Skovflåten – det farligste dyr i skoven?

Skovflåten – det farligste dyr i skoven?
Skovens farligste dyr er skovflåten.
DELUXE | ABONNENT | 19. MAJ 2024 • 11:00
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
19. MAJ 2024 • 11:00

På hele jorden er malariamyggen årsag til de fleste dødsfald blandt mennesker. Hos os i Danmark vil en skovtur normalt være ufarlig, måske er der små irriterede myg. Men ingen livsfarlige. De senere år er der dog kommet fokus på flåterne, små mider af en ældgammel familie, der måske også sugede blod af de store dinosaurer.

Flåter er stadig blodsugere, men i vore dage foregår det hos pattedyr, fugle og mennesker. Tidligere kaldt man dem tæger, det er helt uskadelige insekter. Men flåter er mider, og dem fjernede man bare efter turen i skoven.

I dag har vi fra tv og andre medier lært, at flåter kan være farlige og kan overføre en bakterie med navn Borrelia, og i meget sjældne tilfælde en virus der forårsager en hjernehindebetændelse.

Lad ikke angsten for flåter ødelægge oplevelsen af turen i skoven. Samlet er alle danskere ca. 150 millioner timer ude i naturen, af dem får kun et par tusinde mennesker om året en grim oplevelse, kun få hundrede får en alvorlig infektion.

Breaking News

Solsorte hanner med gult næb er standfugle. Til gengæld trækker alle brune hunner og ungfugle til Frankrig om efteråret. Når de vender tilbage, bliver de ringmærket og undersøgt af ornitologer. På den måde opdagede man, at 90 procent af dem medbragte franske flåter, deraf havde 70 procent af dem med Borelia.



En opsvulmet skovflåt efter sit måltid.

 

Farlige dyr, slanger og insekter

Der er farlige dyr og andre ting i naturen over hele verden, også i Danmark, selv om man normalt betragter en dansk skovtur som ufarlig. I Skåne er der skilte langs hovedvejen, der advarer om passerende vildsvin. Nord for Stockholm findes der ulve og farlige bjørne. Der er også ulve i Jylland, tyske dyr der er løbet over grænsen. Giftige skorpioner lever i Sydeuropa, der er farlige klapperslanger i Nordamerika og kobraslanger i Asien. I Østgrønland er der farlige isbjørne. Afrika vrimler med farlige dyr. Løver, bøfler, flodheste og elefanter, listen er uendelig, og ude i havet er der hajer og livsfarlige brandmænd.

I de tropiske regnskove lever mange giftige slanger, frøer og edderkopper. Alle mennesker ved, det er forbundet med stor risiko at bevæge sig ind i en tropisk jungle. For snart mange år siden var jeg med vores yngste datter på en lang rundrejse fra Nepal og gennem det meste af Indien. I det sydlige Nepal besøgte vi en landsby i udkanten af en naturpark. For sjov lånte jeg en cykel og kørte en tur ad vejen gennem reservatet. Efter turen sagde de lokale, jeg var tosset, for i naturreservatet var der farlige bjørne og pansernæsehorn. Heldigvis gik turen godt. Man skal altid undersøge de lokale forhold inden et besøg.

Danske farlige dyr

Danmark er det land i verden med det mest beskedne antal farlige dyr. Naturligvis er der mange irriterende smådyr, for eksempel myg, men ingen livsfarlige. Alle danske edderkopper er giftige, men giften er svag og bruges kun til at lamme deres bytte. De farlige fugle edderkopper i troperne har en bornholmske slægtning, der også er giftig. Den ses sjældent og lever skjult i en rør i jorden. Selv om giften er stærk, er den så lille, at biddet ikke kan mærkes.



Nærbillede af skovflåten mund med ”sugerøret”.

 

Farlige hvepse

Både bier og hvepse kan stikke. Honning bier stikker sjældent, hvepse gør det ofte. Det skyldes deres fødevaner i sensommeren. Hele foråret har hvepsene travlt med at samle pollen til boets dronninger. Om sommeren bliver de arbejdssløse og flyver sure rundt efter søde sager. Det kan være havebordets syltetøj, hvor sure mennesker jager hvepsen væk. Derfor angriber de og stikker. Stedet gør ondt, og det hæver. Det er kun farligt for mennesker med allergiske sygdomme. Man kan kende de to biarter på deres udseende. Honningbien har en samlet krop, hvepsen en todelt med en nydelig ”hvepsetalje”.

Danske slanger

I Danmark findes der to slanger. De sorte ufarlige snoge med gule nakkepletter, og den giftige hugorm med en sort zik – zak stribe på ryggen. Almindeligvis er de brune hugorme hunner, de grå hanner, men der kan også forekomme helt sorte hugorme. Hugormens er bid er giftigt. Men de er sky og ses sjældent. Gifttænderne har kun en længde på 4 – 5 millimeter, så solidt fodtøj og tykke strømper er en god beskyttelse. Bidet svarer til et hvepsestik. Hvis det sker, skal man straks opsøge en læge.

Tilbage til skovens flåter

Som skrevet tidligere blev skovflåter tidligere betragtet som et harmløst, om end et irriterende fænomen. I dag ved man de kan overføre en bakterie fra mus til mennesker, der fremkalder sygdommen borreliose, kaldt for Borrelia. Hvis biddet skaber en ringformet rødmen med feber, muskelsmerter og hovedpine, kan det ubehandlet i sjældne tilfælde medføre ansigt lammelser og hjerteproblemer. Der findes ingen vacciner mod bakterien, lægen giver antibiotika.

Mod den meget sjældne virus, hjernehindebetændelse, der også kan overføres af flåternes spyt, findes der til gengæld en vaccine. Den er dyr og skal gives over to år for at kunne hjælpe.



Gedehamse kaldes også hvepse, deres stik er farlige for mennesker med allergi.

 

Flåternes liv

Flåtens 2 – 5 år korte liv består af tre måltider blod og vokseperioder. Æg og larver er ikke til gener for mennesker. Larverne suger blod hos mus og kan være smittede. Larven udvikler sig i løbet af et år til en lille nymfe med fire ben, der suger blod fra hunde, rådyr, fugle og mennesker. Farven er sort med en rød bagkrop. Næste skifte tager endnu et år, hvor den bliver større. Hannen er sort og suger ikke blod. Mens hunnen suger blod hos hunde, rådyr og mennesker og forøger sin vægt fra 3 til 300 gram. I løbet af sommeren lægger hun 2000 – 3000 æg i skovbunden, der næste sommer bliver til det samme antal små grådige djævle, hvis de ikke bliver ædt af fuglene.

Flåterne sidder som regel i skygge nede i græsset. De reagerer på bevægelse og lugt. Nogle mennesker bliver altid angrebet af flåter, andre gør det sjældent. De uheldige bliver angrebet, og flåten kryber rundt og finder et stykke bar hud. Her borer den sine munddele ind i en blodåre og overfører nogle stoffer, der hindrer blodet i at størkne. Flåtens spyt virker som en lokalbedøvelse, så den kan suge blodet i fred.

Husk. Fordi man bliver bidt, behøver man ikke få borreliose. Der sker heller ingen overførsel af bakterier det første døgn, så tag det roligt. Fjern flåten med en pincet.

God sommer i den dejlige danske natur, med eller uden skovflåter.



Hugormens bid er giftigt, og selv om det sker sjældent, skal man opsøge en læge.

 

 



En korsedderkop med sit bytte. Alle danske edderkopper har giftkroge, der bruges til at lamme deres bytte med.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT