Gadeteaterfestival åbner: Frivillige er med til at klare udfordringer

Gadeteaterfestival åbner: Frivillige er med til at klare udfordringer
Styregruppen i Bornholms Internationale Gadeteaterfestival – Sanne Prag, Lene Koefoed og Jette Glavind Pedersen. Pressefoto
TEATER | HASLE | ABONNENT | 20. JUL 2021 • 14:15
Holger Larsen
Journalist
TEATER | HASLE | ABONNENT
20. JUL 2021 • 14:15

30-35 frivillige, fra Teaterforeningen Bornholm og Hasle Byting, bliver aktiveret i forbindelse med Bornholms Internationale Gadeteaterfestival 22.-25. juli.

Den frivillige indsats handler blandt andet om at hjælpe teatergrupperne med at stille op til forestillingerne:

– Vi skal tage stilling til den bedst mulige placering af forestillingen, ud fra et kunstnerisk synspunkt, og så publikum får mest muligt ud af det. Skal de spille på græs, asfalt eller grus, og hvor er solen? Det er sådanne spørgsmål, man skal tage stilling til, når det foregår udendørs, siger Jette Glavind Pedersen, formand for Teaterforeningen Bornholm og medlem af festivalens styregruppe.

Coronarestriktioner er også her den store joker, og Jette Glavind Pedersen er glad for, at man har det store korps af frivillige til at tage udfordringerne op:

– Vi er i gang med at undersøge præcis hvilke restriktioner, vi skal leve op til. Vi skal måske etablere afspærringer, så vi indkredser publikumsområdet, og vi er ved at undersøge, om vi skal tjekke coronapas. Vi følger myndighedernes påbud og vil undersøge det grundigt, inden vi på et møde onsdag med de frivillige får lagt fast, hvad vi gør, siger Jette Glavind Pedersen.

10 års jubilæum

Teaterformanden glæder sig ellers til, at festivalen kan holde 10 års jubilæum med et års forsinkelse efter aflysningen i 2020.

– Det bliver lige så stort som i 2019, siger Jette Glavind Pedersen.

Festivalen har sit centrum i Hasle, hvor teatergrupperne bor på Hotel Herold og på vandrerhjemmet Nordliv.

– Det er spændende for alle aktørerne at mødes og blive inspireret af hinanden. Det er det en festival kan, fordi man er tæt på hinanden og kan få meget ud af det socialt og kunstnerisk, siger Jette Glavind Pedersen.

Festivalen åbner torsdag aften på Hasle Havn med en kabaret, hvor de ni deltagende teatergrupper viser uddrag af de forestillinger, man kan se i de kommende dage. Fredag og lørdag går det løs i Hasle (på havnen, fælleden og Grønbechs Gård), i biblioteksparken ved Rønne Bibliotek og i Soldalen i Olsker.

Dansk Rakkerpak

Festivalens sidste forestilling bliver søndag eftermiddag i Holkadalen i Gudhjem, og det bliver også en slags markering af festivalens jubilæum.

– Vi slutter af med et brag i Holkadalen med Dansk Rakkerpak, som startede gadeteaterfestivalen sammen med teaterforeningen. Rakkerpak sprang siden fra som medarrangør, fordi de blev egnsteater i Næstved. Så fortsatte teaterforeningen som enearrangør, og det er vi også i år. Dengang Rakkerpak var med, var det en tradition, at man sluttede af i Gudhjem med en af deres forestillinger, og sådan bliver det også i år, siger Jette Glavind Pedersen.

Dansk Rakkerpak, som var med til at starte gadeteaterfestivalen, slutter 10 års jubilæumsudgaven af med forestillingen Tam Vild i Holkadalen. Pressefoto