Havn skruer op for sikkerheden efter faldulykker

Havn skruer op for sikkerheden efter faldulykker
Teglkås Havn har fået to redningsstiger fra Trygfonden. Sammen med en hjerterstarter er de med til at øge sikkerheden på havnen. Foto: Teglkås Havn
NYHED | ABONNENT | 14. APR 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. APR 2024 • 19:00

To nye redningsstiger gør det mere sikkert at færdes på Teglkås Havn, som tidligere har fået en hjertestarter. Det er både til glæde for sejlere og for forbipasserende på landjorden.

I Danmark sker hver fjerde drukneulykke i en havn. Ofte er det folk, der færdes alene, der kommer galt af sted, og ofte sker det i mørke, hvor det er svært at orientere sig, hvis uheldet er ude. Det kan være svært at se, om der er en redningsstige i nærheden, medmindre den lyser i mørket. Det er der nu to, der gør på Teglkås Havn.

For fem år lancerede Trygfonden en redningsstige, der lyser i mørket, og for et par år siden sendte Teglkås Havn en ansøgning til fonden.

– Vi fik at vide, at vi kunne få to, og dem fik vi i marts. Trygfonden betaler for dem, og vi har selv sat dem op. Det er finansieret på den måde, siger Bob Hampe, som er formand for Teglkås Havn.

Han fortæller, at havnen indtil nu har haft et par almindelige stiger, som er gået ned i vandet som redningsstiger. De er pillet ned og erstattet med den nye model fra Trygfonden, der er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry. Enheden er kalenderstyret, og en styringsenhed sørger for, at stigen kan lyse hele året.

– Det betyder en del for vores sikkerhed, for vi har haft et par stykker, som er faldet i havnen. Det har været fra den lidt ældre generation, hvor man har været henne og hjælpe til med at få dem op, siger Bob Hampe.

Længere levetid

Ved de gamle redningsstiger var der ikke andet lys end det, der er på havnen, og det tænder kun, når der er nogen om aftenen.

Lyset er ikke den eneste grund til, at de nye redningsstiger er bedre. De er lavet, så de lever op til alle de lovkrav, der er, fortæller Bob Hampe.

– Der er noget med, at de skal gå et vist stykke ned i vandet, så man er sikker på, at man kan komme ind på trappen ordentligt. De er også lavet til at have den rigtige afstand fra væggen, for det skal ikke være sådan, at man slår tæerne ind mod klipperne, siger han.

Stigerne er opbygget af vanger i gummi, trin i glasfyldt nylon, hæfte i pulverlakeret rustfrit stål og lysenhed i transparent polykarbonat. Gummivangerne er fleksible og eftergivende ved for eksempel mindre påsejlinger, og trinene er udformet, så man står solidt på dem, også når de er begroet med alger og lignende. Materialerne er udvalgt for at opnå en længere levetid end den, der kendes fra traditionelle redningsstiger i galvaniseret stål.



Der er solceller i Teglkås Havns nye redningsstiger. Det betyder, at de lyser op, når det er mørkt. Foto: Teglkås Havn

 

Vigtigt for flere

For en havn som Teglkås er det afgørende, at der er mulighed for at få forbedret sikkerheden, uden at det koster en formue.

– Vi er private, og vi har ikke så mange både, så vores økonomi er ikke enorm, siger formanden.

For Teglkås Havn er det ikke kun et spørgsmål om sikkerheden for de lokale, som kommer på havnen, enten fordi de har en båd eller for at gå en tur. Bob Hampe fortæller, at der kommer lystsejlere til, og så er strækningen forbi havnen en yndet vandretur.

– Vi fik en hjertestarter for syv år siden. Det var også via Trygfonden. Der er hverken netforbindelse eller noget som helst nede på havnen. Derfor har vi gjort en del for sikkerheden, også for dem der kommer gående, siger han.



Redningsstigerne fra Teglkås Havn lyser i mørket, så de er nemmere at finde, hvis uheldet er ude, og nogen falder i havnen. Foto: Teglkås Havn

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT