Højskolen har udsolgt: Glade og lettede

Højskolen har udsolgt: Glade og lettede
I år er der 42 elever på holdet, men efter nytår starter altså endnu flere elever op på højskolen. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 8. DEC 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
8. DEC 2023 • 15:30

Efter nogle år med økonomiske trængsler ser Bornholms Højskole ind i et år med propfyldt forårshold og et højt antal tilmeldinger i efteråret.

I starten af januar starter 72 nye, spændte højskoleelever op på Bornholms Højskole, og dermed er skolens kapacitet for værksteder, holdundervisning og værelser fyldt helt op i de følgende 24 uger.

Mens der ofte er venteliste på sommerkurserne, så er ventelisten på de lange ophold i henholdsvis foråret og efteråret ikke noget forstander Solveig Thorborg kan mindes at have oplevet i tidligere - hverken i hendes forældres små tyve år som forstandere eller i sin egen tid.


Solveig Thorborg er anden generation af forstandere på Bornholms Højskole. Eget foto

Hun har dog et gæt på, hvad det er Bornholms Højskole kan byde på, som unge mennesker gerne står i kø til.

– Vores højskole er blevet kendt i landet gennem blandt andet de sociale medier, der viser en skole, hvor man både kan lære sine fag på et højt fagligt miljø og samtidigt kan nyde naturen og et godt socialt liv. Skolen er blandt de mindre højskoler i landet, og vores elever går typisk efter den lidt mere hyggelige stemning, som en mindre højskole i smukke naturomgivelser kan give, forklarer hun.

Forstanderen mener, at det er sundt og godt for en højskole at have en venteliste, for det skaber ringe i vandet, når man som potentiel elev erfarer, at man skal være hurtig for at få en plads.

– Og skulle en elev springe fra inden opstart, kan vi nemt få pladsen genoptaget ved at henvende os til folk på ventelisten.

De mange interesserede elever, som tager springet og skriver sig op til et ophold på højskolen giver stabilitet i økonomien, og det skaber basis for udvikling, fortæller Solveig Thorborg, som selv startede som forstander på en økonomisk trængt højskole i 2021.

– Vi er rigtigt godt på vej. Og vi er så glade og lettede ovenpå de trængsler, der har været. Vi arbejder energisk videre på at lave rigtig god højskole og skabe muligheder for at bygge videre på vores mange drømme om udvikling.


Eget foto

Hun tilføjer, at højskolens økonomi bygger på de mange parametre i højskoleloven, og så på det antal elever der er om året. På toppen af det kommer selvfølgelig de klassiske problematikker; inflation, nedlukninger og stigende elpriser, som de fleste formentlig kender alt for godt.

– Men overordnet set er antallet af elever og kursister essentielt for en højskoles økonomi. Som en tommelfingerregel svarer et solidt og stabilt antal af årselever til en stabilisering af en højskoles økonomi, som også bliver mere forudsigelig. Og det skaber basis for udvikling!

I weekenden afsluttes årets lange efterårshold med en udstilling af glas, keramik, smykker, kniv, tekstil og kunst.

Til sammenligning har dette hold 42 elever, men tilmeldningerne for næste efterår ligger allerede langt højere nu end på samme tidspunkt næste år, informerer forstanderen.