De rykker ud for at gøre gode gerninger

De rykker ud for at gøre gode gerninger
Eleverne har en time til at ordne have og bagefter bliver de belønnet med et glas saftevand. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. SEP 2023 • 05:30

Elever fra Svartingedal Skole rykker ud for at hjælpe, hvor der er behov.

– Hvor heldig kan man være, siger Lis Bach, der fredag har fået besøg af en hel skoleklasse fra Svartingedal Skole i Hasle.

Lis Bach har fået problemer med ryggen, og derfor er det noget af en byrde at skulle holde den store have i Vestergade. Så er det godt, at skolen har oprettet et valghold, som gør gode gerninger – som for eksempel at hjælpe med havearbejde hos byens ældre og værdigt trængende.

De 16 elever fra 6. klasse går til den med krum hals, efter at de har fået en introduktion til opgaverne. En del af eleverne går i gang med at rive græs sammen på den store plæne. Det kommer i trillebøren og ender i kompostbunken. Andre er gået i gang med at luge ukrudt i indkørslen og på fliserne.

Man danner fællesskaber

Helle Resen Jørgensen er lærer for eleverne, og hun er også kvinden bag ideen til holdet:

– Jeg blev bedt om at lave et valgfag. Der er flere, der laver noget med idræt og kreative fag, men noget, jeg sætter pris på er, hvis jeg kommer hjem fra arbejde, og nogen har stillet et glas mangochutney på min trappe, eller når folk smiler til en. Jeg bager selv boller, som jeg deler ud.

– Det er de her små ting, som er forsvundet lidt. Hvad er en god gerning? Selvfølgelig skal vi også snakke om etikken i det og et eller andet religiøst islæt. Det er noget med, at man skal opføre sig ordentligt, og man skal være god ved andre. Det er den måde, man danner fællesskaber på, siger Helle Resen Jørgensen.


Majli Skovgaard Pihl kan godt lide at gøre gode ting for folk. Foto: Holger Larsen

Det kommer tilbage

Majli Skovgaard Pihl, 12 år, er i gang med at rive græs sammen:

– Jeg kan lide at gøre gode ting for folk. Hvis man gør noget godt for andre, kommer det gode mange gange tilbage til en.

Hvad laver du for eksempel af gode ting?

– Jeg kan hjælpe med at tømme opvaskemaskinen og støvsuge en gang imellem, for vi har mange hunde, og så hjælper jeg også en gang imellem med at hænge tøj op.

Uden at dine forældre beder dig om det?

– Ja.

Hvad har I tidligere lavet på holdet?

– Vi har luget ukrudt foran skolen, og vi har samlet affald ved bystranden, fortæller Majli.


David Thang og Milas Glimberg tog en tøn i Lis Bachs store have i Vestergade. Foto: Holger Larsen

Milas Glimberg og David Thang, der også er 12 år, vil også hjælpe andre mennesker, siger de.

De giver hver et eksempel på, hvordan de har hjulpet:

– Jeg var ude at cykle på et tidspunkt, så var der en gammel dame på cykel, der væltede lige foran mig, da hun standsede for at skulle over vejen. Så stoppede jeg og hjalp hende op, fortæller Milas.

– Jeg har hjulpet min bedstemor, der havde dårligt knæ. Så spurgte hun, om jeg ville have penge for det, og sagde jeg nej tak, supplerer David.

Det er fornuftigt

Lis Bach kvitterer for indsatsen med et glas saftevand. Næste fredag rykker holdet ud for at hjælpe andre.

– Vi har rigtig mange, der gerne vil have os ud at hjælpe. Næste gang skal vi hjælpe pedellerne på skolen, og så har jeg en føler ud til plejehjemmet, hvor vi kan komme ud at besøge og tale med de ældre som "ældrevenner", siger Helle Resen Jørgensen, der glæder sig over elevernes indsats:

– Jeg er imponeret over dem. De kommer ud og laver noget fornuftigt, for det er svært at sidde stille i så mange timer i skolen. Børnene vil rigtig gerne, men det er som om, at vi har glemt, at de kan en masse ting. De har forstået fidusen i det her valgfag. Man gør en god gerning, uden at forvente at man får noget igen, siger hun.

Gå glad på weekend

Svartingedal Skole indførste i 2018 "gå glad på weekend"-valgfag, hvor man udnytter lærernes og pædagogernes forskellige interesser og kompetencer.

Formålet er at styrke trivslen på tværs af klassetrin ved, at eleverne lærer at være sammen på en anden måde.

Valgfagene, som er for 0.-6. klasse, handler ofte om kreative udfoldelser og idræt. Der er eller har for eksempel været hold med musik, dans, yoga, kreaværksted, brætspil, bordtennis, skak, basketball og madkundskab.

Der skiftes ud i valgfagene i hvert kvartal.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT