Eksilbornholmer runder 80, men er stadig aktiv musiker

Eksilbornholmer runder 80, men er stadig aktiv musiker
Guitaren har været Jørgen Lundts musikinstrument, siden han i 1958 så en film med engelske Tommy Steele. Her er han sammen med et andet tidligere Melody Makers-medlem i baggrunden, Torben West, fotograferet i 2006 i forbindelse med, at de optrådte på Villa Nova. De to spiller stadig sammen, når Jørgen Lundt kommer til Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. NOV 2022 • 15:30

Jørgen Lundt kommer stadig på Bornholm for at spille og fortælle om sit lange musikliv.

 

Jørgen Lundt har været en del af det bornholmske musikmiljø i mere end 60 år. Han er stadig med, men nu som "frivillig eksilbornholmer", idet Birthe og Jørgen Lundt er flyttet til Rødovre.

– En af vores sønner bor herovre, og da han har små børn, vil vi gerne være her til at støtte dem. Så vi solgte huset i Rønne Syd, efter at have boet der i godt 40 år. Vi bor i en ny andelslejlighed på fjerde sal i Irmabyen ude ved Vestvolden. Det er et tidligere militærareal, som nu er et stort naturområde med gå- og løbestier. Her er meget pænt. Det ligner lidt Bornholm, siger Jørgen Lundt, der fylder 80 år mandag den 28. november.

Jørgen Lundt voksede op som en del af en meget musikalsk familie Lundt i Rønne. En familie, som i generationer har sat sit præg på øens musikliv.

– Min fars onkel har spillet på Lundens Minde (et etablissement, som lå ved Sagavej i Rønne) fra omkring 1920. Far og hans brødre har spillet rundt omkring, blandt andet på Jomfrubjerget i Almindingen. Min bror og jeg og nogle andre begyndte at spille i 1960. Vi fik job på Hotel Hammersø i Sandvig, og vi har spillet mange andre steder. Vi spillede hver aften om sommeren, og så gik vi på arbejde om dagen, fortæller Jørgen Lundt om starten med Lundts Kvartet.

Tjente til en guitar

– Jeg kan huske, da vi startede ude på Villa Nova. Vi spillede der i halvandet år, hvor jeg tjente så mange penge, at jeg kunne købe en ordentlig guitar. Så det var fint, fortæller han videre.

Så fulgte tiden med nogle af Bornholms mest kendte orkestre, Melody Makers (især kendt for dansktophittet "Der er dejligst på Bornholm" i 1971) og The Vanguards.

– Jeg har været heldig at få lov til at opleve den periode og spille for masser af mennesker. I de år, hvor vi spillede mest – i 1960’erne og 70’erne – og hvor vi også rejste meget, der var vi oppe på at spille 150 gange om året. Det var helt fantastisk. Vi spillede bare, vi kunne det bare. Det gav en masse rutine, som vi levede meget højt på dengang.

– Men det var lidt hårdt ind imellem. Jeg har kunnet få det til at passe meget godt, for vi mødte jo ikke så tidligt i banken...

Bankmand

Jørgen Lundt har aldrig levet af at spille musik, men blev bankuddannet og arbejdede i Bornholmerbanken/Bikuben/BG Bank/Danske Bank, inden han sluttede af med et par år i Realkredit Danmark. Han havde senere pensionistjob som turistguide og på Bornholms Tidende har han været kontorbud og pakket aviser.

Hvilke oplevelser har været de største i dit lange musikliv?

– Da jeg var 18 år, kom jeg med en københavnsk kapelmester Eli Sardorffs orkester, hvor jeg lærte utrolig meget og fik lagt på det, jeg havde lært hjemme hos min far, indleder Jørgen Lundt.

– Senere var der mange store oplevelser, som da vi spillede foran omkring 5.000 mennesker til asfaltbal ved Wild West på Store Torv i Rønne.

– Vi har spillet nonstop med Vikingarna, og vi var nede i Nykøbing Falster og spille med nogle af de engelske grupper, blandt andre The Tremeloes. Det var også sjovt, da vi en sommer spillede hver dag på Strandhotellet i Sandvig og lavede dansekonkurrencer for at trække folk til.

– Vi havde i gamle dage også den fordel, at vi godt kunne spille videre, selv om strømmen gik. Det kan jeg huske, at vi gjorde en gang i Vanguards til en julefrokost på Fredensborg. Det kan man ikke i dag, for alt er elektrisk, tilføjer han.

Har lyst til at lære nyt

Men det er på ingen måde slut med hverken musik eller Bornholm.

– Vi kommer også til Bornholm for at besøge vores anden søn, og jeg kommer stadig på øen for at spille musik. Jeg spiller sammen med Torben West på Bornholm, og jeg spiller også alene. Jeg begyndte for nogle år siden at tage rundt i foreninger og fortælle om mit liv i musik og spille lidt ind imellem. Det har jeg også gjort herovre, hvor jeg har været rundt i mange foreninger på Sjælland.

– Jeg er begyndt at spille herovre. Vi er fire gutter, fra 63 og op til min alder. Vi får også en sangerinde med. Vi øver en gang om ugen. Det er bare sjovt, og jeg har stadigvæk lyst til at lære noget nyt, siger Jørgen Lundt.

Jørgen Lundts lillebror Flemming døde tidligere i november, og Jørgen er nu den eneste tilbage af de oprindeligt fem søskende.

– Det føles lidt mærkeligt. Men sådan er livet. Man må tage det som det kommer, siger han.

Birthe og Jørgen Lundt, der har været gift i 58 år, er nu ved at finde ind i en ny hverdag som "eksilbornholmere" i Rødovre:

– Vi kom herover, mens der var nedlukning på grund af corona, så det var lidt svært. Men så meldte vi os ind i en løbeklub, og nu kender vi en bunke mennesker. Vi løber tre gange om ugen, siger Jørgen Lundt.