Er det her Bornholms største gavlmaleri?

Er det her Bornholms største gavlmaleri?
Det er på denne facade, at det nye store gavlmaleri skal opføres. Foto: Ulla Neergaard
NYHED | ABONNENT | 15. JUN 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
15. JUN 2022 • 15:30

Isværket på Nexø Havn vil snart blive prydet med et stort gavlmaleri. Det er vigtigt, at Nexøs historie bliver repræsenteret og inkorporeret i maleriet, fortæller lederen bag projektet.

Der er et stort gavlmaleri under opsejling på Isværket Nexø.

For to år siden blev det gamle isværk på Nexø Havn overtaget af Charlotte Thon, der siden har åbnet en billedskole i bygningen. Og nu er det så blevet tid til, at bygningen får et nyt udtryk, hvilket er et projekt, Charlotte Thons datter Caroline står i spidsen for.

– De fleste steder i verden, er det jo noget mennesker bliver glade for, og det er med til at skabe en form for visuel identitet og noget diversitet i området. Nexø Havn er jo ved at gå fra at være industrihavn til at være mere en kulturhavn, så det kan også være med til at underbygge den forandring, siger Caroline Thon, der selv er professionel billedkunstner, til Tidende.

Det bliver dog ikke Caroline Thon, der skal stå for at male gavlmaleriet på facaden af isværket.

– Kunstneren er en kvindelig gavlmaler fra Chile, der hedder Anis, og hun er en af Chiles mest anerkendte gavlmalere. Hun har blandt andet arbejdet meget med at fremhæve det historiske og det lidt mytologiske univers, hvilket jeg synes er ret interessant, fordi myterne på en eller anden måde også lever lidt stærkere her på Bornholm end i resten af Danmark, fortæller Caroline Thon.

Derudover synes hun også, der er et godt match mellem den sydamerikanske og bornholmske stil - især med brugen af farver.

– Jeg synes, det er ret fedt, at der i Nexø, og på Bornholm i det hele taget, er stor tradition for at bruge farverne i forhold til, når man kigger på resten af landet. Derfor var det spændende at invitere en sydamerikansk gavlmaler hertil, fordi de i Sydamerika også bruger nogle helt andre farver, siger Caroline Thon.

Nexø skal være repræsenteret

Gavlmaleriet er en del af et større kunstudvekslingsprojekt mellem Chile og Danmark kaldet ’Fra havn til havn’/De puerto a puerto. Ønsket er at skabe et projekt, der støtter kunst og kulturudvekslingen mellem Chile og Danmark og vil producere murmalerier som tilføjer langvarig værdi i de områder, hvori de bliver opført.

Men herudover er en af de vigtigste opgaver for gavlmaleriet, at de lokale i Nexø og omegn føler sig repræsenteret i maleriet, og Caroline Thon har derfor inviteret naboer og lokale i Nexø til et møde onsdag, hvor det er muligt at komme med inputs og idéer til værket.

– Det skal jo altid være med lokalbefolkningens accept. Det er også derfor, at vi holder det her møde, hvor vi gerne vil høre fra nogen, der kender bedre til Nexøs historie, og hvad Nexø er. Vi vil gerne blive klogere på Nexøs historie, og vi har også en udstilling her til sommer, som hylder de svundne tider fra fiskeriet på Nexø Havn.

Man kan aldrig gøre alle tilfredse,
og når det handler om kunst,
så skal man måske heller ikke
nødvendigvis gøre alle tilfredse

Caroline Thon, leder af gavlmaleri-projektet

Det skal forhåbentlig bidrage til, at gavlmaleriet kan give noget stolthed og glæde i byen, fortæller hun. Og så bliver det også rart at kunne vise udadtil, at der nu ligger et kulturhus på havnen.

– Når vi er et nyt kulturhus, der starter, så vil vi gerne vise, at det er et kulturhus. Men det er også meningen, at det er noget, som folk skal blive glade af at kigge på året rundt. Det er som regel noget, som rigtig mange mennesker sætter pris på. Det skaber noget forandring for øjet, fortæller Caroline Thon.

Vigtigt med en bred opbakning

I forhold til at få tilladelse til at lave gavlmaleriet, så har der ikke været nogen problemer, oplyser Caroline Thon. Det er nemlig clearet med havnedirektionen, som holder til ved siden af, og da de selv ejer bygningen, står der ikke noget i vejen for at opføre maleriet. Men derfor er det stadig vigtigt for Caroline Thon, at der er en bred opbakning.

– Man kan aldrig gøre alle tilfredse, og når det handler om kunst, så skal man måske heller ikke nødvendigvis gøre alle tilfredse. Det er slet ikke, fordi vi kommer til at lave et eller andet vildt provokerende gavlmaleri, men der må gerne være lidt, der udfordrer.

– Det vigtigste er, at der er den brede opbakning, så hvis der kommer en og er utilfreds, er det okay. Men er der 20, som kommer og siger, at det vil de ikke have, eller det passer ikke ind, så må vi tænke os om, hvordan vi kan lave det, så folk bliver glade for det, siger hun.

Derfor er det også med lidt sommerfugle i maven, at hun går ind til projeket, selvom hun har en klar forventning om, at det bliver taget godt imod.

– Jeg har aldrig oplevet, at der er kommet nogle og har hadet det helt vildt. Så jeg glæder mig mest, fordi min erfaring er, at folk er super glade og tager godt imod, når der kommer noget nyt, forklarer Caroline Thon og tilføjer, at hun nu bare er spændt på at komme i gang.

– Der er så mange sjove samtaler under maleprocessen. Det er næsten det bedste ved at lave sådan et gavlmaleri, fordi der kommer så mange interessante og skægge kommentarer, når folk kommer forbi.

Det første malerstrøg på gavlmaleriet bliver efter planen sat den 7. juli, men det afhænger lidt af, hvor lang tid, der går med at få vasket facaden ordentlig ned og gjort klar. Men selvom startdatoen endnu ikke er endeligt fastlagt, så er der alligevel sat en deadline.

– Der er indvielse den 16. juli, så der skal det i hvert fald være klar, siger Caroline Thon.