Bofa: Derfor kan affaldsøer pludselig droppes

Bofa: Derfor kan affaldsøer pludselig droppes
Bofa er klar til at droppe affaldsøerne, og det er der to hovedårsager til. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 05:30

Det efterlader nye spørgsmål, når Bofa nu melder ud, at de er klar til at droppe affaldsøer i byerne, mener René Danielsson, der ellers glæder sig over beslutningen. Kursændringen skyldes særligt to faktorer, fortæller Bofas direktør.

Affaldsøer i byerne kan alligevel droppes.

Det kunne Bofa i torsdags meddele i en pressemeddelelse, og det kom som en overraskelse for mange, for i lang tid har det lignet, at affaldsøerne var uundgåelige i byerne, også selvom de fra flere kanter havde mødt kritik. Særligt frygten for, hvor øerne skulle placeres i bybilledet, og hvordan ældre borgere skulle slæbe deres affald op til 300 meter hen til affaldsstationerne har fyldt i debatten.

– Vi har lyttet til borgerne, når det kommer til Miljø’erne (affaldsøerne, red.) i byerne. Vi har arbejdet på at mindske antallet af Miljø’er i byerne, samt tilbyde løsninger, der både tilgodeser miljøet, lovgivningen, arbejdsmiljøet og som også giver plads til en vis fleksibilitet, forklarede Bofas direktør, Jens Hjul-Nielsen i pressemeddelelsen.

Mange nye spørgsmål

Så sent som i foråret, hvor det nye udbud, der bliver afgjort til efteråret, blev lavet, var det ellers stadig planen, at affaldsøerne skulle være en central del af den nye affaldsordning, som træder i kraft senest den 1. januar 2025.

Det kom derfor også som en stor overraskelse for René Danielsson (DF), der sidder med i natur-, miljø- og planudvalget, da han læste nyheden fra Bofa.

– Jeg er selvfølgelig positivt overrasket, for jeg havde ikke hørt noget om det, inden pressemeddelelsen kom. Men jeg er glad for, at man endelig kom til konklusionen om, at det måske ikke er verdens bedste løsning. Jeg må samtidig indrømme, at jeg synes, det er utroligt, at vi skal så langt hen i processen, og så er jeg lidt spændt på at se, hvad der nu skal ske, og hvordan det kommer til at blive, siger René Danielsson.

DF-politikeren har fra begyndelsen udtrykt sig kritisk over for løsningen med affaldsøer, og selvom han er glad for, at man nu stopper det, han kalder en "hjerneblødning", så efterlader det også René Danielsson med nogle nye spørgsmål.

– Jeg synes jo egentlig, at man ellers har holdt relativt stædigt fast i affaldsøerne, så selvfølgelig er jeg nysgerrig efter, hvad der ligger til grund for det. Hvorfor gå så langt for noget, man i virkeligheden ikke var så sikker på? Jeg har 10 forskellige teser, for jeg har lidt svært ved at tro på, at det bare er, fordi man har lyttet til borgerne, siger politikeren, der også vil have klarlagt, om det får nogen betydning for affaldstaksten.

– Taksten er jo beregnet ud fra den løsning, som der var stillet i udsigt, og jeg håber da et eller andet sted, at det åbner for diskussionen om, hvad det betyder for taksten. Jeg går ud fra, at man havde forventet, at der ville komme en del spørgsmål af den her kaliber, og der savner jeg måske lidt mere information, for jeg tror, jeg er langt fra den eneste, der står tilbage med de spørgsmål.

Nye regler og ny samarbejdspartner

Forperson i natur,- miljø- og planudvalget, Helle Munk Ravnborg (EL), har i forløbet ikke haft samme kritiske tilgang til affaldsøerne, som sin kollega i udvalget, og hun var knap så overrasket, da hun så Bofas pressemeddelelse.

– Som jeg forstår det, bygger det på, at Arbejdstilsynet er kommet med lidt varierende udmeldinger, og hvor den seneste udmelding er, at brosten ikke altid er forhindrende, hvilket er positivt. Jeg tror også, der er lidt med materiellet, der er anderledes, end det vi har kendt indtil nu, så der er nogle tekniske ting, der gør, at det ser lidt anderledes ud, siger Helle Munk Ravnborg og fortsætter:

– Der er ved at blive kigget på udbuddet, og betingelserne har jo i hvert fald været de samme, som ved det seneste udbud, så jeg har svært ved at se, at der skulle være nogen forskel der, men det kan være, jeg tager fejl.

Bofa sendte i starten af måneden et nyt affaldsregulativ i høring, hvoraf det blandt andet fremgik, at arbejdsmiljøreglerne er blevet blødt en smule op i forhold til tidligere, hvor mange bornholmere ikke kunne få hentet skrald, medmindre de gjorde det nemmere for skraldemændene at få adgang til affaldsspandene. Og Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen bekræfter Helle Munk Ravnborg i, at præciseringen af Arbejdstilsynets regler er medvirkende til, at man nu har mulighed for at droppe affaldsøer i byerne.

– Arbejdstilsynet har klargjort nogle af deres reservationer omhandlende brosten. Ikke at de fuldstændig forsvinder, men der er et manøvrerum der.

Vil man ikke stå med nogle af de samme udfordringer, som man gjorde før i forhold til Arbejdstilsynets regler, for det er jo fortsat ikke alle adgangsveje, der lever op til kravene?

– Nej, det har vi overhovedet ikke nogen grund til at tro, efter vi havde Arbejdstilsynet på besøg senest. Der kan være individuelle steder, hvor der stadig er en udfordring, der skal adresseres. Det kan jeg ikke afvise. Men nu har vi prøvet at komme op med et antal løsningsmodeller til, hvordan man i givet fald kan løse sådan nogle problemer, siger Bofa-direktøren, der tilføjer et mindst lige så vigtigt aspekt i beslutningen om at droppe affaldsøer.

– Kommunalbestyrelsen opsagde jo kontrakten med HCS i december sidste år. Det har gjort, at vi nu har mulighed for at lave en ny kontrakt, hvilket har givet et råderum, som vi benytter på den her måde. Så det er en kombination af de to ting, der har givet os noget bevægelsesrum, som vi ikke havde før, forklarer Jens Hjul-Nielsen.

Affaldsøer spild af tid?

Affaldsøerne har som nævnt været undervejs længe, og der er heller ikke lagt skjul på, at Bofa i samarbejde med borgere i byerne har brugt voldsomt meget tid på at undersøge, hvor man kunne placere øerne, så de gjorde mindst mulig skade.

Jens Hjul-Nielsen fortæller, at han på nuværende tidspunkt ikke kan kommentere på, hvad der er brugt af ressourcer, mens man stadig havde kontrakten med HCS, men Helle Munk Ravnborg erkender, at det er ærgerligt, at der er blevet brugt en stor mængde tid og ressourcer på arbejdet med affaldsøerne, som nu kan vise sig at blive smidt i... ja, skraldespanden.

– Der er jo ikke nogen, der kan synes, det er fantastisk, men man bliver nødt til at agere ud fra den viden, man har, og det har Bofa jo gjort i den her sammenhæng. Det gør de også nu, og det er godt. Og så skal vi jo også stadig se, om folk kan finde plads til de affaldsbeholdere, som de skal have stående ved deres hjem, siger forpersonen, der er mest optaget af, hvad man gør, hvis man for eksempel står en hel gade, hvor der ikke er plads til affaldsspandene.

– Jeg kan forstå fra andre steder i landet, at man har været interesseret i at spare den plads, man har på egen matrikel til noget, der er sjovere end affaldscontainere. Så hvordan får man organiseret sig, hvis man ønsker en affaldsø?

Bofas direktør Jens Hjul-Nielsen har understreget, at man som borger kun behøver at henvende sig til Bofa, hvis man ikke kan have de tre nye affaldsbeholdere stående. Her vil der indgås en dialog med Bofa om, hvordan man i stedet kan løse det, og det kan i sidste ende godt munde i, at der skal etableres enkelte affaldsøer i byerne, forklarer Bofa-direktøren.