Nexøs kunstgræsbane er ulovlig og muligvis giftig

Nexøs kunstgræsbane er ulovlig og muligvis giftig
Der er sat eksperter på sagen om Nexøs kunstgræsbane. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 31. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
31. JAN 2023 • 05:30

Det gik for stærkt, da Nexø Hallen etablerede sin nye kunstgræsbane for halvandet år siden. Mængden af kemiske stoffer, som banen sender ned i grundvandet, var ikke undersøgt. Banen har været brugt i halvandet år, men kommunen har stadig ikke givet en spildevandstilladelse, og når Nexø Hallen nu har eksperter på sagen, er det først efter truslen om, at kunstgræsbanen kan blive fjernet igen.


Nexø Hallen og Nexø Boldklub er glad for hallens nye kunstgræsbane, der blev indviet forrige sommer.

I regionskommunen er man knapt så glad. For banen blev etableret, før Nexø Hallen havde dokumenteret, hvad banen vil udlede af kemiske stoffer til grundvandet.

Fordi kommunen først modtog prøver af kunstgræsbanens drænvand sidste forår og først i forrige uge modtog en dræntegning, har kommunen som myndighed ikke kunnet udstede en spildevandstilladelse.

Dermed har banen været ulovlig i det første halvandet år, hvor den har været brugt af først og fremmest fodboldspillerne i Nexø.

At banen er ulovlig, indskærpede kommunens spildevandsafdeling over for Nexø Hallen allerede for et år siden. Beskeden var, at der er to muligheder: Enten bringer hallen forholdene i orden, så kommunen kan give en spildevandstilladelse – eller også kan kommunen i yderste konsekvens fjerne banen fysisk.

"Hvis Natur og Miljø vurderer, at der ikke kan gives spildevandstilladelse, eller at betingelserne ikke overholdes, kan der stilles krav om, at banen skal fjernes. Dette vil sige en fysisk lovliggørelse", får kommunalbestyrelsens udvalg for natur, miljø og plan at vide før sit møde tirsdag.

I Nexø Hallen oplyser halinspektør Peter Jørgensen, at hallen har valgt at overlade sagen til en ekspert ovrefra, der har speciale i netop kunstgræsbaner. De folk, der indtil da stod for hallens dialog med kommunen, har ikke længere med sagen at gøre, fortæller Peter Jørgensen.

– Vi kunne ikke overskue alt det her. Derfor valgte vi at sende sagen til en konsulent, siger han.

Var det indviklet?

– Ja, det var det, siger Peter Jørgensen.

Kommunen garanterede

Kunstgræsbanen i Nexø havde kommunale penge bag sig, da den kom til verden. I januar 2021 bevilgede et flertal i kommunalbestyrelsen en kommunegaranti på 3,8 millioner kroner til Nexø Hallen, der også ville udvide hallen med blandt andet ekstra omklædningsrum og toiletter.

Kommunegarantien blev bevilget på den betingelse, at kunstgræsbanen ville kunne opfylde alle miljøkrav og ville kunne opnå alle de nødvendige tilladelser.

Alligevel var det gennem medierne, at kommunen i juli 2021 blev opmærksom på, at banen allerede var blevet både opført og indviet, og at den allerede var taget i brug. Uden de nødvendige tilladelser.

Det meste af sidste år gik med først at undersøge drænvandet fra banen. Det stod Dansk Hydraulisk Institut for. Da de resultater lå klar, bad kommunens spildevandsafdeling dernæst om udvaskningstests for en række kemiske stofer, der findes i banens gummigranulat.

Nexø Hallen fik en tidsfrist frem til 1. maj til at lovliggøre banen, men nåede ikke at aflevere alle de informationer, som kommunen efterlyste. Efter fristen udløb manglede kommunen stadig en kloaktegning, hvor drænledninger og tilslutningspunkt var tegnet ind.

Så sidste efterår var kommunen faktisk indstillet på at afgøre sagen "på det foreliggende grundlag" og i yderste konsekvens også fjerne banen igen, hvis den ikke var blevet gjort lovlig cirka ved efterårsferien.

I stedet orienterede Nexø Hallen i december sidste år kommunen om, at hallen nu arbejder sammen med en ekstern rådgiver, der skal hjælpe hallen med at få miljøforholdene om kunstgræsbanen bragt i orden.

Kommunen har på det seneste også været i kontakt med Nexø Hallens rådgiver. Kommunens spildevandsfolk vurderer, at det nu går den rigtige vej, og at der er begrundet håb om, at kunstgræsbanen kan blive gjort lovlig. Derfor holder kommunen sig også tilbage fra at fjerne banen fysisk.

"På det foreliggende grundlag forventer Natur og Miljø, at en retlig lovliggørelse af kunstgræsbanen indenfor 2023 er realistisk. Vurderingen er baseret på, at nye kræfter har taget over ved Nexø Hallen og den fortsatte positive dialog med Nexø Hallen og dennes rådgiver. Der er derfor ikke givet påbud om fysisk lovliggørelse", oplyser Center for Natur og Miljø til kommunalbestyrelsens miljøpolitikere.

Politikerne får samtidig at vide, at kommunen faktisk ville have ret til at fjerne banen allerede nu – og at man kun lader være, fordi det helt definitive skridt ikke virker naturligt netop nu, hvor dialogen med Nexø Hallen er begyndt at blive bedre:

"Udledningen og nedsivning af drænvand fra banen sker lige nu uden tilladelse og er derfor ulovlige. Natur og Miljø vurderer på nuværende tidspunkt, at fysisk lovliggørelse er uproportionel henset til den positive dialog med Nexø Hallen samt en vurdering af at de faktiske forhold, hvor en retlig lovliggørelse vurderes mulig", skriver Natur og Miljø.

I Nexø Hallen er den vurdering både ny og glædelig for halinspektør Peter Jørgensen.

– Det er meget positivt for os, siger han.