Museum åbenbarer en hemmelighed

Museum åbenbarer en hemmelighed
Edvard Weie ”Dansende figurer”, cirka 1908. Olie på lærred, Bornholms Kunstmuseum. Foto: Simon Lautrop
NYHED | HELLIGDOMMEN
21. JUN 2022 • 07:50

Lørdag er der fernisering på Bornholms Kunstmuseums nye særudstilling "Bornholmermalere tur-retur" samt præsentation af museets nyerhvervelse – som indtil da er hemmelig.


Omkring 1. verdenskrig valfartede kunstnere til Christiansø med ønske om at komme ud i naturen, arbejde med øens farver og lys og udvikle et nyt maleri.

Christiansø og Bornholm blev vigtige destinationer, som kunstnerne rejste til tur-retur fra storbylivet, hvor de fortrinsvis uddannede sig, fortæller en pressemeddelelse fra Bornholms Kunstmuseum, som lørdag slår dørene op til en ny udstilling, "Bornholmermalere tur-retur".

En af de mest dedikerede i kredsen var maleren Karl Isakson (1878-1922), som drømte om at skabe en kunstnerkoloni, hvor malere, forfattere og musikere kunne få ro til at arbejde og bo billigt. Forbilledet hentede han hos Kristian Zahrtmann og det fællesskab af nordiske kunstnere, som omgav ham i den italienske bjergby Civita d'Antino.

Isakson besøgte Zahrtmann i 1902, og det sydlandske lys og Zahrtmanns brug af komplementære farver samt ikke mindst hans støtte til kunstnere om at skabe et selvstændigt maleri fik en afsmittende virkning på flere end 200 af Zahrtmanns elever – heraf flere, som også er med på udstillingen og senere blev kendt som Bornholmermalere.

"Bornholmermalere tur-retur" giver indblik i, hvordan kunstnere i begyndelsen af 1900-tallet arbejdede med maleriets bestanddele, farve, form og rum, og hvordan de knyttede disse elementer til livet.

Inspirationen til deres arbejde fik de i en vekselvirkning imellem storbyens nye kunstretninger og naturens farver og lys. Udviklingen af kunstnernes maleri løber som en rød tråd igennem udstillingens forskellige temaer og perspektiveres med værker af ni samtidskunstner. Det viser, at 1900-tallets kunst også er en rejse i tid, tur-retur til samtidskunsten.

Ved ferniseringen på lørdag, den 25. juni klokken 15, præsenteres også museets nyerhvervelse, der betegnes som "et vigtigt værk til museets samling, som vi glæder os til at afsløre!".


Den faste samling

Særudstillingen er en del af museets igangværende arbejde med den faste samling af kunst fra 1900-tallet.

Fra det 20. århundrede vises værker af: Michael Ancher, Julius Paulsen, Kristian Zahrtmann, Olaf Rude, Karl Isakson, Edvard Weie, Oluf Høst, Hedvig Høst, Harald Giersing, Andreas Friis, Ernst Køie, Sophus Danneskjold-Samsøe, Kamma Salto, Sigurd Swane, Jais Nielsen og William Scharff.

Fra det 21. århundrede vises værker af: Emil Westman Hertz, Michael Geertsen, Pernille Egeskov, Linnea Jensen, Ole Christensen, Anders Ruhwald, Hans Munck Andersen, Maria Rubinke og Silas Inoue.