Lavede is på Bornholm – nu vender hun en ny side
Ægtepar producerede fra 2019 ispinde i Nordikos Bornholm. Det er slut nu, men Vanessa Fabiano returnerer med "Intet sted er en ø".
Undskyld mig, men er Bornholm måske ikke en ø?
Så giver det overhovedet nogen mening at påstå, at intet sted er en ø?
Ægteparret Jacob Gotfredsen og Vanessa Fabiano, som fra 2019 producerede is i firmaet Nordikos Bornholm, har lukket virksomheden og bor i København, men har dog stadig sommerhus her på øen.
I midten af juli, nærmere betegnet 12.-13., præsenterer Vanessa Fabiano da også som festivalleder i fællesskab med et internationalt team på fire personer og i samarbejde med Roald Bergmann på Kjøllergaard i Østermarie noget så særligt som en international litteraturfestival under overskriften "No place is an Island", altså "Intet sted er en ø".
Hun oplyser, at det er en omskrivning af det berømte digt af barokpoeten John Donne (1572-1631) "No Man Is an Island", altså "Intet menneske er en ø", og til spørgsmålet, om ikke Bornholm netop modbeviser udsagnet, at "intet sted er en ø", forklarer hun:
– Det er mere metaforisk ment. Man kan ikke være helt isoleret, alt hænger sammen.
I 2019 stiftede hun sammen med to andre i Madrid, Spanien, en forening, The Write Salon, som beskæftiger sig med litteratur og laver diverse arrangementer med internationale forfattere som omdrejningspunkt.
– Jeg er også selv forfatter og har skrevet en roman, siger hun.
– Så det er også på den måde en del af mit liv.
På Bornholm er det hendes plan, at publikum både skal få en litterær oplevelse og en rejseoplevelse.
– De skal opleve forskellige steder på Bornholm. Vores åbningsarrangement er på Kjøllergaard i Østermarie, men så laver vi også noget i Olivarius Boghandel i Svaneke, i Syd-Øst for Paradis uden for Svaneke og på Kinohotellet i Aakirkeby.
Nye talenter
Som det fremgår af boksen til denne artikel, "Forfatterne", er kun én af dem, der deltager i "Intet menneske er en ø", dansk, og derfor må man også regne med, at arrangementerne foregår på engelsk.
– Det betyder jo også, at udenlandske turister kan have glæde af arrangementerne, konstaterer Vanessa Fabiano.
Hun kan fortælle, at de tilrejsende forfattere er særdeles spændte på at opleve Bornholm, som flere af dem aldrig havde hørt om før, og finansieringen af deres rejser til og fra øen kan da også kun lade sig gøre grundet støtte fra Statens Kunstfond, Bornholms Brand og The Scandinavian American Foundation.
Det er håbet, at der bliver tale om en tilbagevendende begivenhed, men det vil naturligvis også afhænge af interessen for det denne første gang, fortæller Vanessa Fabiano.
– Der er jo mange litteraturfestivaler, men ikke så mange, der fokuserer på nye talenter, konstaterer hun.
Fortæl mig lige: Hvorfor skal vi egentlig læse bøger?
– Fordi det får os til at forstå både verden og os selv bedre, ler arrangøren.
Man kan læse mere om festivalen på noplaceisanisland.dk.
Forfatterne
• Lemn Sissay (Storbritannien/Ethiopien).
• Kit Fan (Hongkong/Storbritannien).
• Stephen Buoro (Nigeria).
• Ursula Scavenius (Danmark).
• Johanna Sinisalo (Finland).
• K.C. Mead-Brewer (USA).
MEST LÆSTE


En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration