Borgerforening opgiver kampen for bopælspligt

Borgerforening opgiver kampen for bopælspligt
Listed Borgerforening havde ønsket sig at nedsat fartbegrænsningen i byen fra 50 til 40 kilometer i timen, men det har kommunen sagt nej til. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 19. MAR 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAR 2023 • 15:30

Borgerforeningen begynder i stedet på nyt tiltag for at styrke fællesskabet.

Listed Borgerforening har været en af bannerførerne for, at det skulle blive muligt at genindføre bopælspligten rundt omkring på Bornholm – blandt andet i Listed. Nu erkender man, at den kamp er tabt.

– Inden kommunalvalget åbnede et politisk flertal for muligheden for at stemme om en udvidelse af bopælspligten i de byer, der ikke er omfattet af bopælspligt. I februar fremsatte Enhedslisten et løsningsforslag, der blandt andet skulle sikre, at de nuværende fleksboliger ikke ville ændre status i tilfælde af en udvidelse af bopælspligten. Den 16. februar nedstemte kommunalbestyrelsen de stillede forslag om udvidelse af bopælspligten. Bestyrelsen kan herefter konkludere, at spørgsmålet er lukket, skriver borgerforeningens bestyrelse i den beretning, som formand Karen Nørregaard aflagde ved foreningens generalforsamling lørdag.

Nej til ny hastighedsbegrænsning

Her blev der også lukket for en anden sag, nemlig om trafikken gennem Listed. Bestyrelsen har henvendt sig til kommunen med ønske om at få en hastighedsbegrænsning på 40 kilometer i timen gennem Listed – i stedet for den nuværende på 50 kilometer i timen.

Kommunen har svaret, at man har vurderet sagen i henhold til sidste års trafiktælling, der viste, at gennemsnitsfarten ligger på cirka 44 kilometer i timen, og at mere end 85 procent af trafikanterne kører med cirka 52,3 kilometer i timen eller derunder. Der har ikke været nogen ulykker med biler impliceret i mere end fem år.

Vejmyndigheden mener derfor ikke, at der er tilstrækkeligt tungtvejende årsager til at sænke hastigheden.

Holdt visionsmøde

Karen Nørregaard forudser med det endelige punktum for debatten om bopælspligten, at udviklingen vil være et fortsat dalende antal fastboende i Listed. Det var også på den baggrund, at bestyrelsen havde valgt at lægge generalforsamlingen i forbindelse med et visionsmøde på en lørdag for at give fleksbolig- og sommerhusejere en mulighed for at deltage.

Der er etableret en visionsgruppe bestående af Lene Vedsegaard, Henning Berg og Lise Lotte Hansen.

Karen Nørregaard oplyser, at der kom flere end 30 til mødet i Listedhuset, hvor man efter et oplæg delte deltagerne op i grupper.

– Det var meget nyttigt på den måde, at vi får snakket om, hvad man kan tænke sig, at der skal ske i Listed, og man lærer hinanden at kende. Vi ønsker at styrke fællesskabet og kommunikationen i Listed og hjælpe hinanden med at løfte i flok på tværs af forskellige grupper og foreninger, siger Karen Nørregaard.