Van Sabben: Kunne jeg trylle, ville jeg hjælpe andre end teatret

Van Sabben: Kunne jeg trylle, ville jeg hjælpe andre end teatret
Kirstine van Sabben (M): – Vi talte om Jens Svane Boutrups notat og hvad vi tænker om det. Det er jo et partsindlæg. Det er i hvert fald sådan jeg vurderer det. Men det er da bekymrende og trist. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2023 • 05:30

Bornholms Teaters nødråb bringer ikke Kirstine van Sabben (M) til at ville åbne kommunebudgettet igen. Skal teatret have hjælp, skal det ske på en anden måde, siger hun. Kommende samtaler mellem teatret og lokalpolitikere kan måske løse situationen, siger Kirstine van Sabben, der også afviser at ty til kommunekassen.

– Jeg er vant til, at man kun kan ændre et forlig om kommunebudgettet, hvis alle partierne bag forliget er enige om det. Det går jeg ud fra også gælder her.

Det siger medlem af fritids- og kulturudvalget Kirstine van Sabben (M), efter at hun torsdag diskuterede teaterdirektør Jens Svane Boutrups seks sider lange notat om de store problemer, som teatret vil få med næste års kommunebudget.

Og Kirstine van Sabben har ikke i sinde at åbne budgettet igen for at prøve at finde de 575.000 kroner, som budgettet lægger op til at spare på teatret. Et beløb, der for teatret bliver større endnu, og som ifølge Jens Svane Boutrup vil skabe ringe i vandet ud i hele det bornholmske kulturliv.

– Hvis jeg kunne trylle nogle millioner frem, ville de gå andre steder hen end til teatret. Og det er ikke, fordi jeg ikke holder af teatret, siger hun.

– Hvis jeg havde haft nogle flere penge at gøre med, ville jeg lade være med at skære på den ansigt-til-ansigt tid, som vi med budgettet også skærer på på plejecentrene. Men kommer man med en løsning, der ikke indebærer at tage penge op af kassen, vil jeg da gerne se på den, siger Kirstine van Sabben.

– Jeg er opmærksom på, at teatrets økonomi er udfordret, men det er økonomien desværre rigtig mange steder. Vi lavede nogle virkelig drastiske besparelser med det her kommunebudget, siger hun.

– Vi talte om Jens Svane Boutrups notat, og hvad vi tænker om det. Det er jo et partsindlæg. Det er i hvert fald sådan, jeg vurderer det. Men det er da bekymrende og trist.

Samtaler på vej

Både Kirstine van Sabben og Torben Kofod Ager (K) fortæller, at et eller flere af kommunalbestyrelsens medlemmer nu skal tale med Bornholms Teater og Rønne Theater.

Udvalgsforperson Niclas Fick (EL) er udset som mødedeltager, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra Niclas Fick.

– Vi har drøftet nogle ting at arbejde videre med, og vi har blandt andet drøftet, at nogle af os politikerne skal tale med Bornholms Teater og Rønne Theater, siger Kirstine van Sabben.

Men at tale med teatrene skaffer vel ikke de penge, som begge teatre vil komme til at mangle?

– Nej, men der er også nogle ting, som man ikke ser endnu. Og som jeg tror, at man skal give os lejlighed til at tale med teatrene om.

– Man skal se det som noget positivt, at vi er indstillet på at finde en løsning. Det vil man kunne gøre med økonomi eller med noget andet.

Er der da andre løsninger end at finde nogle penge?

– Det ved jeg ikke. Det er noget af det, som nogle af os skal tale med teatrene om. Eller også skal man sætte sin lid til, at der falder nogle penge ned fra ministeriet, siger Kirstine van Sabben.

Fatale følger

Torben Kofod Ager er meget bekymret for de bornholmske teatres situation.

– Vi er meget opmærksomme på, hvad vi kigger på af konsekvenser. Det vil jo have fatale følger for både Rønne Theater og Bornholms Teater, siger han.

Du var med til at forhandle kommunebudgettet på plads. Kommer det bag på dig, at følgerne bliver så store af at skære 575.000 kroner ud af kommunens tilskud væk?

– Jeg ved ikke, om det kommer bag på mig. Men det er alvorlige følger, som vi er nødt til at forholde os til. Vi har fundet ud af, at nogle af os politikere skal tale med teaterfolkene.

Torben Kofod Ager føjer til, at både kommunen og Bornholms Teater står med ryggen mod muren i sagen.

– Vi er presset på tid. Der skal ligge en ansøgning om egnsteaterstøtte til april. Inden da skal vi have fundet en løsning, siger han.

– Derfor skal vi tage en beslutning i januar eller februar.