Fremtidens Rønne: Grøn oase i byens hjerte

Fremtidens Rønne: Grøn oase i byens hjerte
Haven og området bag Dams Gård og Musikhuzet skal udvikle sig til byens have, hvor man kan slappe af, mens børnene løber frit rundt. Arkivfoto: Allan Rieck
KULTUR | Onsdag 4. september 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | Onsdag 4. september 2024 • 05:30

Et bedre Store Torv, en central have og en by, der er nemmere at finde rundt i. Det er målene for Rønnes byfornyelse.

Rønne skal være en levende og attraktiv by for alle generationer. Sådan lyder visionen for et byfornyelsesprogram, som regionskommunen har udarbejdet for byens centrum. Programmet har udpeget tre indsatser i byen, hvor udviklingen og fornyelsen skal ske i henhold til seks temaer.

De seks temaer er valgt på baggrund af Bornholms styrkepositioner, den strategiske udviklingsplan for Rønne samt kommunens strategier, planer og politikker, og de skal sikre, at der bliver skabt helhedsorienterede løsninger i de dele af bymidten, som programmet omfatter.

De seks temaer er byliv, plads til børn og unge, det særlige Rønne, natur som vores styrke, byen inviterer ind og aktivt liv for alle.

Grundtankerne bag temaerne er, at et attraktivt og levende bysamfund er udgangspunktet for et godt hverdagsliv, at byen skal være attraktiv for alle aldersgrupper, at byens særlige steder skal være en naturlig del af bybilledet, at naturen skal være synlig i byen, at man skal kunne finde nye steder at få oplevelser ved at gå på opdagelse, samt at sundhed og trivsel er vigtigt i alle livets faser.

Forbedre centrale områder

Som nævnt bygger temaerne blandt andet på den strategiske udviklingsplan for Rønne, der blev politisk vedtaget i 2019. Efterfølgende var der en proces med borgerinddragelse i 2022-2023. Endelig er det politisk besluttet, at byfornyelsesprogrammet for Rønnes bymidte skal være et selvstændigt projekt og ikke en del af projektet Fri Bymidte, der omhandler kulturhuset Dams Gård – tidligere kaldet Byens Hus og torv på tværs.

Formålet med programmet er at styrke Rønnes identitet og livskvaliteten for byens borgere og besøgende ved at forbedre centrale områder og forbindelserne rundt i bymidten. Dette skal både skabe et mere attraktivt bymiljø og støtte op om Bornholms overordnede strategier for erhvervsudvikling og bosætning.

I grove træk dækker områdefornyelsen Store Torv og Store Torvegade, Lille Torv samt Snellemark. Inden for det område har kommunen udpeget tre særlige indsatser, nemlig Store Torv, byens have og forbindelser i bymidten.



Udviklingen af Rønnes centrum skal gøre Store Torv til en en helstøbt plads, bornholmerne har lyst til at bruge året rundt. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

En helstøbt plads

Om Store Torv hedder det blandt andet, at kommunen vil lave et nyt torveregulativ. Mere konkret handler det om nye retningslinjer for udeservering og torvehandlende samt en designmanual for Store Torv.

En designmanual er relevant, fordi der også er planer om nyt byrumsinventar, nye skilte og ny belysning. På dele af pladsen skal belægningen give bedre forhold for cyklister, gående og mennesker med funktionsnedsættelser, og der skal være sidde- og læmuligheder.

Hvad trafikken angår, vil man afprøve forskellige løsninger med henblik på en permanent løsning, og parkeringsforholdene i den sydlige ende skal optimeres.

Samlet skal det give Store Torv et løft, så det bliver en helstøbt plads, bornholmerne har lyst til at bruge og er stolte af året rundt.

Nemt at finde rundt

Bag betegnelsen byens have gemmer sig området bag Dams Gård, Musikhuzet og Raschs Pakhuz, hvor der blandt andet er blevet holdt udendørskoncerter og 1. maj. Det er interessant, fordi der mangler grønne åndehuller i Rønnes centrum, og målet er at gøre det til en en oase af grønt midt i byen, hvor det er muligt at sætte sig i skyggen af et træ, slippe børnene fri og sænke skuldrene.

Vejen dertil går via en restaurering og opdatering af haven med fokus på siddemøbler, redskaber til bevægelse og beplantning samt en scene. For at gøre haven tilgængelig vil man opdatere nye og gamle adgangsveje og skabe en tydelig sammenhæng med Store Torv, og på sigt kan der eventuelt skabes adgang fra Krystalgade.

Endelig er der indsatsen for at skabe forbindelser i byen, der mere konkret handler om nye skilte, oversigtskort, belægningsspor, ledelinjer for svagtseende og et generelt fokus på tilgængelighed. Det skal gøre det nemt at finde rundt i centrum uden at være stedkendt på forhånd og give indblik i byens kvaliteter og særkende.

Udvikling for millioner

En fornyelse af Store Torv, byens have og forbindelserne i centrum er ikke gratis. Faktisk vurderer kommunen, at de samlede bruttoudgifter til områdefornyelsen udgør 9,67 millioner kroner. Af dem står Store Torv for 5,74 millioner kroner.

Staten stiller en årlig ramme til fornyelse af bymidter til rådighed. I 2022-27 er rammen forbeholdt byer af Rønnes størrelse. Ramme varierer, da kommunerne hvert år melder ind, om de ønsker en del af rammen, som derefter bliver fordelt mellem de kommuner. Regionskommunen har søgt i 2022-2024 og har på nuværende tidspunkt en samlet ramme på 3,6 millioner kroner. Den vil desuden søge i de kommende år for at opnå budgettet på 4,6 millioner kroner.

Kommunerne skal yde en medfinansiering på 40 procent, der ikke kan være eksterne fondsmidler, men skal være kommunalt afsatte midler. Planen er at benytte kommunens pulje til nye områdefornyelser, hvor der er afsat 0,77 millioner kroner årligt i 2025-2027, hvilket giver 2,3 millioner kroner. I 2028 forventes også 0,77 millioner kroner, hvilket bringer den kommunale medfinansiering op på 3,07 millioner kroner. Derudover er der budgetlagt med eksterne fondsmidler på to millioner kroner til at finansiere projektet. Disse midler er endnu ikke ansøgt.

Driftsøkonomien kan kommunen ikke anslå på nuværende tidspunkt, men den forventer, at blandt andet øget færden på arealet bag Dams Gård og Musikhuzet vil medføre øgede driftsomkostninger. Udgifterne til drift vil blive beregnet, når de enkelte tiltag bliver udmøntet i konkrete tiltag, fremgår det.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT