Så godt som penge i Banken

Så godt som penge i Banken
"Tåge" af Claus Sonne. Privat foto
NOTITS | ABONNENT | 15. SEP 2023 • 20:00
Af:
Torben Østergaard
NOTITS | ABONNENT
15. SEP 2023 • 20:00

Gudhjem Banken præsenterer to udstillinger under kulturugen, en af Claus Sonne, som døde for nylig, og en med Ukraine-krigen som bagtæppe.

Det er jo næsten lige så godt, som at have penge i banken, hvad Jo Dam Kærgaards Gudhjem Banken i Brøddegade byder på under den bornholmske kulturuge.

Nemlig hele to forskellige udstillinger med fernisering lørdag 16. september klokken 15-17.

Dels en retrospektiv soloophængning med fotograf Claus Sonne (1962-2023), fortæller Jo Dam Kærgaard fra udstillingsstedet i en pressemeddelelse, hvori hun fortsætter om hans udstilling, "Set":

I Claus Sonnes værker er der en gådefuld tysthed blandet med en stille jubel. Jubel over at finde og møde sine motiver, og grundforske dem. Der er ikke noget tilfældigt i Claus Sonnes værker. De er udvalgt efter en inspiration og er metodisk opsøgt. Det giver en ro i fotografierne og gør dem til en rejse, man gerne vil med på, selv om man måske kan blive ført ud i noget større, udefinerligt og foruroligende tankevækkende.

Vid og mod

På udstillingen vises også et indblik i Claus Sonnes arbejde som fagprofessionel fotograf, det vil sige hans opgaver som reklame-/kampagne-fotograf.

Og man kan undre sig, noterer Jo Dam Kærgaard, for han synes at have overtrådt så mange uskrevne regler – med succes!

Claus Sonne sov stille ind 19. august 2023 efter lang tids kræftsygdom. Udstillingen i Gudhjem Banken har været planlagt fra før årsskriftet 2022/23, og Claus var en aktiv del af at realisere den.

Udstillingen er støttet af Bornholms Regionskommune & Bornholms Kulturuge.

Unseen Realities

Den anden udstilling er med Sia Lebedy (1996), som gæsteudstiller med en række oliemalerier, der har krigen i Ukraine som bagtæppe.

Hendes værker er maleriske fortællinger om sorg, smerte og afmagt og om at forsøge at finde tilbage til en indre ro, der med ét forsvandt i begyndelsen af 2022, da Ukraine blev invaderet. Sia Lebedy beskriver selv processen som en inderlig energi, der manifesterer sig fysisk på hendes lærreder.

Som månederne og arbejdet med malerierne er gået, begynder et større perspektiv at åbne sig ud mod verden, hvor øjeblikke af håb og skønhed også kan finde vej ind i hendes malerier.

Udstillingerne præsenteres med danske og engelske tekster og er kurateret af Jo Dam Kærgaard.

Særarrangement

Den 22. september finder et særarrangement sted klokken 15, "Sete og usete realiteter".

Der vil være fortællinger om begge kunstners arbejde og en oplæsning af digte skrevet af Sia Lebedys søster og mor, der handler om den igangværende krig i Ukraine og annekteringen af Krim-halvøen i 2014. Jelena Heiberg vil synge to relevante ukrainske folkesange. og der serveres ukrainske delikatesser samt skænkes ukrainsk vodka. Arrangementet varer ca. 45 minutter og er gratis med kulturugearmbånd.

Tilmelding per sms til: 61102403 – Skriv: 22 sep samt navn.