Det begyndte med blomster: Landmand har fået en ny idé

NYHED | 7. SEP 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
7. SEP 2023 • 19:00

Hans Ole Kofoed fra Fårebygård vil etablere et luksushønsehus til hent selv-æg og satser på at få kunderne til at investere i projektet.

Ideerne står nærmest i kø hos Hans Ole Kofoed fra Fårebygård, som for syv år siden fik ideen til Bornholms Pluk Selv Blomster. Siden har han og Karen udvidet sortimentet med en stor køkkenhave, hvor det er muligt at hente kartofler, gulerødder, porrer og mange andre friske grønsager direkte fra marken efter pluk selv-princippet. I år har de også startet produktion af pluk selv-jordbær, og næste skridt er frisklagte æg fra et mobilt luksushønsehus med indhegning, der skal være hjem for 150 høns.

– Et mobilt luksushønsehus vil give os mulighed for også at kunne tilbyde vores kunder æg fra høns, som har et godt og bæredygtigt hønseliv med adgang til store græsarealer året rundt, og hvor dyrevelfærd er i fokus, siger Hans Ole Kofoed i en pressemeddelelse.

Et sådant hønsehus er dog en stor investering, som parret ikke umiddelbart har mulighed for selv at finansiere. Derfor forsøger Karen og Hans Ole Kofoed at skaffe opbakning og dermed penge til projektet via Coop Crowdfunding, hvor alle kan støtte Fårebygård økonomisk og samtidig sikre sig nogle fordele, hvis det lykkes at realisere planen. Og parret håber selvfølgelig, at ideen vinder indpas, så de kan tilbyde deres kunder æg fra fritgående høns.

– Udover at hønsene har det godt, er det vores klare opfattelse, at det giver bornholmere og tilrejsende en stor oplevelse, og børnene kan på tæt hold opleve, hvor æggene kommer fra, siger Hans Ole Kofoed.

Interessant mulighed

Parret kunne godt bygge et hønsehus selv, men på Fårebygård ønsker man ikke at tilbyde hønsene noget, der ikke er af højeste kvalitet.

– Vi går ikke på kompromis med det, vi laver. Vi opfører også et stort drivhus på 140 kvadratmeter, hvortil hønsene vil have fri adgang i de kolde, våde måneder og have god plads, fortæller Hans Ole Kofoed.

Hos Bornholms Landbrug & Fødevarer synes man, at både projektet og finansieringsmodellen er interessant.

– Vi bakker i Bornholms Landbrug & Fødevarer fuldt op om Hans Oles nye idé. Hans Ole viser med sine projekter en ekstra facet af det bornholmske landbrug, siger direktør Thomas Bay Jensen i pressemeddelelsen.

Ifølge ham giver Fårebygårds pluk selv-princip bornholmerne muligheden for at komme ud på landet og se, hvor råvarerne kommer fra.

– Det er et fint supplement til det traditionelle landbrug, og muligheden for at benytte crowdfunding som middel til at realisere projektet er bestemt interessant. Vi håber, det må lykkes Hans Ole at få samlet det fulde beløb, og tænker, at crowdfunding i det hele taget er en interessant mulighed for at hjælpe nye initiativer i gang – også inden for landbruget, siger Thomas Bay Jensen.

Det er ikke kun i forhold til kunderne, der giver god mening at supplere blomster, grønsager og frugt med høns. Det giver mulighed for at anvende grønsager, der ikke bliver solgt, til foder, og gødning fra hønsene kan bruges som næring for snitblomster og grav og pluk selv-grønsager.

Om Coop Crowdfunding

Coop Crowdfunding

• er Danmarks førende crowdfunding-platform for fødevarevirksomheder.

• gør det muligt for forbrugere at købe varer, investere i produkter eller låne penge til en madproducent, der har en god idé eller et godt produkt. Til gengæld får man nye produkter eller forrentning af det lån, man har ydet.

• fortæller, at det fungerer som almindelig internethandel, og at købeloven gælder. Dog skal man huske, at flere iværksættere muligvis hverken har en egentlig produktion eller nogen garanti for, at deres produkt fungerer, som det skal. Og det er her, crowdfunding adskiller sig fra almindelig internethandel og kan være en smule mere usikkert.

• har åbnet for projektet Bæredygtigt hønseliv på Bornholm, som har indtil den 28. oktober til at indsamle 249.112 kroner.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.