Forkælelse i en mørk tid

Forkælelse i en mørk tid
DELUXE | ABONNENT | 19. NOV 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
19. NOV 2023 • 05:30

I takt med at det bliver mørkere og mørkere, er det tid til at forkæle os selv lidt. Jeg bilder mig ind, at det har været sådan altid – også på Bornholm. I dag skal vi forene landbruget og mejeriet med noget fra haven og ikke mindst det mest talrige dyr på Bornholm, grisen.

Den del, vi skal bruge fra grisen, er gelatine. På trods af at lige netop det produkt er et slags symbol på, at man bruger alt fra grisen – som det populært siges, er det eneste der går til spilde fra en gris, skriget – så er det et lidt udskældt produkt, da det jo ofte gemmer sig i slik.

Det kan godt gøre nogle lidt uoplyste vegetarere pænt sure. “Arjjj, så var der bare gris i hele den pose engelske vingummier, som jeg plejer at elske”. Ja, sådan er det nu engang, og man må håbe, at folk bliver bedre til at læse på ingredienslisten, inden de fyrer den lækre kombination af kunstige smagsgivere, uhyrlige mængder sukker og afkog fra døde grise ind i kæften.

Men lige netop det der afkog fra de døde grise, er det, vi skal bruge i dag. Der er jo et vegansk alternativ, agar agar, men jeg har ikke noget og har i øvrigt aldrig lært at bruge det. Måske er det en udfordring, jeg skal tage op…?

Jeg afbryder lige med en reklame: I går blev Tidendes og min nye bog MÂD sendt til tryk. Det er en samling af nogle af årets opskrifter. I modsætning til sidste års bog, Vild Sulten, så er MÂD mere en decideret kogebog med nogle af alle de opskrifter, som jeg og avisens læsere har skruet lidt på i årets løb. Vi er både omkring klassikerne som saltstegt sild og plankebøf, men også det nye fine tiltag med de bornholmske bælgfrugter kommer under en kærlig behandling – på en positiv måde, vel at mærke.

Hvis man skulle have lyst til at købe sådan en bog, så er det bare at vente lidt og herefter hoppe ind på Tidendes webshop, og klikke til hele pladsen under juletræet er fyldt op. Hvis man er mere en analog type, så kan man bevæge sig hen til øens boghandlere eller i avisens ekspedition på Nørregade i Rønne og betale. Alle steder tager ovenikøbet mod kontanter…

Afsted med jer :)

Vi har før været omkring alle de æbler, der ligger og rådner på Bofa og folks græsplæner. Forhåbentlig er der stadig nogle mennesker, der i bedste gamle stil har æblekasser, de fylder op med noget af al den overskudsfrugt, som træet bugner af, og sætter dem et køligt og mørkt sted. Hvis det er tilfældet, så bliver de glade for denne opskrift. Den er både nem og ser utrolig festlig ud. Der er utallige måder at gøre den mere festlig. Jeg prøvede at sætte ild til desserten med noget varm rom.

Det smagte meget godt, men desværre var det helt umuligt for mig at få de flotte blå flammer med på billedet – altså der gik jo ild i det stykke karton, som jeg brugte som underlag, så jeg måtte vælge, om jeg ville have det flotte billede eller undgå, at mit hus brændte.

Jeg betragter ellers mig selv som et kreativt menneske, der vil gå langt for at skabe noget flot, men lige i det her tilfælde, valgte jeg at ødelægge en af desserterne, kartonen og muligheden for at glæde jer med et ekstra flot billede. I er meget velkommen til selv at lege med varm sprut og ild, men pas på, for udover brændfaren, så kan man altså også komme ret meget til skade. Sådan noget sprut bliver altså ved med at brænde – det er næsten lige så slemt som karamel.

Det næste aspekt i desserten er karamel. Æblerne skal nemlig karameliseres.


 

Karameliserede æbler på vanillebund 4 personer

Æbler 4 vaskede

Rørsukker 10 spsk

Smør 30 g

Estragon 4 stilke

Start med at tage kernehuset ud af æblerne. Skær dem herefter i skiver på ca en halv cm tykkelse.

Læg skiverne ud fortløbende og drys dem gavmildt med rørsukker. Nu skal skiverne stables, så de ligner et æble igen. Placer de skivede æbler på et ildfast fad (du bliver glad for at have bagepapir i det) og kom en klump smør ned i hvert hul på æblerne og stik en kvist estragon i også.

Bag æblerne ved 200 grader til de er møre og let karameliserede. Lad dem køle let af.

Mens æblerne bager, laves vanillebunden.

Piskefløde 3 dl.

Vanille 1 stang

Limeskal fra 1 lime – øko selvfølgelig

Flormelis smag dig til et resultat, du kan lide

Gelatine 3 blade fra døde grise

Pisk fløden let sammen med vanillekorn og revet lime. Smag til med flormelis.

Udblød gelatinen og smelt den sammen med en lille smule af flødemassen. Hvis du kunne tænke dig lidt syre i desserten, så kom lidt limesaft ved også.

Når genetinen er opløst i massen, og den er mere end håndvarm, skal den blandes med resten af massen. Det skal gå stærkt, ellers kommer der geléklumper i massen. Nogle kalder dem vingummier.. det er ikke de lækre engelske af slagsen – så PISK som om, at det gælder livet!

Transformer den nypiskede masse over i fire flotte glas og sæt dem i køleskabet til, de skal bruges.

Ved anretning sættes æblerne på vanillebunden – det giver mening. Pynt evt med mere estragon og måske noget ild.