Spejdere sælger juletræer – vil bruge pengene til sommer

Spejdere sælger juletræer – vil bruge pengene til sommer
Rønnes blå spejdere sælger igen i år juletræer på Laksetorvet – det er de kommende to lørdage, 10. og 17. december, klokken 9-13. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 9. DEC 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. DEC 2022 • 05:30

De blå spejdere sælger de kommende to lørdage juletræer på Laksetorvet i Rønne.


De kommende to lørdage sælger de blå spejdere i Rønne juletræer på Laksetorvet i Rønne.

– Vi sælger kvalitetstræer fra Slusegård. For træets pris bringer vi også træet ud indenfor Rønnes byskilte. Det er folk rigtig godt tilfredse med, siger Hanne Hueg fra 1. Rønne Trop og Flok, der er en afdeling under Bornholms Division, Det danske Spejderkorps – de blå spejdere i Danmark.

Hanne Hueg regner med, at spejderne de to lørdage vil have 30-40 hjælpere i gang – børn, forældre, bedsteforældre. For samtidig har man lovet at hjælpe Lions Club med at få solgt de sidste lodsedler i julelotteriet.

Men ud over det sociale og det hyggelige ved at være med er der også den lokkemad, at overskuddet fra juletræssalget kommer spejderne selv til gode.

Går til sommerlejre

– Vi deler overskuddet i to portioner. Halvdelen går til gruppens drift for at holde kontingentet nede. Det er blandt andet udgifter til el, forsikringer og vedligeholdelse i vores huse. Den anden halvdel går til spejdernes sommerlejre næste år. Her optjener spejderne og deres pårørende point efter fremmøde.

– Pointene bliver gjort op sammen med vores lodseddelsalg til foråret, og så får man sin bonus i form af rabat på turene. Det er et system, vi har brugt siden 1992, da vi skulle til Grønland året efter. Det skal være spiseligt for alle at komme med på vores rejser, og så må man arbejde lidt for det. Rent pædagogisk er det en meget god idé, og forældrene er med på det, siger Hanne Hueg.

Troppen – dem fra 6. klasse og opefter – skal til Schweiz til sommer. Man venter, at 20 børn plus ledere skal af sted. De yngre spejdere skal også på sommerlejr, og det bliver nok på Bornholm.

Startede på torvet

Juletræssalget har i mange år – nok tæt på 30 – været en god indtægtskilde for de blå rønnespejdere.

– Vi har tidligere solgt for handelsstandsforeningen. Da de ikke havde lyst til det længere, overtog vi salget. Da der blev arrangeret et julemarked med boder for en del år siden, var der ikke længere plads til os på torvet, og så flyttede vi modstræbende til Laksetorvet. Det viste sig at være super godt, for det er meget tilgængeligt for dem, der skal køre ud med juletræer, og folk kan godt finde os. Vi har mange faste kunder, der kommer hvert år. Det er mange ældre mennesker, der er glade for at få træet transporteret hjem, men også børnefamilier, siger Hanne Hueg.

Hvor mange træer håber I på at sælge?

– Vi håber på at sælge et par hundrede. Vi har i de seneste år solgt 160-170 træer. Tilbage i vores velmagtsdage var vi oppe på at sælge tæt på 300 træer, slutter Hanne Hueg.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 30-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag - fredag morgen: På den anden side af midnat venter dig fornuftige priser i omegnen af 2,30 kr./kWh alt inkl. Vinden er fortsat svag og den nordiske vandkraft lader også vente på sig - derfor endnu en dag med et højt prisniveau med tæt på 6 kr./kWh alt inkl. mellem 17 og 18. Opdateret 13.07. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning