Her er det første fund under energiøen

Her er det første fund under energiøen
Det gik hurtigt! Fotos: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 11:32
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 11:32

Den første genstand, der er fundet på det område, hvor energiøens landanlæg skal ligge, skal graves fri senere mandag.

Gravemaskinen skulle ikke lave mere end en håndfuld grøfter, før arkæologerne mandag morgen gjorde det første fund på markerne, hvor energiøens landanlæg skal opføres om nogle år.

– Det er sandsynligvis en form for skål eller urne, som er blevet hakket over under pløjning. Se, der er stadig små keramikstykker her, forklarer arkæolog Nicolas Caretta, da Tidende kigger forbi udgravningen.

Fundet er markeret med en lille seddel, og arkæologen skal til at lave en 3D-registrering af genstanden, inden de senere på dagen vil forsøge at grave den fri. Fordi skålen dukkede op, har arkæologerne frigjort et lidt større felt med jord omkring den. Ellers foregår forundersøgelsen med grøftegravning i cirka to meter brede spor. Imellem grøfterne er der bælter af jord, som forbliver uberørte, medmindre arkæologerne graver noget interessant frem.

– Det er lidt et spørgsmål om tilfældigheder, siger Nicolas Caretta, som fortæller, at arkæologerne håber at gøre større opdagelser og grave mere intakte effekter fra fortiden op af den sydbornholmske jord.

– Lige er nu vi på opdagelse. Men længere fremme passerer vi igennem to steder, hvor der tidligere er gjort fund.

Første fase af forundersøgelserne ventes at løbe indtil september eller oktober. Her forventer Energinet og Bornholms Museum at undersøge 60 hektar, og senere venter undersøgelser af resten af det i alt 107 hektar store projektområde, som indgår i lokalplanen for højspændingsstationen.

 

Nicolas Caretta og de andre arkæologer håber at gøre større opdagelser og grave mere intakte effekter fra fortiden op af den sydbornholmske jord.