Formanden takker af: Svømmebadet er et kæmpe aktiv for byen

Formanden takker af: Svømmebadet er et kæmpe aktiv for byen
DAGENS NAVN | Torsdag 22. juni 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | Torsdag 22. juni 2023 • 05:30

Klemensker Svømmebad kan i år fejre 50 års jubilæum, og de seneste 13 år har været med Henrik Wraae Schwarz som formand. Nu er det sidste sæson for Henrik, der efterhånden ser foreningen som en livsstil.

Hvordan er fortællingen mellem dig og Bornholm?

– Vi flyttede hertil i 1993 i forbindelse med, at jeg fik flyttet til en ansættelse ved Bornholms Politi. Det er jo så efterhånden 30 år siden.

Og det har I ikke fortrudt siden?

– Nej, vi er trods alt blevet hængende.

Ja, det kan man sige. Det er, som du siger, et par år siden. Kan du huske, hvordan det var at flytte til Bornholm?

– Jamen, det var selvfølgelig en omvæltning, men jeg vil samtidig rose Klemensker for den måde, vi blev taget imod på. Lige fra starten var de nærmeste naboer forbi for at hilse på og sige velkommen til byen, så vi blev virkelig vel modtaget. Vi fik også at vide, at hvis vi virkelig ville ind i Klemensker, så skulle vi engagere os i det lokale foreningsliv. Og det har vi faktisk været siden 1995.

Hvor var det, I startede?

– Det var i fodboldafdelingen. Begge vores børn spillede fodbold, så vi kom den vej rundt ind i afdelingen. Jeg har så trænet pigefodbold der i rigtig mange år og været formand for ungdomsafdelingen og også fodboldafdelingen.

Har din kone og dig altid været foreningsmennesker?

– Ja, i hvert fald for mit vedkommende. Jeg er vokset op i en familie, hvor både min far og mor var aktive i den lokale idrætsforening i det sønderjyske. Jeg var også selv aktiv dengang – det var så gymnastikken – som udøver og træner.

Hvornår var det så, at I blev engageret i Klemensker Svømmebad?

– Det blev vi i 2010, og jeg har siddet som formand lige siden.

Hvorfor faldt interessen lige der?

– Jamen, det var et ægtepar, der udover en kasserer havde stået helt alene med det, og de magtede det simpelthen ikke længere. Efter den ordinære generalforsamling, hvor man ikke kunne få nye i bestyrelsen, så indkaldte de til en ekstraordinær generalforsamling. Det er Lone og Per Kristoffersen, og de laver et kæmpe kæmpe stykke arbejde for foreningslivet i Klemensker, så min kone og jeg kiggede på hinanden og sagde: "Nej, det skal ikke være sådan, at Lone og Per er nødt til at lukke det svømmebad". Så jeg tog op til den ekstraordinære generalforsamling og resten er, som man siger, historie. Vi fik banket en ny bestyrelse sammen, og jeg blev konstitueret som formand. Tanken var nok et eller andet sted, at jeg sammen med den nye bestyrelse skulle løbe det lidt i gang, og så kunne vi trække os tilbage igen. Men det er så stor en fornøjelse at være en del af det frivillige arbejde i Klemensker Svømmebad, at vi er blevet hængende.

Kan du sætte nogle ord på, hvorfor I følte, at I var nødt til at træde til dengang i 2010?

– For det første er friluftsbadet et enormt aktiv for Klemensker og omegn. Den anden ting var, at Lone og Per havde lagt så mange timer i det, at de ikke skulle stå med den byrde at være nødt til at lukke ned for svømmebadet. Så det var en kombination af de to ting. Og så bliver det jo nærmest en livsstil, når man engagerer sig i sådan noget som det.

Ja, du er så blevet som formand i nu 13 år. Har der været perioder, hvor det har været hårdt, for det er jo frivilligt arbejde?

– Det er der slet ingen tvivl om. Vi har i alle årene kæmpet med økonomien. Det koster noget at drive sådan et svømmebad, og der har været perioder, hvor man har været indstillet på at kaste håndklædet i ringen. I 2016 stod vi over for en kæmpe udfordring, fordi der kom nogle nye regler angående vandbehandling og kvalitet, og det var vi aldrig nogensinde blevet godkendt til. Og vi kunne se, at hvis vi skulle leve op til de her krav, så var vi nødt til at lave en totalrenovering af Klemensker Svømmebad. Det så ikke særlig lyst, for vi kunne se, at det drejede sig om en investering på over to millioner kroner, og med en egenkapital på omkring 60.000, så kunne vi godt se, at det ikke var muligt. Vi var egentlig beredt på, at 2017-sæsonen kunne blive den sidste, men vi sendte en ansøgning ind til kommunen, og i foråret 2017 bevilliger kommunen 2,6 millioner til svømmebadet, og så kunne vi gå i gang. Vi åbnede så med et totalrenoveret bassin i sommeren 2018.

Hvordan var det?

– Det var helt utroligt. Den følelse da vi fik på skrift, at kommunen havde bevilliget os de penge… Vi kunne ikke får armene ned. Det var en lykkelighedsfølelse, som varede ved i lang tid, og vi er stadig taknemmelige over den måde, der blev handlet. Siden da har vi kunne se, hvordan vores kundeunderlag har ændret sig. Det er især børnefamilier, der kommer, og det er blevet til et super familietilbud hen over sommeren. Vi ved med sikkerhed, at der kommer folk fra hele Bornholm for at tilbringe en eftermiddag ved os, og så trækker vi også turister ind i langt større grad end tidligere. Vi har nærmest haft besøgsrekord hvert år siden 2018. Sidste år landede vi på 3600 besøgende på de otte uger, vi har åbent.

Men nu er denne sæson den sidste med dig som formand. Hvordan kan det være?

– Min kone og jeg synes, at det er tid til, at andre tager over. Min kone er gået på efterløn, og jeg går selv på pension til august, og så kan man selvfølgelig sige, at vi får ekstra tid, men den vil vi altså hellere bruge på at nyde den bornholmske natur og på vores børn og børnebørn. Vi har et sommerhus i Sønderjylland, hvor vi har børn og børnebørn. Det har vi haft i 13 år, men vi har aldrig været der i sommerferien.

Hvordan er mavefornemmelsen i forhold til fremtiden for svømmebadet?

– Den er rigtig god. Vi har fundet et par, der tager over både i forhold kiosk og formandsposten. De har siddet med i bestyrelsen de seneste tre sæsoner, og jeg er rigtig fortrøstningsfuld. Vi har også understreget, at vi står klar i kulissen til at give en hånd med, hvis der skulle dukke noget op.

Så er der 50 års jubilæumsfest for foreningen på lørdag. Hvordan bliver det fejret?

– Jamen, vi blev hurtigt enige om, at fokus skulle være på familier. Der skal være noget for børnefamilier, og det skal der være hele dagen. Så vi har forsøgt at strikke et program sammen, der henvender sig både til de mindste og de lidt større børn. Der kommer hoppeborge, DGI kommer med nogle aktiviteter, og så har vi allieret os med noget, der hedder Nerf Gun. Jeg er ikke helt sikker på, hvad det er, men det henvender sig til de lidt større børn. Og så har vi naturligvis også aktiviteter inde i selve svømmebadet. Det bliver en stor dag.

Man kommer til at kunne mærke, at det er 50 år?

– Det gør man! Vi starter klokken 10 om formiddagen og lukker først ned klokken 23 om aftenen.

Henrik Wraae Schwarz

61 år

Bor med sin kone i Klemensker

Formand i Klemensker Svømmebad siden 2010

Arbejder som politiassistent på politigården i Rønne

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT