Sommerstemning med min 'Bornholmske Lemonade' og popcorn

Sommerstemning med min 'Bornholmske Lemonade' og popcorn
DELUXE | KULTUR | Søndag 26. november 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | KULTUR | Søndag 26. november 2023 • 05:30

I disse dage får man tit et prompte svar, når man sender mails til folk. Normalt er det jo dejligt, men når det er lige med det samme, at computeren bibber med en ny mail, så ved man godt, at folk ikke kan svare i virkeligheden og det er autosvaret, der snupper det tunge arbejde med at få folk til at glemme mails…

Grunden lige nu, er ikke ferie, men sygdom. Den modbydelige november forkølelse, der ofte kommer sammen med mørket og sengens tiltagende formåen til at holde på syvsoverne. Det er naturligvis ikke altid, det forholder sig sådan. Faktisk er der en del der er syge – nogle endda med corona…?! Hvad sker der for det? Var vi ikke færdige med det pjat? Der er jo hele generationer, der har fået ødelagt deres liv af hjemmeskoling og samværd med deres familier. Det skal vi ikke ud i igen. Derfor handler det i dag om C-vitaminer. Vi skal lave en lemonade, og til det skal vi selvfølgelig bruge citroner. Det er ikke særlig bornholmsk, tænker du nok… Næ, det er de ikke, men hvornår er fødevarer bornholmske? Er det, når alle ingredienser kommer fra øen? Eller er det, når produktet er blevet tilvirket på klippen i den døde Østersø? Hvis det er det første, så er der meget få bornholmske produkter tilbage. Ingen chokolade, ingen most, ingen kiks osv…

Lige siden jeg, for mange år siden, begyndte at beskæftige mig med de lokale fødevarer, så er det spørgsmål kommet frem i ny og næ, og der har aldrig været et svar på det. Der findes ikke et manifest eller nogle regler, som man skal opfylde – og dog, for der er regler vedrørende optagelse i Gourmet Bornholm, men de går mest på, at man skal repræsentere Bornholm og være CVR-registreret på Bornholm. Den eneste af de regler, der har noget med produktet at gøre, er at de skal indrage lokale råvarer, så vidt muligt.

Egentlig synes jeg, at det giver god mening. Vi skal jo producere så meget lokalt som muligt. Det giver god mening for den lokale økonomi og klimaet.

Nu er det ikke nogen hemmelighed, at det bornholmske fødevarebrand er stærkt. Men med de lidt løse regler, så er det utroligt nemt at lukrere på Bornholm. Jeg kunne eksempelvis starte et lemonadeimperium med importerede citrusfrugter og kalde det bornholmsk lemonade, pakke den i flotte flasker med et omrids af Bornholm på etiketten og stadig bevæge mig inden for reglerne om, hvornår noget er bornholmsk – jeg skal jo så vidt som muligt, bruge bornholmske råvarer, men jeg tror ikke, at der findes en bornholmsk citronplantage endnu.

Det er en svær snak, og jeg synes også, at de bornholmske fødevareproducenter tager det seriøst og prøver at inkorporere hinandens varer. Dét samarbejde er vel netop det, der gør bornholmske fødevarer lidt unikke – evnen og den gode vilje til at at arbejde sammen.

Så er der firmaer, som jeg synes, slår plat på bornholmerbrandet. Et eksempel er: Bornholmergrisen. Her bliver der pralet af dyrevelfærd. Grise får frisk strøelse hver dag.. WFT?? Er det nu luksus? Er det ikke bare noget vi, i det mindste, skylder de dyr, der i rigt mål bliver opdrættet her på øen? De får også lidt mere plads i stalden. For de kommer nemlig aldrig udenfor vel? De kan gå derinde i stalden og venter på at dø… Men de har også meget kort transport til slagteriet… Ja, selvfølgelig har de det – vi er på Bornholm, hvor man maximum kan køre 25 minutter ad gangen – de andre grise, I ved dem, der har det endnu dårligere, har også kun 25 minutters transport til deres endeligt.

70 procent af foderet kommer fra Bornholm, og bornholmergrisen får lov at blive lidt større end normalt. Som der står på deres hjemmeside: BORNHOLMERGRISEN lever derfor op til visionen om den unikke og lokale produktion af fødevarespecialiteter fra Bornholm.

Åhh jeg glemte noget: Bornholmergrisen har krølle på halen…

Det er ikke dyrevelfærd – det er opdræt af grise, hvor man lader som om, at det er dyrevelfærd. Jojo, de har det da lidt bedre end de tusindevis af grise, der årligt bliver produceret her på øen, men de har det så også så skammeligt, at det ikke er til at holde ud.

Hvis det ikke er at slå plat på det bornholmske fødevarebrand, så ved jeg ikke. Jeg synes, at man skal passe på, at bornholmske fødevarer ikke bliver udvandede.

Nå, det var meget galde, måske er det, fordi det er mørkt, koldt og vådt her i november. Derfor vil jeg gerne skabe noget sommerstemning med min "Bornholmske Lemonade" og popcorn.

Lemonade

Citroner 3 stk – både revet skal og saft

Rød grape 1 stk – bare saften

Appelsiner 3 stk – både skal og saft

Lime 3 stk – både skal og saft

Rørsukker 1 dl. Måske mere – smag dig frem ;)

Danskvand 1/2 l.

Kog citrussaften og skallerne op med rørsukkeret. Jeg behøver ikke at sige, at ALT skal være økologisk, vel?

Lad det køle af og hæld danskvand i.

Servér straks

Popcorn

Det handler om at lave popcorn – altså ned med noget olie i en gryde og så popcorn på – Husk låg.

Lige inden popcornene begynder at poppe, plejer jeg at smide lidt smør ned i gryden og det er her, det bliver spændende, for på det her tidspunkt kan man komme alt muligt ned i den gryde…

Jeg har gransket min hjerne, for at finde SMAGEN AF BORNHOLM, men er kommet frem til at den må være individuel. Måske skal der nogle røgede svampe ned i ( dem du røg i sommers, som du efterfølgende har tørret og lavet til pulver), eller også skal der havtornflager i, eller også noget som DU synes er helt dejligt og bornholmsk. Når popcornene er færdige, så husk at give dem noget salt, ellers bliver de ligeså kedelige som historien om Bornholmergrisen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT