Jacob Trøst havde to opgaver – han nåede næsten i mål

Jacob Trøst havde to opgaver – han nåede næsten i mål
Borgmesteren er klar til at åbne aktivitetsbanen. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2023 • 15:30

Lørdag blev det i Aakirkeby markeret, at den årelange områdefornyelse er tilendebragt, og den nyetablerede aktivitetsplads fik sit navn. Jacob Trøst skulle dels tale og klippe den røde snor, dels sørge for solskin ...

– Jeg skal starte med svævebanerne!

Det er en lille dreng, der bedyrer det med al den forventningens glæde og begejstring, som faktisk udtrykker hele stemningen hos de mange mennesker, som er mødt frem denne dag i Aakirkeby.

Han står her lørdag formiddag nede ved den nyetablerede aktivitetsplads klos op ad Aakirkebyhallerne, og den er da også det rene slaraffenland at tage i skue, hvis man bevæger sig rundt i en drengekrop, som er spændt til bristepunktet af rastløs energi.

Men lad os lige tage et par skridt tilbage i tiden og tilbage til byens centrum, hvor det hele begynder.

På Naturtorvet er der et leben uden lige, Bornholmergarden står og tripper i kulden, mens her bliver arbejdet ihærdigt rundt om på torvet. Styregruppen for områdefornyelse i Aakirkeby har slået på tromme for, at byens borgere og andre interesserede skal møde op klokken 10, så de blandt andet kan være med til den længe ventede officielle åbning – og i øvrigt navngivelse – af aktivitetspladsen ved Aakirkebyhallerne.


Peter Müller hjælper med julebyen. 

 

Altså, den store legeplads for både børn og voksne. En legeplads i traditionel forstand til børn er der bestemt ikke tale om, den er mere end som så.

Her og nu fremstår byens torv, Naturtorvet, i dén grad som en aktivitetsplads, hvilket viser sig sådan set intet at have at gøre med indvielsen af noget som helst.

Nej, dagens arrangement, som skal indvie byfornyelsen, karambolerer bare med, at den traditionsrige Aakirkejuleby naturligvis også skal etableres i år, og den aktivitet harmonere så sandelig godt med, at det er hundekoldt – det skal det da også være, når julen sig nærmer! – og så er det jo dejligt at mærke de mange varme hjerter, der banker for sagen.

Et af dem banker i brystet på Peter Müller, som er deltager i etableringen af den årligt tilbagevendende juleby.

– Den bliver stort set færdig i dag, siger han.

– Men der skal da også lidt finpudsning til, og toget kommer først op i løbet af ugen.

Han fortæller, at der er 37 tilmeldte til opsætningen, og det er naturligvis som altid Rudolfklubben, der står for julebyen. Han er ikke selv medlem, men altså frivillig denne afgørende dag, hvor han i stil med alle mulige andre fordelt rundt på torvet knokler med projektet.

Syv år

Inden garden og vi andre kan begynde marchen mod Aakirkebyhallerne, er der tid til taler i det dertil opstillede PA-anlæg, hvor blandt andre Lars Jensen fra erhvervsforeningen Syte kan fortælle om, at områdefornyelsen rent tidsmæssigt har været en ganske langstrakt affære.

Det kunne denne artikel også blive, hvis den gik i detaljer med forløbet, så lad os bare slå fast, at det hele tog sin spæde begyndelse i 2016, hvor regionskommunen deltog i et medlemsmøde om etablering af en cykelvej, men så trådte Syte i karakter og fremlagde nogle mere vidtgående planer for bymidten og torvet.


På vej mod Aakirkebyhallerne. 

 

Ja, det er vitterligt den korte version, for her syv år senere er torvet blevet til Naturtorvet, og der er etableret den fantastiske aktivitetsplads ved Aakirkebyhallerne, ligesom også Sdr. Byskovs bålhytte og Vikingehytten, Aakirkeby Hundepark i Ny Kannikeskoven og stisystemet rundt i den nye skov er værd at markere og fejre.

Truttrutterut –  tamburmajoren svinger taktstokken og sætter gang i garden, og i strakt march marcherer den med blæs i messingen og en insisterende percussionsektion ned mod Aakirkebyhallerne, mens vi andre sjosker lidt mere ureglementeret med.

Deriblandt Bjarne Westerdahl fra byens erhvervsforening som har set frem til dagen:

– Det er en stor dag, konstaterer han.

– Nu skal vi se fremad og se, hvad vi kan få ud af fornyelsen. Den er et aktiv for byen, som skal bidrage til at trække folk til. Både gæster og nye beboere.

Dagens arrangement kolliderer lidt med Rudolfsklubbens aktiviteter?

– Jamen, Rudolfklubben har også været involveret i byfornyelsen.

Men det er lidt et tilfælde, at de lige er ved at sætte Aakirkejuleby op denne dag også?

– Nej! Det er ikke noget tilfælde, julen falder hver år den 24. december, ler han.

– Og julebyen skal jo opføres inden. Det ligger fast.

Point taken.

Mange mennesker

Vejen ind til den nye aktivitetsplads er spærret her ved Aakirkebyhallerne, men garden ser sit snit til at stille sig op på volden med godt udsyn over området, mens vi andre pænt må blive bag et rødt bånd, som er spændt ud, og som borgmesteren skal klippe over, så åbningen kan blive officiel.


Aktivitetsbanen er åben.

 

I mikrofonen takker han for at måtte være med denne dag.

– Det er dejligt at se så mange mennesker, siger han blandt andet.

– Jeg tror, de fleste er overrasket over at se, hvor mange, der rent faktisk er mødt op. Men det går i meget god tråd med det billede, jeg har af Aakirkeby. Der er et enormt engagement i lokalsamfundet og rigtig mange borgere, som er med til at løfte byen og egnen omkring den, så det er fantastisk at se og opleve. Jeg fik to opgaver i dag af styregruppen, den ene var at holde en tale og klippe snoren, den anden var at sørge for solskin.

Her lyder der spredt latter i kulden.

– Det er tæt på, fortsætter borgmesteren og sender et kort øjekast mod himlen.

– Men jeg kan i hvert fad holde en tale og klippe snoren.


Mulighederne er legio. 

 

Bestemt, og solen er her skam næsten også, og vi kan roligt spole frem til den nok så vigtige navngivning af denne plads, aktivitetspladsen. Det er jo altid rat at vide, hvor i verden man egentlig befinder sig.

– Jeg skal løfte sløret for navnet, siger Jacob Trøst.

– Og jeg kan fortælle, at det er et navn, som der har været afstemning om, og over 100 har stemt på, hvad navnet skal være. Det, man har valgt, er et navn, der passer til området og den helt unikke geologi, der er lige her omkring Naturbornholm. Jeg må indrømme, at jeg lige var inde at google navnet for at finde ud af, hvad det betyder, og jeg kan afsløre, at det er navnet på en grundfjeldstype. Jeg tror ikke, vi skal lade de utålmodige sjæle vente for meget længere, så ...

Ja, af med afdækningen på skiltet, og værsgo. Da borgmesteren umiddelbart efter også klipper den røde snor, er det på sin plads at tilføje til alskens borgere:

Velkommen til Gnejsen.

 

Hvad synes du om byfornyelsen?


– Jeg synes, det ser fint og flot ud, siger Jeppe Grønnegaard, som er født og opvokset i Aakirkeby, men nu bor ovre.

– Her er liv og glade dage.

Han ser på sine børn.

– De ser godt nok lidt utilfredse ud, men det er nok kulden.

 


– Jeg synes, det er skønt, siger Jeanette Lyster fra Bølshavn

– Det er lækkert og godt med noget nyt.

Tror du, det betyder noget for byen?

– Ja, det tror jeg. Jen kan se, der også er kommet folk fra Tejn, Allinge og Klemensker i dag.

 


– Jeg synes, det er en gave, at man kan bo et sted, hvor der bliver søgt midler til sådan noget her, og at folk engagerer sig, som de gør, siger Peter Kofoed fra Aakirkeby.

– Altså, at folk ikke bare bor her, men gider gøre noget for at udvikle byen, det er helt kanon, synes jeg.

Tror du, det vil trække folk til?

– Det kan jeg jo se, det gør. Vi har et vennepar, vi lige stod og talte med, de er kommet hele vejen fra Nexø for at se det.