Forening sætter prisen ned: Vi vil vinde medlemmerne tilbage

NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2022 • 05:30

Nedgang i både medlemmer og indtægter skal vendes til fremgang for begge dele. Det mener formanden for Østermarie Idrætsforening, der har besluttet, at de vil kæmpe for at vinde det tabte tilbage.


To år med corona har været hård ved mange foreninger på Bornholm og deriblandt ØIF, der siden 2019 har tabt 280 medlemmer, hvilket svarer til hvert tredje medlem. Tilbagegangen har kæmpe indflydelse på foreningen, for færre medlemmer betyder færre deltagere indenfor de enkelte idrætsgrene, og dermed er der hold der ikke kan oprettes.

Også økonomien er blevet hårdt ramt af coronapandemien.

– Med færre medlemmer får vi færre kontingentkroner i kassen, som igen påvirker vores medlemstilskud fra kommunen. Corona har også aflyst mange af de arrangementer vi normalt tjener penge på, så det er gået den forkerte vej, fortæller formand Mogens Christiansen.

Nedgangen i indtægter er fra 2019 til 2021 faldet fra over 800.000 kroner, til under 340.000 kroner, hvilket er en nedgang som svarer til cirka 60 procent, lyder det fra Mogens Christiansen.

Kan ØIF overleve?

Spørgsmålet er om Østermarie Idrætsforening overhovedet kan overleve en så stor nedgang i antallet af medlemmer og indtægter. Og her er svaret helt klart et ja.

– Der er især to grunde til at vi mener, at vi kan komme tilbage til en situation der ligner 2019, hvor vi var over 700 medlemmer, og vi havde en omsætning på over 800.000 kroner, siger Mogens Christiansen.

For det første er det fordi omkostningerne i forbindelse med de nedlukkede aktiviteter ikke har belastet kontoen, og for det andet fordi ØIF generelt havde en god økonomi inden corona, og stadig har det.

– Vi har derfor i bestyrelsen besluttet at vi vil kæmpe for at vinde det tabte tilbage, og vi har sat os det mål, at vi om tre år, hvor vi kan fejre 150 års jubilæum, igen er over 700 medlemmer, forklarer Mogens Christiansen.

Målet skal nås med flere forskellige tiltag, hvor fælleskontingent blot er et af dem.

– Vi indfører et fælleskontingent, det vil sige, at man som medlem i ØIF kan dyrke alle de idrætter man har lyst til, når først man har betalt én gang. For det andet nedsætter vi kontingenterne betydeligt. De fleste vil opleve en besparelse på mellem 30 til 50 procent af de hidtidige satser, fortæller formanden.

Det tredje ben i genskabelsen bygger på sammenhold og frivillighed, og derfor inviterer foreningen til åbent hus den 8. juni, med håbet om at tiltrække en masse mennesker der dels vil afprøve nogle af aktiviteterne omkring hallen og fodboldbanen, dels komme med nye ideer til aktiviteter som ØIF kan afholde.

– Vi tænder op i grillen, så du kan medbringe aftensmaden og vi hygger i et par timer, og sammen vil vi arbejde på at nå vores målsætning om at vinde det tabte tilbage, lyder opfordringen fra Mogens Christiansen.