Boblende vandhul helt normalt – én ting undrer geologen

Boblende vandhul helt normalt – én ting undrer geologen
Et levende vandhul er dukket op ved Sose for foden af en skrænt af sandsten-skifer. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2023 • 05:30

At en kilde med grundvand er sprunget frem på stranden i Sose er ikke spor mystisk, men at det sker efter en periode med tørke vækker stor undren.

Efter søndagsturen til det boblende vandhul, der er opstået på stranden i Sose Bugt, er det blevet hverdag og dermed tid til at finde ud af, hvad det helt præcist er der sker med det lille krater, og hvordan det er opstået.

Derfor har Tidende talt med lektor i geologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Arne Thorshøj Nielsen, som har set videoen og ikke synes, det ser særlig mystisk ud – snarere helt naturligt.

– Det ser ud til at være et kildevæld; altså grundvand, der bobler op til overfladen, fortæller han.

Der er dog noget andet, som han synes er meget mystisk. Tidspunktet for fænomenet er nemlig meget atypisk.

– Så vidt jeg er orienteret, så har I haft tørke i noget tid, så det virker mærkeligt, at det pludselig begynder at pible frem, mener Arne Thorshøj Nielsen, som i den kommende uge regner med at lægge vejen forbi det lille vandhul i selskab med et hold af studerende fra Københavns Universitet.

Han anser det dog ikke for særlig sandsynligt, at vandet er begyndt at boble som følge af lørdagens rystelser. Snarere forestiller han sig, at det kunne være sket i forbindelse med de prøveboringer til landanlægget, som i den seneste måned er blevet foretaget i området.

Imponerende grundvand

Den teori kan Tove Krogh Stockmarr fra Energinet hverken be- eller afkræfte.

Hun er projektleder på forundersøgelserne i forbindelse med Energiø Bornholm, og hun kan bekræfte, at der den seneste måneds tid har fundet prøveboringer sted i forbindelse med landanlægget i netop det område, der nu ser ud til at have fået et nyt kildevæld.

– Vi ved, at det sted, hvor kildevældet er, er meget tæt på det sted, hvor vi har underboret kystklinten. Det kan principielt ikke udelukkes, at en horisontal boring kan skabe forstyrrelser i klippens struktur, så lagene forstyrres. Vores entreprenør har lavet en boring for os og var i gang med arbejdet på stedet omkring den 27. april, forklarer hun.

Hun er meget imponeret, hvis det er boringen, som er lavet 400 meter omme i klinten og i 20 meters dybde, der har fået grundvand fra den dybde til at søge mod overfladen.

– Vi har lavet en horisontal boring på 20 meters dybde. Hvis boringen har ført til, at der er kommet forstyrrelser i undergrunden, så grundvand kan strømme op til overfladen, må jeg ærligt sige, at vi ikke var bekendt med det, før vi så det i medierne, fortæller hun.

Derfor har Energinet sendt et hold over til marksyn. De skal undersøge, om der er en sammenstyrtningsfare i det kraterlignende vandhul. De har også kontaktet regionskommunen med den nye viden om, at et kildevæld ser ud til at være dukket op på placeringen.

Hun afviser dog, at det kan være, fordi der er sket en fejl i boringerne og den efterfølgende udfyldning af hullet.

– Når vi borer, så fungerer det sådan, at i samme bevægelse som boret føres tilbage, fyldes hullet med blødt ler, så det er vi helt sikre på, er gjort rigtigt, fortæller hun.

 

Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Ikke noget problem

Hos Bornholms Regionskommune har Jens Hansen ganske rigtigt fået besked fra Energinet om, at de har sendt et hold over for at undersøge den nye forekomst af piblende grundvand i Sose Bugt, som han medgiver dukker op på et mærkværdigt tidspunkt.

– Det er ikke et unormalt fænomen med vores geologi, at der kan dukke en kilde med grundvand op, men det er meget mystisk, at det dukker op lige efter en periode med tørke, fortæller han.

Han er biolog i regionskommunens center for Natur, Miljø og Fritid, og han vil heller ikke udelukke, at kilden er dukket frem efter prøveboringerne. Han afviser dog heller ikke, at lørdagens rystelser er en mulig forklaring.

– Boringerne kan have skubbet til noget, som så kan have løsnet en spænding i klipperne, og så har det måske givet plads til, at en lomme med grundvand nu kan komme op til overfladen, fortæller han.

Han mener ikke, at hullet er problematisk. Man skal dog styre sin nysgerrighed og undlade at træde ud i vandhullet. Det er nemlig svært at sige, hvordan strukturen i og omkring det er, og om der kan være yderligere nedskridningsfare.

– Men når det bare er på stranden, og det ikke er større end det der, så er der ikke noget problem i det, fortæller biologen, som dog er spændt på at høre, hvad Energinet finder ud af ved deres marksyn.