Guide: Den klassiske, den vovede og den svenske

Guide: Den klassiske, den vovede og den svenske
Foto: Sarah Thun Kristensen
DELUXE | ABONNENT | 4. FEB 2023 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
4. FEB 2023 • 05:30

Fastelavn er en af de helt store højtider for kageelskeren, og der er masser af muligheder for at få en klassisk såvel som en utraditionel en af slagsen her på Bornholm.

Knap er julekonfekten pakket væk og kransekagen fortæret nytårsaften, før de søde tænder får færten af den næste store højtid, hvor flødeskum, chokolade, vaniljecreme og marmelade forenes på et utal af appetitvækkende måder.

Det er naturligvis fastelavn, der venter rundt om hjørnet, og er du også en af dem, der sætter pris på en solid sukkerbombe til eftermiddagskaffen, så er det her dit tegn til at komme rundt på Bornholm for at finde den lækreste fastelavnsbolle.

Tidende forsøger her at giver dig den ultimative guide til, hvor du kan købe dine fastelavnsboller - og så koster de ikke engang 65 kroner.

 

Farverig og i mange varianter - Jensens Bageri, Rønne

Skal det være helt klassisk, så er Jensens Bageri et godt sted at købe fastelavnsboller. Her kan du finde ikke mindre end 10 forskellige varianter - pyntet farverigt og sprudlende.

Særligt børn og barnlige sjæle vil formentlig elske de grønne og lyserøde glasurer, hjertefigurer og sukkerkrymmel, som pynter de festlige cremeboller.

Selvom det er de traditionelle smagsvarianter med svesker, creme, chokolade og hindbær, der dominerer, så har bageren dog også taget chancen med en flødefyldt wienerbolle med jordbær, ribs, flødecreme og hvid chokoladetrøffel - men ekstravagante fastelavnsboller til 65 kroner, kommer man ikke til at se hos Michael Hansen.

– Jeg synes, det er fuldstændig sindssygt, at man kan tage så meget for det. Den pris får man ikke her. Vi prøver at finde på noget nyt og spændende, men man skal også kende kunderullet og lave det, folk gerne vil have, fortæller han.

Han bager hver dag mellem 150 og 200 fastelavnsboller, og flere dage har han måttet melde udsolgt af fastelavnsbollerne, som koster mellem 17 og 30 kroner stykket.

Farvestrålende glasur og masser af fløde - det får du hos Jensen Bageri i Rønne. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Først til mølle om denne croissant-dej - Svaneke Brød, Svaneke

Der er bare 24 fastelavnsboller om dagen at slås om hos Svaneke Brød, og så er det ellers først til mølle.

Med de mange tydelige lag i croissant-dejen, et drys flormelis, flødeskum og de røde frysetørrede rabarberstykker er eftermiddagskaffen herfra lige til et fotoshoot.

– Man kan virkelig mærke, at det er en ting, og folk har spurgt efter fastelavnsboller siden 1. januar, fortæller de, da Tidende kigger ind for at lægge billet ind på en af de eftertragtede boller.

– Sidste år havde vi også en gammeldags, så det får vi måske igen, men det her er jo ikke København, så vi har ikke så travlt, og vi vil ikke lave flere, end vi tror, vi kan sælge.

Den lidt seje croissant-dej med et behersket lag flødeskum og en god syrlig smag fra rabarberen er lækker og lægger sig ikke alt for tungt i maven, så hvis du er mere til en croissant end til ekstreme mængder af flødeskum, så er det Svaneke Brød, der har din eftermiddagskaffe de næste par uger.

Du får den med hjem for 30 kroner.

Croissant-dej og tørret rabarber er et sikkert hit hos Svaneke Brød. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Knasende sprødt chokoladeovertræk - Konditor Bager, Rønne

Hvis du er vild med hjem-is og måske særligt har en forkærlighed for isbåde med vanilleis, solbærsyltetøj og sprødt chokoladeovertræk, så er det Konditor Bagers fastelavnsboller, du søger.

Foruden de gammeldags lukkede cremeboller, de åbne næsten spandauer-lignende boller med marmelade eller creme, så fører de naturligvis også fastelavnsbollerne med fløde. De har dog givet den en ekstra skrue ved at dyppe wienerbrødet i tempereret chokolade, som danner en sprød skal af chokolade.

Også her finder du alverdens forskellige versioner af fastelavnsbollerne.

Tidendes smagspanel var særligt begejstrede for wienerbollen med blåbær, flødecreme og mørkt chokoladeovertræk, som gav associationer til sommerdage med den klassiske isbåd i hånden.

Du får dem for 27 kroner - eller 17, hvis du er klar på en gammeldags.

Finten med at dyppe hele bollen i chokolade giver lige et ekstra pift til fastelavnsbollerne fra Konditor Bager. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Snorlige og i utraditionelle smagsvarianter - Bager Dam, Aakirkeby

Hos den økologiske bager i Aakirkeby er de ikke bange for at prøve noget nyt, og der er kræset om detaljerne på fastelavnsbollerne herfra.

Selvom det ikke er den bager, der har flest smagsvarianter af fastelavnsboller, så er det den, der har flere forskellige typer. Her kan man nemlig både få den klassiske gammeldags hvedebolle med creme og et tykt lag chokolade på toppen, den åbne wienerbolle med marmelade eller creme, en walesbolle med hindbær og fløde i og med craquelin på toppen - og en smuk, snorlige wienerkrans med grøn matchacreme og et låg på.

– Vi oplever ikke som sådan en hype herovre på den måde, man gør i byerne. Men det er dem, der sælger bedst lige nu - og det er trods alt stadig vinterperioden, oplyser de.

Selvom bageriets kunder allerbedst kan lige den gammeldags fastelavnsbolle og varianten med hindbærskum, så vælger Tidendes udsendte alligevel den vovede udgave og prøver kræfter med bagerens luksusbolle med matcha, og det er en smagsvariant, der deler vandene blandt de smagende.

Er man ikke til de klassiske søde, flødefyldte kager, og er du klar til at prøve noget nyt, så er luksusbollen fra Bager Dam garanteret et forsøg værd med cremen, som er lidt mere ovre i det salte køkken.

Elsker du til gengæld den helt klassiske fastelavnsbolle, og mener du ikke, at den nogensinde har gjort noget galt, så er rådet herfra, at du vælger en af bageriets andre lækre fastelavnsboller. Du får dem for mellem 25 og 35 kroner.

 

Hos Bager Dam i Aakirkeby kan man få en lidt vovet variant med matcha-smag. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Traditionelle fastelavnsboller, der fungerer - Bager Mortensen, Nexø

Hos Nexø-bageren sælger de hver dag alle de fastelavnsboller, de laver, og her gælder altså den gode gamle talemåde - hvorfor ændre på noget, der fungerer?

Her kan du købe tre forskellige wienerboller med flødefyld - med flødeskum og vanillecreme, med flødeskum og hindbærsyltetøj og med et lækkert, luftigt og lyserødt hindbærskum - sidstnævnte er naturligvis bagerens bestseller, og hos Tidende har vi ikke noget at udsætte på den helt klassiske, søde sag.

Bageriet laver hver dag omkring 120 fastelavnsboller, og det er altså ikke for mange til kundernes søde tænder.

– Jeg er faktisk overrasket over, hvor godt de sælger, for vi er startet tidligt, fortæller ekspedienten, som dog ikke mener, at det er specielt for Nexø - men snarere en landsdækkende appetit på fastelavnsbollerne, som altså også kan mærkes hos Bager Mortensen.

Taler vi om prisen, er der heller ikke noget at komme efter - det koster mellem 19 og 28 kroner at sætte tænderne i en fastelavnsbolle.

Wienerbollen med hindbærskum er som regel den den første der bliver udsolgt hos Bager Mortensen i Nexø. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Spændende svensk fortolkning - Snurra, Rønne

Hvis du ikke er vild med massive mængder af flødeskum og creme, men heller ikke er meget for den helt klassiske lukkede fastelavnsbolle, så skal du måske lægge vejen forbi Kristoffer Allen Schriver på Café Snurra på Laksetorvet i Rønne.

Han har nemlig svenske aner, og det fornægter sig ikke. I den lille gule café kan du fra på tirsdag købe en fortræffelig Semla - den svenske fastelavnsbolle, som de seneste år har gået sin sejrsgang i Danmark.

Her får du en sød hvedebolle med masser af kardemommesmag, en tyk marcipanmasse med ristede nødder, der giver god crunch til den store klat blød flødeskum.

Det utradionelle fastelavns-hit gør sig også godt på billeder, og den forventes at koste mellem 40 og 50 kroner.

I den lille gule café kan du fra på tirsdag købe en fortræffelig Semla - den svenske fastelavnsbolle, som de seneste år har gået sin sejrsgang i Danmark. Foto: Kristoffer Allen Schriver

 

Flere fastelavnsboller

Brødre Bageri, Tejn:

Det populære bageri i Tejn satser på at kunne byde på surdejsbrød og lækre fastelavnsboller igen, når vinterferien rammer.

Tidende har været i kontakt med Bertram No, som kan fortælle, at bageriet er midlertidig lukket på grund af en vandskade, men at han satser på at stå klar med friske fastelavnsboller fra søndag den 12. februar.

 

Bagehuset, Klemensker:

Skal du have fingrene i fastelavnsboller fra 'Bornholms mindste bageri', så skal du altså ind og bestille dem på forhånd.

Niels Christian Hauberg har siden december 2022 holdt butikken lukket men med mulighed for at bestille.

I vinterferien kan du få fingrene i hans vandbakkelser med vaniljecreme, hindbærmarmelade, flødeskum, glasur, og kakao for 28 kroner per styk.