Ro i gylletanken og forsamlingshus i laden: Store planer for Kjøllergaard

Ro i gylletanken og forsamlingshus i laden: Store planer for Kjøllergaard
Roald Bergmann foran Balladen. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 22. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
22. JAN 2023 • 05:30

Sidste år slog Kjøllergaard i Østermarie deres døre op til kulturfestivalen Østpaa. Og der er store visioner for endnu flere tiltag på den gamle gård, som vil gavne lokalsamfundet og hele Bornholm.

 

Hvad kan man stille op med et nedlagt landbrug, som vil kunne gavne hele lokalsamfundet?

Man kan måske lave et forsamlingshus i den gamle lade, et arbejdslokale for iværksættere i stalden og et sted at finde ro og mindfulness i den gamle gylletank.

Det er i hvert fald planerne for Kjøllergaard i Østermarie.

– Jeg gad rigtig godt, det blev et kreativt samlingssted, hvor man både kan opleve og skabe kultur. Meget gerne på tværs, fortæller Roald Bergmann, der sammen med sin kone Miriam ejer og forpagter gården.

Og den drøm blev allerede en realitet i sommeren 2022 til kulturfestivalen Østpaa, hvor der over to dage var musik, mad og talks. Alt sammen midt i det nedlagte landbrug.

Rum for iværksættere

Den gamle, tomme stald på gårdspladsen skal have den helt store tur og blive et rum for iværksættere, der kan komme og arbejde side om side med ligesindede - helt gratis. Og så vil der være en kaffebar og lounge.

Men lige nu suser den kolde januarvind ind gennem porten, og det er svært at forestille sig, at det skulle blive et sted at nyde en espresso og tænke kreative tanker. Men der er selvfølgelig en plan.

– Alt, hvad der står der er vinduer og glasdøre, som vi har samlet sammen fra de forskellige lader. Der vil vi bygge en glasmosaik i de to huller, så man kan se ud over marken, fortæller Roald Bergmann og snubler nærmest over ordene mens han fortæller videre.

– Og den der revne til mødding bliver et vandløb, og der bliver også et vandbassin og et træ.

Og der er åbningsgilde den 11. eller 12. maj.

I år? spørger Tidende udsendte skeptisk.

– Altså vi kommer ikke til at lave helt hvide cleane vægge, det får et råt udtryk. Men ja, det bliver nu her, svarer han med et grin.

Fristalden bliver finansieret af parrets egen lomme.

– Vi håber, de penge vi bruger på at sætte laden i stand, kan tjene sig hjem igen. Det vil vi gøre ved også at prøve at leje den ud til nogle firmaer en gang imellem til at holde konference eller seminar. Men det er nonprofit, og vi håber, det vil kunne dække noget løn til mig og min kone, men ellers skal den bare gå i nul.

Stalden skal efter en stor overhaling blive til Fristalden, hvor iværksættere kan arbejde fra. Foto: Line Søndergaard Hansen

Gang i balladen

Skråt over for Fristalden, på den anden side af en gårdsplads, der i dagens regnvåde januarvejr er blevet forvandlet til en mudderpøl, ligger en gamle lade, der har fået det passende navn 'Balladen'.

Lige for tiden er den vindblæst og tom, altså på nær den kridhvide kiste - ja, en ligkiste - der står i indgangen.

– Det er faktisk meget morbidt. Men det er fra Halloween, forklarer Roald Bergmann og henviser til et andet projekt, nemlig begivenheden 'Gysergård' i oktober.

I Balladen er planen at etablere et forsamlingshus, der kan bruges som spillested eller til workshops og undervisning.

– I virkeligheden er det det projekt, vi er længst med, for der har vi fået over en million, og alle arkitekttegninger er lavet. Foreningen, der står bag, er klar til at rykke, og vi mangler bare de sidste penge, siger Roald Bergmann og forklarer, at det her projekt er blevet støttet med 1,1 millioner af blandt andre LAG Bornholm og RealDania, og at der nu kun mangler de sidste 800.000 kroner for også at kunne brolægge gårdspladsen.

Selvom der ikke er blevet gjort meget endnu i den gamle lade, så bliver den faktisk allerede brugt.

– Der har været gysergård-arragement, koncerter under kulturugen, rollespil og middage.

Ro i kaos

Og så er der det projekt, der ligger Roald Bergmann nærmest. Den gamle gylletank, der skal blive til 'Eftertanken' - et sted til fordybelse og ro.

– I vores lille familie har vi Aspergers, autisme og stress tæt på livet. I hele det her Kjøllergard-projektet har der været en løbende dialog om, hvordan vi sikrer os, at der bliver ro midt i sådan et hurlumhej-land af ting, der skal ske hele året, fortæller han og tilføjer, at han og familien også bor på gården privat.

– Jeg fik ideen til at lave et lukket rum i en gylletank, hvor man kan finde ro.

Sammen med forskellige fagfolk har han forsøgt at udtænkte, hvordan man kan indrette forskellige haverum i gylletanken, som kan gøre noget godt ved psyken.

– Vandfald, en sø, en hule, nedsænket blomsterhave. Og så en glaskuppel henover, så den kan bruges hele året.

Eftertanken bliver et gratis tilbud til alle på Bornholm, som har brug for det, uanset om det er stress, ensomhed, angst, handicap eller misbrug.

– Vi kommer også til at belægge betonvæggen indvendig. Kan vi gro noget mos, så akustikken kan lukke af for lyd, selv hvis der er koncert udenfor? Hvor meget ro kan man lave midt i en masse kaos?

For at sikre optimal ro, må der maksimalt være fem-syv personer ad gangen. Og det skal sikres ved et bookingsystem.

 

Planerne for Eftertanken. Illustration: Rasmus Rafael 

 

 

Gylletanken skal tømmes og forvandles til en rolig oase. Skiltet 'Gyllebar' er et efterladenskab fra sommerens festival Østpaa. Foto: Line Søndergaard Hansen

 

Idé til andre

For nuværende er det dog mest af alt en illusion, for den fem meter dybe gylletank på gårdspladsen er fyldt med det, en gylletank som regel er fyldt med: Lort.

Så der er lang vej endnu, før planerne kan føres ud i livet, og først skal pengene findes.

– Vi søger hos en lang række forskellige legater, fonde og puljer, som vi håber, kan se ideen, forklarer Roald Bergmann og uddyber, at det vil koste 1,4 millioner kroner at etablere Eftertanken.

– Når den er etableret, bliver den gratis for alle, men det koster noget at drifte med belsyning, strøm og vandpumper, så for at have råd til at drifte den er vi en gang imellem nødt til at leje den ud til firmaer. Men det er også nonprofit, så det er kun for at drifte.

Idéen er, at der skal laves en rapport på Eftertanken, når den har været i drift i et år.

– Har den virket, hvem har den gavnet, fungerer den og hvad koster det? så vil vi lave en skabelon med tegninger, som kan gives til andre i landet. De steder, står tomme gylletanke, de kan lave deres egen version.

Udsigter til åbning

Det er tanken, at der skal være gang i Kjøllergaard året rundt, men der bliver alligevel brug for at have nogle lukkeperioder.

– Vi bor her også privat, og vi har nogle børn med nogle udfordringer, så det er vigtigt, der en gang i mellem er en dag eller to, hvor der ikke kommer nogen mennesker.

Fristalden åbner efter planen til maj, mens byggeriet med Balladen forventes igangsat til sommer.

Eftertanken mangler stadig finansiering og byggetilladelse, og selve byggeriet vil tage fire-seks måneder, vurderer Roald Bergmann.

– Ambitionen er, at den kan åbne i sommeren 2024.