Amalie skal passe får i Australien

Amalie skal passe får i Australien
Amalie Boesen skifter snart kalvene på Borndal i Aarsballe ud med får i New South Wales i Australien. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 9. AUG 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. AUG 2022 • 10:30

22-årige Amalie Boesen er nyuddannet landmand. Drømmen er stadig at blive dyrlæge, men først skal hun ud at rejse.

 

22-årige Amalie Boesen fra Rutsker kunne den 28. juni skrive landmand på visitkortet efter endt uddannelse på Bygholm Landbrugsskole i Horsens og på gården Borndal i Aarsballe.

– Jeg fortsætter med at arbejde på Borndal, indtil jeg i slutningen af august rejser til New South Wales i Australien, hvor jeg skal passe får i et halvt år. Jeg vil gerne ud at opleve landbrug i andre lande og vil i det hele taget bare prøve noget andet. Jeg har aldrig prøvet at arbejde med får, så det bliver i hvert fald helt nyt, siger Amalie Boesen.

Amalie Boesens vej tll landmandsuddannelsen har været anderledes end for de fleste af de andre elever på Bygholm:

– Min drøm har altid været at blive dyrlæge. Jeg har derfor taget en studentereksamen, men havde ikke gennemsnittet til at komme ind på dyrlægestudiet, og jeg kom heller ikke ind på min kvote 2-ansøgning.

– Simon Holm på Borndal, som jeg har arbejdet hos som skolepige, opfordrede mig til at tage på landbrugsskole, og det gjorde mine forældre også. Jeg havde ellers tænkt, at landbrugsskole ikke er noget for piger. Men så fandt jeg ud af, at det var muligt at tage et studenterforløb, hvor man springer alle de fag over, som jeg har haft på gymnasiet. Så jeg har taget et studenterforløb på Bygholm på to år. To gange fem måneder på skole samt praktik på Borndal, fortæller Amalie Boesen.

Mere bidt af landbruget

– Jeg søgte samtidig ind på dyrlægestudiet, men kom heller ikke ind denne gang. Men jeg er blevet mere og mere bidt af landbrugsskole og det rigtige landbrug, og jeg er glad for at være blevet uddannet som landmand, siger Amalie Boesen.

– Bygholm er en rigtig god skole. Der er rigtig hyggeligt og et godt sammenhold, hvilket også er vigtigt, når man ikke kan tage hjem i hver weekend. Man får venner med de samme interesser som en selv. Jeg synes, det er trist ikke at skulle tilbage til Bygholm.

Hvordan gik det til eksamen?

– Det var en gruppeeksamen, hvor vi skulle ind og forsvare opgaven hver for sig. Jeg havde speciale i kvæg, så vi havde været ude på en gård, som vi skulle lave en opgave om. Jeg fik 7, hvilket jeg er godt tilfreds med.

En slags frirum

Hvad er det, der tiltaler dig ved landbruget?

– Det er rart at arbejde med dyr. Det er en slags frirum. Vi kan hjælpe dyrene, hvis de bliver syge, og når vi en malker en ko, kan folk købe mælken i butikkerne, og det vi høster på markerne, kan blive til mad til mennesker og foder til dyrene. Den tanke kan jeg godt lide. Der har været flere landmænd i familien, og jeg har altid kunnet lide dyr. Jeg har i min barndom haft alle de dyr, der har været mulighed for.

Hvad er dine planer på længere sigt?

– Hvad der skal ske efter Australien ved jeg ikke – om jeg skal tilbage til Borndal, til Jylland eller noget helt tredje. Foreløbig tager jeg til Australien, og så må vi se, hvad der sker.

– Jeg vil gerne ende som dyrlæge. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, har jeg tænkt på muligheden for at blive konsulent ved landbruget, kvægkonsulent måske. Bare et eller andet med dyr, for jeg er blevet ret glad for landbruget.

Årets læremester

Det var på baggrund af Amalie Boesens indstilling, at Bygholm Landbrugsskole forleden kårede Simon Holm på Borndal som årets læremester.

Borndal er med 600 malkekøer en af Bornholms største mælkeproducenter:

– Lige nu er jeg lidt overalt på gården. Men ellers både malker jeg, passer kalve, og jeg har været lidt i marken. Simon er god til at få eleverne med rundt på hele gården. Det kan godt være, at vi ikke bliver lige gode til det hele, men så har vi i hvert fald en idé om, hvordan det foregår, siger Amalie Boesen.