Nu er der tilladelse til at skyde mågerne

Nu er der tilladelse til at skyde mågerne
Sølvmåger er en naturlig del af et havnemiljø, mener Gudhjem Erhverv, men de skal helst få deres føde fra et mere naturligt sted end fra en softicebutik eller en restaurant. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 31. JAN 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
31. JAN 2023 • 05:30

Naturstyrelsen har givet formand Søren Danig lov til at regulere måger i store dele af nedre Gudhjem. Nu leder han efter en person med de relevante kompetencer.


Søren Danig fra Gudhjems erhvervsforening har modtaget svar på en ansøgning, som han sendte til Naturstyrelsen i begyndelsen af december. Han søgte om tilladelse til at regulere skadevoldende vildt i form af sølvmåger i meget af det nedre Gudhjem, og det har han fået tilladelse til. Det fremgår af en afgørelse, som Tidende har set.

Af et medfølgende kort fremgår det, at Søren Danigs ansøgning og tilladelse omfatter hele Ejnar Mikkelsensvej, dele af Nørresand og Brøddegade, den store parkeringsplads og kajområder på Gudhjem Havn.

– Min tilladelse gælder i princippet dem alle sammen, men jeg skal have matrikelejerens accept, siger Gudhjem Erhvervs formand.

Naturstyrelsen skriver i sin afgørelse, at da det ikke formodes, at Søren Danig har ejerforholdet på alle de ansøgte ejendomme, må reguleringen kun iværksættes i det omfang, der forinden foreligger fuldmagt for hele reguleringsperioden fra ejerne af de ejendomme, hvorpå der er søgt reguleringstilladelse.

– Det er, fordi jeg har søgt på den måde, jeg har, i regi af Gudhjem Erhverv. Så siger de, at de er opmærksomme på problemet, så det får jeg lov til, men jeg skal have en skriftlig tilladelse fra de enkelte matrikelejere for at gøre det på deres matrikler, siger Søren Danig.

Brug for kompetencer

Tilladelsen gælder fra 1. februar og frem 15. april. Derfor skal han hurtigst muligt i gang med at indhente de nødvendige fuldmagter. Hvor travlt han reelt har med at få styr på dem, afhænger af et andet element, han er ved at undersøge.

– Jeg håber at finde en jæger eller en anden kompetent person, der kan hjælpe med rent faktisk at udføre det her. En ting er at få en tilladelse, noget andet er at handle på den tilladelse. Jeg er jo ikke ekspert i det her, jeg har bare sørget for, at vi fik lavet en ansøgning, siger Søren Danig.

I første omgang slår han og Gudhjem Erhverv op i lokalsamfundet, om der er nogen, der kan hjælpe med det her og har kompetencen til det. Når den person er fundet, vil det vise sig, hvor travlt man har.

– Jeg ved ikke, om det er bedst at gøre det i midten af marts, i begyndelsen af februar eller i slutningen af perioden, så nu prøver jeg at finde nogen, som kan hjælpe med at lave den her bekæmpelse, siger Søren Danig.

Ifølge tilladelsen må reguleringen foregå ved beskydning og fældefangst, og en person med de nødvendige kompetencer skal også hjælpe med at finde den bedst mulige fremgangsmåde til at opnå det ønskede resultat, som er en mere fredelig sameksistens mellem mennesker og måger.

– Det er en naturlig del af et havnemiljø, at der er måger, og jeg synes også, mågerne skal have lov til at være der, de skal bare få deres føde fra et mere naturligt sted end fra en softicebutik eller en restaurant. Det er den balance, vi skal have fundet, siger Søren Danig.

Accept at problemet

Formanden for Gudhjem Erhverv ser tilladelsen som en erkendelse af, at sølvmågernes adfærd i byerne er et reelt problem, og at vildtafværgemidler som silhuetfigurer, høgedrager og fugleskræmsler er utilstrækkelige. I afgørelsen skriver Naturstyrelsen da også, at man har vurderet, at der ikke findes anden tilfredsstillende løsning, hvorfor der meddeles tilladelse til regulering.

– Det virker som om, der er kommet en accept af, at man er nødt til at gøre noget ved det her sølvmågeproblem i byerne, siger Søren Danig.

Han håber, at byens borgere holder sig gode venner, uanset om de er tilhængere eller modstandere af reguleringen af mågerne.

– Det er den enkelte matrikelejer, som kan sige, at den måge, der bor på vedkommendes tag, bor fint, og det skal den have lov til. Hvis man vil begynde at blande sig i det, skal man overvejer at holde sig på egen banehalvdel. Lad det være op til naboen. Det vi gør som erhvervsforening, det er at prøve at organisere det, så der bliver gjort noget ved problemet, siger Søren Danig.

 

Naturstyrelsen har givet tilladelse til regulering af sølvmåger i Gudhjem, da styrelsen har vurderet, at der ikke findes anden tilfredsstillende løsning. Tilladelsen er givet til Søren Danig fra Gudhjem Erhverv, som skal have fuldmagt til at gennemfør reguleringen på matrikler, han ikke selv ejer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 


Vilkår for tilladelse

• Voksne sølvmåger må reguleres ved beskydning og fældefangst.

• Der skal foreligge fuldmagt til gennemførelse af regulering fra ejerne af de ejendomme, hvor der foretages regulering.

• Om muligt skal almindeligt anerkendte vildtafværgemidler være forsøgt og vist sig utilstrækkelige.

• Om muligt skal vildtafværgemidler være til stede og i funktion i hele reguleringsperioden.

• Reguleringen må ske ved brug af luftvåben på minimum kaliber 5,5 mm og mundingshastighed på mindst 200 meter i sekundet.

• At der vurderes, at der ikke findes anden tilfredsstillende løsning.

• Regulerede individer må ikke gøres til genstand for handel.

• Brug af skydevåben på reguleringsadressen må ikke være i strid med andre regler.

• Senest fire uger efter tilladelsens udløb indberettes antallet af regulerede individer og effekten af reguleringen til Naturstyrelsen.

• Naturstyrelsen kan til enhver tid tilbagekalde tilladelsen, såfremt forholdene efter styrelsens vurdering giver anledning hertil.

• Såfremt lokaliteten bliver omfattet af en zone eller område oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af fugleinfluenza kan reguleringstilladelsen ikke udnyttes, med mindre Fødevarestyrelsen giver særlig tilladelse hertil.