Denne fisk er ren mundvelvære

Denne fisk er ren mundvelvære
DELUXE | ABONNENT | 4. JUN 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
4. JUN 2023 • 05:30

Det er tid til at finde den lille røgeovn eller kuglegrillen frem.

 

Selvom havet omkring os ikke ligefrem bugner af fisk, så er der én fisk, der er utrolig populær – både blandt lystfiskere og andre, der holder af en lækker middag. Lystfiskerne elsker den, da den er en rigtig fighter og en god gevinst, hvis man vinder kampen. Ædedolkene elsker den for dens fine smag, reelle kødstykker og alle de muligheder, der ligger i tilberedningen og udmunder i en mundvelvære, der sjældent opleves med andre fisk.

Fisken er så populær, at der er en hel lystfiskerkonkurrence, der er opkaldt efter den: Ørreddag. Den foregår altid i påsken og gælder naturligvis om at fange den største ørred. Det er efterhånden blevet en en fast tradition, for ørreddagen har eksisteret siden 1957. Meget charmerende, så går 20 kroner af deltagergebyret på 100 kroner til vandpleje.

Bornholm har altid været kendt for at røge fisk. Navnligt røgede sild er blevet synonymt med vores lille klippe.

Det er egentlig sjovt, at Bornholm er kendt for det med at røge fisk, da det var skotske fiskere, der i første omgang bragte teknikken til Christiansø. Her kan man bare se, hvad fødevarebranding 1.0 gjorde for øen.

Nu er Bornholm også kendt for et væld af andre fødevarer og har i mange år været kendt som Danmarks gourmetø nummer et. De seneste år er der andre regioner, der haler ind på os. Eksempelvis kan Sydfyn en hel del, men også roelandet på den anden side af Østersøen, stikker hovedet ind på gourmetscenen. Det kan de nok især takke Claus Meyer for.

Men hvis vi nu prøver at slå et slag for den røgede ørred, så er jeg sikker på, at vi vinder terræn igen – hold nu op, hvor smager det godt.

Jeg plejer at tage min ørredfilet og drysse den med salt og sukker. Herefter tager jeg en masse krydderurter og klemmer dem lidt, så smagen rigtigt kan komme ud af dem og lægger dem på fisken. Husk at skylle urterne for jord først.

Når urterne er på, skal fisken ligge nogle timer i køleskabet. Det bedste vil være natten over.

Nu er det tid til at finde den lille røgeovn eller kuglegrillen frem. Her dukker der et utal af muligheder op. Skal man købe røgsmuld eller skal man finde nogle grene fra et gammelt frugttræ og skære det i små stykker? Måske en kombination?

Jeg gik med frugttræet og blandede det med en masse timian og rosmarin. Da det er varmrøget ørred, er det vigtigt, at der også kommer noget varme sammen med røgen. I den lille 'Kasper-rørhat' er der en spritbrænder nedenunder, så den kan nemt give lidt varme også. I grillen skal der måske et stykke kul eller to ned sammen med træet eller røgsmulden, for at give en smule varme.

Det er vigtigt, at der ikke er for meget varme, for så bliver fisken tilberedt for hurtigt, og når ikke at få røgsmag nok.

Min fisk fik halvanden time med en masse røg og lidt varme.

Når fisken ligesom 'skrider ud' i kødet, når man trykker på den, er den færdig.

 

 

Man kan med fordel købe en hel hel fisk, for så er der en filet til at øve sig på og en, der er klar til gæsterne.

Det bedste ved det her, og med madlavning generelt, er, at der ikke er nogen regler – man er mere end velkommen til at blande alt det sammen, som man selv godt kan lide.

 

 

Salat med røget ørred

4 personer

Ørredfilet……………………1 stk på cirka 400 gram, der er røget, som du kan lide den

Feldsalat…………………….jeg har brugt en pose fra Netto, men lokalt dyrket salat er bedst

Radiser………………………6 stk skåret i kvarte

Gulerødder………………….2

Asparges……………………6

Kartofler…………………….8 kogte

Rødløg………………………1

Olivenoile……………………1 dl

Sennep………………………1 stor spsk

Citronsaft……………………1/2 citron

 

Skær asparges og gulerødder i tynde skiver på din mandolin (pas på pølserne) og læg skiverne i isvand.

Pil og og skær rødløget i tynde skiver.

Skær kartoflerne ud.

Rør sennep med citronsaft og bland så olivenolien sammen med det. Smag til med rigeligt salt.

Dræn gulerødder og asparges og bland alting sammen… spis med brød og den lækre røgede ørred.

Man kan naturligvis lave alle mulige slags salater – komme æg i, kapers eller jordbær.. du bestemmer.