De statslige myndigheder mener, at der er store risici ved projektets økonomi. Energinet angiver usikkerhedsomkostningerne til at være 20-25 procent højere end normalt ved Energinets større anlægsprojekter.
”Business casen for Energiø Bornholms elinfrastruktur er baseret på flere antagelser end normalt, for eksempel i forhold til antal GW havvind, endelige aftaler med Tyskland om en udlandsforbindelse samt en meget ambitiøs tidsplan. Dette øger det samlede risikotryk for projektets tidsplan, budget og tekniske løsninger”, står der i notatet.
Det er endnu ikke politisk afgjort, om energiøen skal have en kapacitet på mere end de 2 gigawatt (GW), der allerede er besluttet af Folketinget. Blandt andet som følge af den stigende fokus på grøn energi ligger det i kortene, at der vil blive tilføjet mindst 1 GW.
I notatet fremhæves det også, at ”de samfundsøkonomiske gevinster ved etablering af 3 GW havvind vil være større end ved etablering af 2 GW”, da både forbindelsen til Sjælland og Tyskland ”vil opnå en bedre grad af udnyttelse, hvis der anlægges 3 GW havvind frem for 2 GW”.
Forundersøgelserne er designet på en måde, så vindmøllerne på havet kan få en kapacitet på op til 3,8 gigawatt. I ansøgningen fra Energinet fremgår det, at el-forbindelserne tilsammen ventes at nå op på 3,2 gigawatt. Den største portion af strømmen, 2 GW, skal transporteres til Tyskland, mens 1,2 GW skal tilgå det sjællandske elnet. I Energinets beregninger af omkostningerne medregnes ikke kablet til Tyskland og stationsanlægget på tysk jord, da den tyske pendant til Energinet, 50Hertz, vil få det økonomiske ansvar for denne del af projektet.