Energiøen kommer på særlig liste – åbner for støtte fra EU

Energiøen kommer på særlig liste – åbner for støtte fra EU
At landanlægget i Sose har forbindelse til både Sjælland og Tyskland er medvirkende til, at Energiø Bornholm er kommet med på liste, der åbner for EU-støtte. Illustration: Energinet
MILJØ | Onsdag 7. august 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | Onsdag 7. august 2024 • 15:30

Efter ansøgning fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har Energiø Bornholm fået plads på en liste over grænseoverskridende energiprojekter, som EU kan støtte.

Den grønne omstilling og etableringen af mere vindenergi er en opgave, som EU ønsker, at medlemslandene skal samarbejde om. For at fremme dette samarbejde på tværs af landegrænser har Europa-Kommissionen lanceret finansieringsprogrammet CEF Energy – Connecting Europe Facility for Energy, hvor særligt udpegede energiprojekter kan opnå støtte. Energiø Bornholm er netop kommet på den liste, der gør det muligt at modtage økonomisk støtte fra dette program.

Det fortæller Europa-Kommissionen.

Konkret er Energiø Bornholm kommet på CEF Energys liste over grænseoverskridende vedvarende energiprojekter, der bidrager til at udfylde huller i regional vedvarende elproduktion, til et åbent elmarked, til at øge Europas energiuafhængighed og til at reducere forbruget af fossile brændstoffer.

Om Energiø Bornholm skriver Europa-Kommissionen blandt andet, at den med sine to havvindmølleparker og to sammenkoblinger fra omformerstationen i Sose til det øvrige Danmark og til Tyskland giver mulighed for handel og deling af overskydende elektricitet.

Millioner i støtte

Til Tidende fortæller Energistyrelsen, at det er Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der har ansøgt om at få Energiø Bornholm på listen.

Energiø Bornholm er et af tre nye projekter, som er kommet på listen, der blev lanceret i 2022, og som nu omfatter otte forskellige vedvarende energiprojekter. Europa-Kommissionen fortæller, at projekterne på listen er berettigede til økonomisk støtte til undersøgelser og arbejder under CEF Energy-programmet. Det bekræfter Energistyrelsen.

Tidende har også spurgt, hvad optagelsen på listen konkret betyder for energiøen og etableringen af denne. Det kan Energistyrelsen ikke oplyse nærmere om, da det endnu er uklart, lyder svaret.

At der kan være penge at hente i CEF Energy-programmet, beviser uddelinger til nogle af de andre projekter på listen. I sommeren 2023 modtog to projekter tilsammen 22,2 millioner euro, og året efter blev fire projekter fra listen støttet med 67,4 millioner euro. I alt svarer det til 667,5 millioner kroner, der blandt andet er givet til forundersøgelser og indledende konstruktionsarbejde.

Ifølge Europa-Kommissionen gavner det også Energiø Bornholm og de øvrige projekter, at de får større synlighed ved at komme med på listen.

Projekterne på Europa-Kommissionens liste

• Elwind – en hybrid-havvindmøllepark mellem Estland og Letland.

• Görlitz Zgorzelec – et fjernvarmenet baseret på vedvarende energi mellem Tyskland og Polen.

• Cicerone – et projekt til produktion af vedvarende elektricitet i Italien, Spanien og Tyskland til konvertering, transport og brug af grøn brint i Holland og Tyskland.

• Slowp – vindkraftanlæg i Riga-bugten i estisk havvand.

• ULP-RES WP – vindmøllepark på land i den nordlige del af Letland og den sydlige del af Estland med fælles forbindelse til transmissionsnettet i Letland.

• TMNHSA – initiativ mellem Rumænien og Bulgarien, der sigter mod at udnytte Donau-flodens vandkraftpotentiale.

• Pontis – sigter mod at skubbe opbygningen af ??en integreret, grænseoverskridende vedvarende brintforsyningskæde i Europa.

• Energiø Bornholm



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT