Ajuna er halvt tømrer og halvt munk: Jeg er ikke den typiske entreprenør

Ajuna er halvt tømrer og halvt munk: Jeg er ikke den typiske entreprenør
Ajuna Møller bor i det lille tinyhouse med buede tage. Det er billigt og giver ro at bo småt, mener han. Privatfoto
DAGENS NAVN | Torsdag 3. november 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | Torsdag 3. november 2022 • 05:30

Ajuna Møller er uddannet tømrer og kommer fra Vestjylland. I Norge lavede han en original kuppelformet bålhytte, som han havde tænkt at sætte i masseproduktion. Men i stedet har han valgt at meditere, lave småprojekter og hjemmeskole sin søn i Svaneke.

Hvornår er I flyttet til Bornholm?

– Jeg flyttede mit tinyhouse med færgen fra Ystad her i midten af oktober, og vi har lejet en gård i Svaneke, hvor vi kan bo, og så kan jeg have huset ude i haven. Min ekskæreste, min søn og jeg er flyttet hertil fra Skåne, så det er ikke særlig langt, vi er flyttet, men det er nu dejligt at komme hjem til Danmark. Bornholm virker som en hyggelig ø, og selvom der jo er let tilgang til fastlandet, så er man kredset ind og det giver en speciel atmosfære.

– Jeg har snakket med nogen, der er i proces med kommunen i forhold til lokalplanen, så man måske kan få lov til at lave en lille tinyhouseby.

Hvorfor har du valgt at bygge et tinyhouse?

– Jeg ville faktisk have bygget et rundt kuppelformet hus med moduler rundt i kanten og så med et bålsted i midten, så det var lidt tilbage til dengang, man havde ildstedet som centrum. Men nu har jeg i stedet bygget et tinyhouse med domeformet tag, så der stadig er den samme inspiration.

– Jeg kan rigtig godt lide det her med at bo billigt og enkelt og at få lidt mere tid til bare at være og fordybe sig i de ting, man synes er spændende og måske komme lidt ud af hamsterhjulet. I de her tider er det også bare noget billigere at varme op, fordi det er mindre.

Hvorfor er du blevet tømrer?

– Jeg har tre brødre, og de er allesammen håndværkere. Jeg var den yngste og har nok set dem springe rundt på taget og synes, det var meget sejt. Jeg er vokset op på landet i Vestjylland, så det har været meget naturligt at tage en erhvervsuddannelse.

– Jeg har haft en lang årrække, hvor jeg har forsøgt at støtte op om meditation igennem mit håndværk ved eksempelvis at bygge stole, hvor man kan sidde med korslagte ben eller de her kuppelformede bålsteder. Omkring et bål kan man bare sidde og være, men så kom jeg til at tale med nogen om, at det er meget begrænset, hvor mange måneder, man kan sidde omkring bålet her i de nordiske lande. Så jeg har designet et kuppelformet bålsted, så man stadig kan holde workshop og kurser omkring bålet om vinteren.

Hvordan fandt du på at meditere?

– Jeg havde nogle ret hektiske ungdomsår. Jeg gik meget op i bodybulding, og så læste jeg faktisk om meditation i et blad om bodybuilding. Jeg kunne mærke, at det skulle jeg noget med.

– Det har faktisk været med mig siden starten af tyverne, og jeg har i perioder været meget fordybet i det. Jeg har blandt andet boet i ødemarken i Canada i et halvt år, hvor jeg bare har mediteret dag ud og dag ind, og så har der jo så været en proces med at finde tilbage til hverdagen igen bagefter.

Har du travlt som selvstændig tømrer?

– Efter jeg byggede en stor kuppelformet bygning i Norge i 2019, så var der mange interesserede, der ville høre om priser. Byggeriet var nok lidt et eksperiment, og jeg synes det var sjovt at se, om man kunne lave så stort et projekt. Jeg havde et samarbejde med XL-byg i dk, da jeg lavede den første kuppel - det er nok syv-otte år siden, og der var det tanken at gå i masseproduktion. Men jeg er ikke den typiske entreprenør, jeg har i stedet en ret dominerende munke-side, og jeg kan godt lide bare at være. Så jeg sagde faktisk nej til mange.

– Jeg har i en del år haft nogle døgnvagter her og der som handicaphjælper, og jeg har haft fokus på at få mine månedlige udgifter ned, så jeg ikke behøver tjene så meget. Jeg vil gerne blande det sociale og det håndværksmæssige, og jeg vil gerne holde flere kurser i både meditation og chok- og traumeterapi. Så jeg har meget andet end kun mit håndværk, jeg gerne vil bruge min tid på.

– De opgaver, jeg laver nu, er meget indretningsopgaver, der kan klares på en uge eller to. Det passer lidt mere til mig, for jeg skal også have god tid til min søn og til hjemmeskoling.

Hvorfor har I valgt at hjemmeskole?

– Når vi er flyttet til Danmark igen er det faktisk, fordi vi gerne vil hjemmeskole vores søn. Han har for meget krudt i røven til at han kan ikke sidde i stille i de svenske skoler, og han har selv udtrykt, at han gerne vil noget andet. Han gik ellers på en Rudolf Steiner skole, og der handler det jo om at lære igennem hænderne og bevægelse. Men det er noget helt andet i Sverige end i Danmark, så det er meget klassisk tavleundervisning, hvor man sidder stille på en stol, og det trives han ikke i.

– Jeg har selv engang været i gang med en læreruddannelse, så jeg er åben for at tage sagen i egne hænder. Der er heldigvis også et rimelig stort miljø her på Bornholm af andre der hjemmeskoler, så det er nemt med legeaftaler og tilbud og workshops på kryds og tværs. Jeg oplever, at der er et ret frodigt miljø, så det har også vægtet højt.

– Hvis vores søn på et tidspunkt gerne vil i skole, så skal han jo i skole. Men det kan meget vel være hele vejen op igennem skoletiden, at vi underviser hjemme. Vi har sat os meget ind i det. Og man kan godt finde måder at komme videre i systemet, selvom man har taget folkeskolen hjemmefra.

Ajuna Møller

Han er 50 år og har en søn på 8 år.

Sammen med sin svenske ekskæreste, som også er hans søns mor - er han flyttet til Bornholm efter otte år med bopæl i Sverige.

Han kommer oprindeligt fra Vestjylland, hvor han uddannede sig til tømrer, men siden har han udbygget sit CV med uddannelser indenfor terapi og meditation.

For nylig flyttede han til Svaneke, hvor han bor i et tiny house.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT