvor sønnen langsomt køber sig ind i virksomheden. Peter Brandt Koefoed føler sig dog ikke klar til at blive gammelfatter endnu.

– Jeg elsker at arbejde, så jeg regner med at fortsætte i mange år endnu. Men det er dejligt at have en at vende tingene med, siger han.

Slagteriet blev reddet

Organisationskarrieren startede tilbage i 1992, da Peter Brandt Koefoed kom med i repræsentantskabet i Danish Crown, dengang Steff-Houlberg.

– Det var en naturlig interesse for mit fag. Det, der tændte mig, var, at det er et andelsselskab. Vi ejer det i fællesskab. Det er umådeligt spændende at være med til at påvirke udviklingen i sådan en virksomhed.

I 2014 var slagteriet i Rønne tæt på at lukke. Her gik Peter Brandt Koefoed ind på vegne af de bornholmske svineproducenter og garanterede en årlig leverance på 500.000 slagtesvin. Det var det, der ifølge slagteriets ledelse skulle til for at gøre det rentabelt at drive en afdeling på Bornholm.

I dag, næsten ti år efter, er slagteriet i Rønne en succeshistorie. Samtidig er antallet af svineproducenter faldet fra 90 til 48.

– Det er gået rigtig, rigtig godt. Det var en vanskelig proces til at starte med. Men pludselig fandt man ud af, hvor meget slagteriet og produktionen betød for Bornholm. 220 arbejdspladser på slagteriet og så alle de afledte effekter ude på landet, lige fra medarbejdere i primærproduktionen til vvs'ere, chauffører, elektrikere og andet.

Landbruget og i særdeleshed kødproduktionen står ifølge Peter Brandt Koefoed ved en skillevej i disse år. Han tror imidlertid, at der vil være kødproduktion i mange år frem.

– Det kød, vi producerer, bliver jo spist. Og vi er blandt de førende i verden, også i forhold til klimaaftryk, så mon ikke det er meget smart at fastholde produktionen i Danmark, siger han.

Vi er kommet ned af træet

Bestyrelsesarbejdet er kommet til at fylde mere med årene. Peter Brandt Koefoed sad i bestyrelsen for Bornholms Brand i godt 20 år. I 2002 trådte han ind i bestyrelsen for Bornholms Tidende A/S og blev formand i august 2020. I dag sidder han desuden i bestyrelsen for landmændenes landsdækkende indkøbscentral Agro-Partner.

De 20 år i spidsen for Bornholms Tidende har været både spændende og udfordrende.

– Jeg kom ind, hvor vi havde 14.000 abonnenter. Nu har vi 5.800 cirka, så jeg følte et vist ansvar, da jeg blev formand. Det er en virksomhed, der skal arbejdes med, men jeg synes, vi formår at tilpasse Bornholms Tidende, siger Peter Brandt Koefoed.

I de seneste år er Bornholms Tidendes bestyrelse blevet professionaliseret med erfarne erhvervsfolk som Peter Vesløv og Daniel Barslund, mens Michael Bjerregaard fra Berlingske Tidende fortsat byder ind med sit store kendskab til udviklingen på et nationalt dagblad og situationen i mediebranchen generelt.

De nye medlemmer forstår ifølge formanden problematikkerne og er ikke bange for at agere. Den kombination af kompetencer gør bestyrelsesarbejdet lettere, for formandens vigtigste opgave er ifølge Peter Brandt Koefoed at få bestyrelsen til at arbejde sammen om at spille virksomheden bedre.

Samtidig konstaterer han, at bestyrelsesarbejdet har ændret sig markant, siden han overtog formandsposten på Bornholms Tidende i 2020.

– Vi er mere hands on. I dag er bestyrelsen meget tættere på virksomheden. Og så er det formandens opgave at være det samlende led, sider Peter Brandt Koefoed.

Peter Brandt Koefoed glæder sig over, at Tidende kommer ud af 2022 med sorte tal for første gang i fem år. En stor del af æren tilskriver han Kristoffer Gravgaard, der tiltrådte som ansvarshavende chefredaktør for den nødlidende avis i 2021. Året efter overtog han posten som administrerende direktør.

– Kristoffer Gravgaard har virkelig formået at pushe den turnaround. Og det har været en barsk omgang. Det er jo sjovere at udvikle og ansætte end at spare. Vi er kommet ned af træet nu, og så skal vi finde platformen, der kan holde i fremtiden. Og så skal vi op i træet igen.

Peter Brandt Koefoed fejrer fødselsdagen med en privat fest på lørdag.