Bornholmerugen: Huller i Aakirkeby og ingen busser i Gudhjem

NYHED | ABONNENT | 21. MAJ 2022 • 15:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. MAJ 2022 • 15:30

I den forgangne uge kom det frem, at bornholmshistoriens største arkæologiske udgravning skal finde sted på det sydlige Bornholm. Man kan desuden denne sommer ikke tage bussen til og fra Gudhjem Havn. Og mandag så kronprinsen forbi.


Ugen begyndte med, at Bornholm fik fint besøg. Kronprins Frederik ankom natten til mandag til Bornholm med Kongeskibet Dannebrog, der lagde til ved honnørkajen på Rønne Havn. Da kronprinsens far Prins Henrik døde, overtog Frederik nemlig traditionen med at skyde årets bornholmske bukkejagt ind – og den åbnede mandag. I løbet af dagen lykkedes det da også kronprinsen – i selskab med tre gæster – at skyde en buk i Almindingen. Dertil havde han ved Campus Bornholm held med at trykke på et båthorn, der satte gang i en mindre udgave af motionsløbet Royal Run. Flere end 100 campus-studerende deltog i løbet.

I virkeligheden burde flere af os måske have løbet med. Torsdag kunne Tidende nemlig fortælle, at overvægt er udbredt på Bornholm. Mere end i Region Hovedstaden som helhed. I foråret 2021 blev der således foretaget en undersøgelse af bornholmernes sundhedstilstand, og ifølge den kan 57 procent af de deltagende betegnes som enten moderat eller svært overvægtige.

Debat om busser i Gudhjem

Bor man i det nedre Gudhjem, kan det være, at nogle af de ekstra kilo snart er væk. I hvert fald, hvis man hyppigt skal tage bussen, som der nu er blevet længere til. Trafikchef i BAT, Kim Kock-Hansen, har besluttet, at Gudhjem Havn slet ikke skal være et stoppested i perioden frem til 24. september samt i efterårsferien. Passagerer på ruterne 7 og 8 skal altså stige af ved busstoppestedet Gudhjem Øvre og selv gå ned i byen, hvis de har ærinder der.

– De seneste to somre har været farlige for gående. Busserne er livsfarlige, og vi har ret store forsinkelser, sagde Kim Kock-Hansen.

Han henviste til, at man som borger med gangbesvær eller et handikap kan blive visiteret af kommunen til en servicekørsel. Den situation var formand for Gudhjem Erhverv, Søren Danig, ikke helt tilfreds med. Han fortalte, at han af hensyn til byens gamle havde drøftet en såkaldt flextrafik-ordning med Kim Kock-Hansen. Det er en ordning, hvor man kan bestille offentlig transport i god tid, før man har brug for den. En slags mindre fleksibel taxa.

Kim Kock-Hansen bekræftede, at en flexordning havde været på tale. Men det er ikke noget, BAT har mulighed for at afprøve i år.

– Vi har talt om, at når vi skal i gang med det, skal Gudhjem være forsøgsby, måske sammen med at par andre byer, hvor det ville være oplagt at prøve. Det ligger i strategiplanen, at vi skal kigge på det inden for de næste tre år, sagde Kim Kock-Hansen.

Pludselig kom kredsformand for Danske Seniorer, Danny Christensen, ridende ind i debatten. Han mente, at sponsorater og en busreklame ville kunne finansiere en minibus, der kan køre i pendulfart op og ned ad Brøddegade.

Mangel på sagsbehandlere

Nemme løsninger findes umiddelbart ikke hos Bornholms Regionskommunens børne- og ungeteam, der kæmper med personaleflugt og højt sygefravær. Den er især gal i socialteamet, som arbejder med udsatte familier og børn. Socialteamet, der er sat til 15 årsværk, er således i øjeblikket kun halvt bemandet med uddannede socialrådgivere, fremgik det lørdag af en aktindsigt.

Centerleder Ann Rubæk-Nielsen erkendte i den forbindelse, at rekruttering af uddannede medarbejdere er en udfordring, og at ventelisterne i øjeblikket er længere end ønsket.

– Vi sagsbehandler alle sager, for det skal vi og det gør vi. Men det kan tage længere tid at sagsbehandle og nå rundt om alle opgaverne, sagde Ann Rubæk-Nielsen.

Borgmester Jacob Trøst (K) fortalte midt på ugen, at han mener, at kommunen er i færd med at løse problemet. Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Linda Kofoed Persson, sagde, at hun ønsker at lytte til teamtes nuværende og tidligere sagsbehandlere, for at blive klogere på, hvor skoen trykker.

Huller i og ved Aakirkeby

Et andet problem, som der nu er fundet en løsning på, er et i Tidende meget omtalt hul i Torvet i Aakirkeby. I sommeren 2020 blev Aakirkeby Torv omlagt til et såkaldt naturtorv, hvor planter og anden natur skulle spille en fremtrædende rolle. Det mest omdiskuterede element i naturtorvet var et hul med blotlagt granit. Det viste sig nemlig hurtigt, at der kunne kunne samle sig både vand og affald i hullet. Dertil frygtede lokale at falde ned i det. Tirsdag formiddag blev hullet så efter års polemik fyldt med jord.

Meget større huller kan vi se frem til lidt udenfor Aakirkeby, hvor der skal bygges et 25 meter højt højspændingsanlæg, som skal forbindes med den planlagte vindmøllepark "Energiøen". Men før det store byggeri kan realiseres, skal Bornholms Museum på banen med en masse gravende arkæologer og undersøge området for fortidsminder. Det fortalte Bornholms Museums direktør, Jacob Bjerring-Hansen.

– Det bliver uden sammenligning det største arkæologiske projekt i Bornholms Museums historie. Det er 90 hektar, det er jo på størrelse med Klemensker, sagde Bjerring-Hansen, der forventer at hente mange udenøs arkæologer hertil for at kunne foretage en hurtig undersøgelse af området.

Et andet – mindre – projekt er allerede i gang ved Aakirkeby. Tømrermester Nick Rylander og hans kæreste Nellie Arenstorff er i gang med at istandsætte Myreagre Mølle på Nexøvej 26. Bare for sjov.

– Vi gør det faktisk kun, fordi vi synes, det er et sjovt projekt og for at bevare historien. Møllen blev opført i 1865, sagde Nick Rylander, der forventer, at den om et par år vil stå flot med nye vinger.