Der blev rystet, drejet og twistet: Dansedag er tilbage

Video: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 11. MAR 2023 • 18:15
NYHED | ABONNENT
11. MAR 2023 • 18:15

DGIs dansedag vendte lørdag tilbage til sit rigtige format for første gang siden corona, og 152 danseglade personer var mødt op for at vise deres trin. Og foruden alle danseopvisningerne blev der igen uddelt årets lederpris.

Corona-rusten - hvis den altså var til stede - blev rystet af kroppen, og cowboystøvler og dansesko blev pudset af og gjort klar til opvisning, da der lørdag atter var Dansedag i Aakirkebyhallerne, hvor i alt 152 dansere i løbet af eftermiddagen viste, hvad de kunne.

– Jeg forventer en hyggelig dag, hvor vi alle kan vise det, vi har lært. Og at nogen kommer og kigger, lyder det fra Chanett Hansen, formand for DGI Dans og musik, inden start.

Det er hende, der sammen med de to øvrige bestyrelsesmedlemmer har stået for at arrangere dagen, hvor øens forskellige dansehold og -klubber kommer forbi og viser, hvad de har lært. Og der er meget forskelligt på programmet, der både tæller linedance, mavedans og pardans. Nogle hold mødes hver uge og danser, mens andre mødes mere sporadisk.

Den traditionsrige dansedag har ellers været lidt på standby siden corona, men Chanett Hansen håber, at dagen kan vende tilbage til sin oprindelige version, som har været afholdt i flere år, end hun lige kan huske på stående fod.

– Det var stort. Folk kiggede, og vi dansede tæt. Det her er den første rigtige dansedag, for sidste år holdt vi det lidt mindre, hvor det mest var for danserne selv.

Ingen til at passe boden

Dansedagen foregår i Aakirkebyhallerne, og selvom man nemt kunne tage en mønt eller to i entrepenge, så har foreningen valgt at gøre dagen gratis for tilskuerne. Men det er mere af praktiske årsager.

– Det er os selv, der skal passe det. Men vi vil jo godt se hinanden danse i løbet af dagen, fortæller Chanett Hansen om en eventuel entrebod.

Men da det ikke er gratis at leje hallen, så kommer de tre arrangører alligevel med en lille opfordring til, at folk giver 40 kroner til foreningen. Og det er Chanett Hansens opfattelse, at mange har valgt at følge den opfordring.

– Jeg har i hvert fald hørt, at mange har spurgt om nummeret til mobilepay, siger hun.

Et varierende dansegulv

Klokken 13.50 er der indmarch med hævede Dannebrogs-faner og nationalsang.

De første til at betræde gulvet efter indmarch er Dirty Boots, der skal på flere gange i forskellige kategorier. Det første hold med undertitlen 'letøvede' stiller sig i blå t-shirts op i formation og danser til forskellige musikstykker.

Og så skifter stemning en anelse, da Dirty Boots bliver afløst af pardansere fra Aakirkeby IF. De har igennem året trænet alt fra tango og cha-cha-cha til quickstep, og de bruger da også deres 10 minutter på gulvet til parvis at glide over gulvet i forskellige tempi og trin til musik fra Kim Larsen og Bruce Springsteen og soundtracks fra filmene Pretty Woman, Dirty Dancing og Grease.

Herefter bliver der skiftet over til country og linedance, da Blue Jeans iført gule t-shirts, halsklude, Wrangler-jeans og cowboystøvler stiller op og giver den gas.

Inden pausen, hvor Folk & Fæ giver et par numre, kommer Dirty Boots tilbage på gulvet i en lidt anden og mere rocket version med referencer til Grease.

Indmarch med faner og nationalsang. Foto: Line Søndergaard Hansen

Pardanserne fra Aakirkeby IF. Foto: Line Søndergaard Hansen

De letøvede fra Dirty Boots. Foto: Line Søndergaard Hansen

 

Blue Jeans gav den gas med linedance. Foto: Line Søndergaard Hansen

Dirty Boots kom på igen i en mere rocket udgave. Foto: Line Søndergaard Hansen

Dirty Boots. Foto: Line Søndergaard Hansen

Folk & Fæ gav et par numre i pausen. Foto: Line Søndergaard Hansen

Årets lederpris

En anden tradition, som blev genindført ved lørdagens dansedag, var uddelingen af Årest Lederpris, som har til formål at hædre en leder, som er blevet indstillet til prisen.

Og blandt de indstillede gik prisen til Kirsten Kjeldsen, der har været aktiv inden for folkedans siden 1997. Og det vedvarende engagement er en af grundene til, at hun lørdag kunne modtage prisen - for så mange år er der ikke mange, der kan bryste sig af at have været med.

– Hvis man har været aktiv i en klub siden 1997, så rejser man sig op, siger Chanett Hansen til tilskuerne, og alle bliver siddende.

Kirsten Kjeldsen modtog Årest Lederpris for sit engagement i folkedans siden 1997. Til højre for hende er Chanett Hansen. Foto: Line Søndergaard Hansen