Wermelin håber på hurtig vished for energiøens naboer

Wermelin håber på hurtig vished for energiøens naboer
– Presser vi på? Ja, det gør vi i allerhøjeste grad, siger Lea Wermelin. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAR 2023 • 05:30

Folketingsmedlem Lea Wermelin (S) har en forsigtig forventning om, at naboerne til energiøens landanlægget kan kende deres muligheder, før det bliver sommer. Peter Juel-Jensen (V) tør ikke give et bud.

Naboerne til energiøens landanlæg syd for Aakirkeby må vente mindst frem til sommer for at finde ud af, om de kan få erstatning. Og i så fald hvordan og hvor meget.

Folketingmedlem Lea Wermelin (S) fortæller, at hun håber på, at spørgsmålet om erstatningerne vil være afklaret inden sommer. Men hun kan ikke garantere det, siger hun også.

Landanlæggets naboer har ikke krav på kompensation eller erstatning, som loven er i dag. Fordi Energiø Bornholm bliver landets første energiø, er det ikke skrevet ind i nogen lov, hvad naboer til et landanlæg har krav på. Nøgleaktøren er klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og hans ministerium, siger Lea Wermelin.

Lars Aagaard var åben over for at kompensere naboerne, da han besøgte Bornholm i sidste uge. Der er faktisk bred enighed om, at naboerne skal have erstatning. Men hvornår de kan have vished, kan hverken ministeren eller nogen af de to bornholmske medlemmer af Folketinget sige endnu.

– Jeg forventer, at vi kommer til at tale om de her puljer og erstatninger inden sommer. Men kan jeg garantere det? Nej, det kan jeg ikke, for der er også andre involveret i det her arbejde. Først og fremmest ministeren og Energi-, Klima- og Forsyningsministeriet, siger Lea Wermelin.

– Det er heller ikke fair for naboerne, hvis jeg giver dem en forventning, og den så ikke holder. Men presser vi på? Ja, det gør vi i allerhøjeste grad, siger hun.

I sammenhæng

Hvorfor er det ikke muligt at føje ind i den gældende lov, at naboer til landanlæg som det, vi her taler om, har krav på erstatning på lige fod med naboer til vindmøller og solcelleparker?

– Det er bare ikke sådan, at lovgivningarbejde foregår. Det kan jo også godt være, at der også er behov for at ændre flere andre ting i loven. Når man er i gang med at se på, hvordan de her puljer og støtteordninger skal skrues sammen, vil man normalt se det hele i en sammenhæng, siger Lea Wermelin.

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) ønsker ikke at give et bud på, hvornår spørgmålet om erstatninger kan være løst.

– Så stor indsigt har jeg ikke i det. Sagen her ligger hos energiordføreren. Men jeg tager sagen med over til energiordføreren og min gruppe, siger han.

– Der er ingen tvivl om, at der hos mange på Christiansborg er et stort ønske om, at de, der bliver generet af energiøens landanlæg, ikke bare får kompensation, men erstatning.

– Det går jo ud over dem, der bor meget tæt på. Ingen vil bo tæt på nogle 25 meter høje bygninger, der indeholder strøm. Folketinget må kunne stå sammen om, at de her borgere får erstatning, så de kan komme videre i deres liv, siger Peter Juel Jenen.

– Der er jo i hvert fald et hul i loven, når du kan få erstatning for at bo tæt på en vindmøllepark eller et solcelleanlæg, men ikke på et landanlæg som det her. I forhold til hvad hele energiøen koster, kan det jo heller ikke være meget ekstra, der skal sættes af, siger han.

Fra ukonkret til konkret

Peter Juel-Jensen føjer til, at processen måske kan gå hurtigere nu, hvor både landanlæggets faktiske størrelse og præcise placering er kendt.

Man har længe vidst, at der er et hul i loven, der betyder, at de nærmeste naboer til landanlægget ikke kan få erstatning, sådan som loven nu er skruet sammen. Hvorfor er der ikke sket noget endnu?

– Fordi det hele har været ukonkret indtil nu. Men nu kender vi landanlæggets størrelse og placering, så derfor kan vi nu gøre noget, der hidtil har været ukonkret, til noget konkret, siger Peter Juel-Jensen.

Er det for forsimplet at forestille sig, at man kan løse problemet ved simpelthen at indføje ord som "naboer til energiøers landanlæg" det sted i loven, hvor der står, hvem der kan få erstatning?

– Man skal have en lovhjemmel. Og jeg er godt klar over, at der er nogle, der kommer i klemme her. Dem skal vi gøre alt for, og vi har flere skud i bøssen. Jeg synes også, at borgmesteren skal sætte det øverst på sin liste, og det er også noget, som Lea Wermelin og jeg arbejder sammen om.

Både dit og Leas parti sidder i regering nu. Hvordan kan det være, at det her problem ikke er blevet løst allerede?

– Lea og jeg taler sammen om alle bornholmske problemer. Også det her. Problematikken med erstatninger har bare været svær at løfte før nu, hvor det er blevet konkret, hvor stort anlægget bliver, og hvor det skal ligge.

Hvad er dit bud på, hvornår det her problem er blevet løst?

– Det ved jeg ikke. Men hurtigst muligt, siger Peter Juel-Jensen.