Østersølandene forener kræfterne om deres fælles hav

Østersølandene forener kræfterne om deres fælles hav
Østersølandene bør samarbejde mere om sikkerhed, energi og havbeskyttelse, mener deltagerne i international konference. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 6. SEP 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
6. SEP 2024 • 19:00

Der er brug for ekstra samarbejde om sikkerhed, energi og miljø, lyder det fra deltagere i Østersøkonference.

Både Østersøen og landene omkring den står over for så mange og forskellige udfordringer, at der er brug for dybere samarbejde og solidaritet mellem regionens demokratiske lande. Det var hovedbudskabet fra den 33. Parlamentariske Østersøkonference, som for nylig fandt sted i Helsingør. Samarbejdet og solidariteten skal øge landenes fælles indsats for at fremme sikkerhed, miljøbeskyttelse og økonomisk udvikling i regionen, skriver landene i konferencens slutdokument.

Når det gælder sikkerhedspolitikken, fylder Ruslands invasion af Ukraine og Belarus' støtte til denne meget . I det lys mener deltagerne i konferencen, at der er behov for et intensiveret samarbejde for at styrke forsvarslinjen på grænsen til Rusland og Belarus og for fortsat øget investering i regionalt forsvar og beskyttelse mod hybride trusler. De lægger vægt på bedre kommunikation og udveksling af informationer og ser et potentiale i regionen som et integreret Nato-forsvarsområde med stærkt regionalt samarbejde inden for kyst-, sø- og luftforsvar.

Sikkerhedspolitikken smitter også af på energiområdet, hvor deltagerlandene og -regionerne taler for en prioritering af og støtte til projekter, der har til formål at forbedre energisikkerheden i Østersøregionen samt tager hensyn til regionale behov, hensynet til modstandsdygtighed og bæredygtighed.

Genbrug af næringsstoffer

Som navnet antyder, er det Østersøen, der binder deltagerne i den 33. Parlamentariske Østersøkonference sammen, og slutdokumentet handler i høj grad om det fælles havs økologiske situation. Det indeholder blandt andet en opfordring til at fortsætte og udvide lovgivningsmæssige tiltag, der med succes har skabt nye beskyttede områder i Østersøen. Det plæderer også for et stærkere grænseoverskridende samarbejde for at beskytte sårbare levesteder, forbedre biodiversiteten og afbøde virkningerne af klimaændringer.

Eutrofiering, også kendt som overgødskning, får også ord med på vejen. Der sender konferencen et opfordring til landenes regeringer om at skrue op for arbejdet med at reducere tilførelsen af næringsstoffer – uden at reducere fødevareproduktionen. Det skal ske ved at fremme innovative, bæredygtige landbrugsmetoder og strategier for genanvendelse af næringsstoffer

Beskyttelsen af Østersøen bør landene også have for øje, når det gælder økonomiske aktiviteter som offshore vindenergi, og når det gælder søtransport, bør der være fokus på en overgang til brændstoffer med lavt svovlindhold og alternative energikilder, fremgår det af slutdokumentet.

Deltagere

Folkevalgte fra følgende landes og regioners parlamenter deltog i konferencen:

Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Letland, Litauen, Norge, Polen, Sverige, Åland, Bremen, Færøerne, Hamborg, Grønland, Mecklenburg-Vorpommern og Schleswig-Holsten.

Derudover deltog repræsentanter fra Baltisk Råd, Europa-Parlamentet og Nordisk Råd.



FÅ ABONNEMENT