92 års kamp for naturen på Bornholm snart fortid

Medlemmerne bliver færre og færre og ældre og ældre, og derfor indstiller bestyrelsen, at Naturhistorisk Forening nedlægges på generalforsamlingen den 20. marts.
De to navnkundige formænd i ikke færre end 66 år, skoleinspektør Th. Sørensen fra Aakirkeby og lektor Poul Nørgaard fra Rønne, ville sikkert have roteret i deres grave, hvis de havde modtaget det nyhedsbrev, der fredag landede i mailbakken hos medlemmerne af Naturhistorisk Forening på Bornholm: Bestyrelsen har på baggrund af fremtidsudsigterne besluttet på den kommende generalforsamling at fremsætte forslag om opløsning af foreningen i overensstemmelse med foreningens vedtægter.
I første omgang skal forslaget godkendes af mindst tre fjerdedele af foreningens medlemmer. Da det ikke forventes, at så mange møder op til den første generalforsamling, skal der i så fald indkaldes til en ekstraordnær generalforsamling, hvor en opløsning af foreningen kun kræver, at tre fjerdedele af de tilstedeværende medlemmer stemmer ja til forslaget.
Den ordinære generalforsamling holdes i NaturBornholms lokaler i Aakirkeby onsdag den 20. marts.
Hvis bestyrelsens forslag om opløsning ikke vedtages, vil den nuværende bestyrelse samlet træde tilbage. Derefter skal der vælges mindst syv personer til en ny bestyrelse, der kan overtage arbejdet med at føre Naturhistorisk Forening på Bornholm videre, fremgår det af nyhedsbrevet.
Foreningen har i dag omkring 130 medlemmer, men da medlemstallet siden årtusindskiftet har været konstant faldende, er gennemsnitsalderen blandt de nuværende medlemmer formentlig 70+, vurderer kasserer Hans-Jørgen Olsen.
– Da gennemsnitsalderen i bestyrelsen også er meget høj, har vi besluttet at stoppe, mens legen er god. Vi er udsat for det samme som så mange andre frivillige foreninger i disse år – det kniber med at få nye, unge medlemmer ind, konstaterer Hans-Jørgen Olsen.
Den nuværende bestyrelse udgøres af biologen Finn Hansen, der har været formand siden 1998, Hans-Jørgen Olsen, der har været kasserer i omkring 20 år, Jøgen Butzbach, Peter Haase, Morten Topp Jensen og naturvejleder Tino Bjerregaard, der ikke blot er benjamin i bestyrelsen, men formentlig også er foreningens yngste medlem overhovedet.
– Hvis det mod forventning skulle lykkes at køre foreningen videre og få valgt en ny bestyrelse, medvirker jeg som kasserer med tjek på medlemslisten gerne til en overdragelsesforretning, ligesom jeg fornemmer, at Tino Bjerregaaard også gerne vil fortsætte. Alle de andre bestyrelsesesmedlemmer har meddelt, at deres tid er forbi. Det er dog kun to, der er på valg i år, Finn Hansen og Peter Haase, fortæller Hans-Jørgen Olsen.
Tre formænd på 92 år
Naturhistorisk Forening på Bornholm blev stiftet i 1932 med den daværende skoleindspektør i Aakirkeby, Th. Sørensen, som initiativtager. Foreningens formål var og er stadig ”at fremme kendskabet og interessen for naturen”. Th. Sørensen blev selv valgt som formand – en post, han beklædte i 38 år. I 1970 blev han afløst af en lige så passioneret naturkender, lektor Poul Nørgaard, der nåede at være formand i 28 år. I de sidste 25 år har biologen Finn Hansen siddet i formandsstolen.
Foreningen har siden starten i 1932 afviklet langt over 500 ekskursioner og foredrag, hvoraf mange af de nuværende medlemmer nok stadig vil huske den helt store satsning – en 5 dages-tur til Gotland i 1987, hvor man chartrede Bornholmstrafikkens færge Hammershus som hotelskib og drog til Visby med 200 medlemmer om bord. Af andre længere ture kan nævnes turene til Sønderjylland, Slesvig-Holsten, det østlige Preussen og Rügen.
Siden 1977 har medlemmerne hvert år modtaget et tidsskift med en blanding af videnskabelige artikler og artikler om naturens tilstand på Bornholm – først Fjælstaunijn, der udkom frem til 2002 med Per Ketil som redaktør og siden 2003 som Natur på Bornholm med Morten Topp Jensen som redaktør. De to første numre af Natur på Bornholm blev til i samarbejde med Jens Meulengracht-Madsen.
Det er dog ingen hemmelighed, at uden en stor personlig indsats af Morten Topp Jensen var de sidste to-tre numre af Natur på Bornholm ikke udkommet. Da han netop nu pusler med at skabe et nyt landsdækkende naturtidsskift i samarbejde med Hakon Holm Publishing i Rønne, lukker Natur på Bornholm formentlig ned sammen med Naturhistorisk Forening. Det er dyrt at fremstille, og medlemskontingentet er p.t. kun 100 kroner pr. år.
Naturhistorisk Forening var i 1992 blandt initiativtagerne til NaturBornholm i Aakirkeby, men et forsøg på at køre foreningen videre i samarbejde med NaturBornholms Venner har vist sig at være urealistisk. Desuden varetager NaturBornholm et stort formidlende arbejde via Naturklubben for de helt unge og Scienceklubben for de lidt ældre. Tilbage står så, at Naturhistorisk Forening kan oprette en seniorklub med det ene formål at arrangere nogle få ekskursioner for det mere modne publikum.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration