Østersøen er et rødt flag til verdens have

NYHED | 17. JUL 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
17. JUL 2024 • 15:30

Finske forskningsresultater tyder på, at Østersøen på sigt kan begynde at udlede CO2 og metan.

Den økologiske udvikling i Østersøen bør være en advarsel til kystnære områder andre steder i verden. En kombination af klimaforandringer og forurening fra landbrug og skovbrug kan betyde, at Østersøen begynder at udlede CO2 i stedet for at optage det.

Det fortæller det franske nyhedsbureau AFP.

På grund af dens lave vand er Østersøen ekstremt følsom over for ændringer i miljø og klima, og målinger viser, at den gennemsnitlige havtemperatur er steget med to grader i løbet af de seneste 30 år. Derudover medfører for mange ??kemiske næringsstoffer skadelig algeopblomstring og døde zoner uden ilt, en proces kendt som eutrofiering. Nylige resultater fra en finsk forskningsstation tyder på, at stigende temperaturer og miljøforurening kan medføre, at kystøkosystemer i Østersøen begynder at udlede drivhusgasserne CO2 og metan i stedet for at absorbere dem. Det kan være et forvarsel for kystnære områder i resten af verden, mener forskere med base i Finland.

– Et forringet økosystem vil være en nettokulstofkilde. Vores største bekymring er, at det, der skal være et effektivt kulstoflager, kan blive en kulstofkilde. Mange af verdens tætbefolkede kystområder er påvirket af eutrofiering, og det har en enorm effekt på kystøkosystemernes evne til at afbøde klimaforandringer, siger professor Alf Norkko fra Helsinkis Universitet til AFP. Han står i spidsen for Østersøens største forskningsstation.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT