Våbensagen er tilbage og udvisning er målet

Våbensagen er tilbage og udvisning er målet
Foto: Sarah Thun Kristensen
KRIMI | Mandag 18. november 2024 • 11:00
KRIMI | Mandag 18. november 2024 • 11:00

De tog sig skarpt ud - nyklippede og ordentlige i tøjet, de tre unge mænd, der mandag mødte op i Østre Landsret for endnu engang at sidde på anklagebænken.

Kun en enkelt medbragte den samme forsvarsadvokat, som også talte hans sag i byretten - ellers var der nye ansigter på begge sider af lokalet, ligesom højbordet i sagens anledning var fuldt besat med seks personer - heraf tre landsdommere i sorte kapper.

Stemningen var god blandt de dømte - særligt da retssagen blev udskudt med 20 minutter på grund af transportvanskeligheder, og det gav anledning til en tur til bageren, inden alvoren kunne sænke sig med en lille halv times forsinkelse.

Det er nemlig to år siden, at en gruppe på seks unge mænd i fællesskab begik væbnet røveri på en adresse i Rønne, hvorefter en af de seks kørte derfra på sin scooter med en pistol, som han gemte på Galløkken.

Der faldt dom i sagen tilbage i april sidste år, men mandag startede ankesagen i Østre Landsret. Her skal tre af de seks dømte atter forklare sig. De tre øvrige har valgt at modtage dommen - herunder den dengang 20-årige som ifølge dommen var den, der tog pistolen og kørte afsted og gemte den på Galløkken.

De seks er dømt for at have medbragt macheter til røveriet, som foregik med vold og trusler ved at en af de seks dømte skulle have givet indehaveren af pistolen flere lussinger, råbt at de skulle tage pistolen - hvorefter en af de andre tog pistolen i opbevaringskassen og begav sig afsted med den.

Vil frikendes for våbenbesiddelse

Retten mente, at det var bevist, at hele gruppen vidste hvad der skulle ske, og derfor var medskyldige i røveriet, som kunne finde sted, fordi de var i overtal. 

De seks unge gutter mødtes på Lille Torv, inden turen gik hjem til en bekendt, hvor pistolen altså befandt sig.

Retten fandt desuden, at den dengang 22-årige, som gik forrest og gav sin kammerat besked om at tage pistolen, også have råderet over pistolen - derfor blev han idømt tre års fængsel som en fællesdom i forening med den dengang 20-årige, som rent faktisk var i besiddelse af pistolen.

Den dom var imidlertid for hård. Det mener i hvert fald den nu 24-årige dømte, som har anket sagen og fra mandag igen var at finde på anklagebænken - men denne gang i Østre Landsret - i håbet om en mildere dom.

Her forklarede han igen, at han ikke anede, at der befandt sig en pistol på adressen og at han bestemt ikke havde noget som helst med den at gøre. Han benægtede også ethvert kendskab til skjulestedet på Galløkken, og bedyrede at han først fandt ud af, at der var en pistol i spil, da han efterfølgende modtog trusler fra nogle af de øvrige tilstedeværende på adressen. Ved at anke sagen, håber han at få en mildere straf - formentlig helt at blive frikendt for våbenbesiddelse.

Ønsker udvisning

De to andre, der også er at finde på anklagebænken igen, er der imidlertid ikke af egen fri vilje. Det gælder nemlig to af de medvirkende som blev idømt henholdsvis ni og ti måneders fængsel, foruden en advarsel om udvisning. 

Det var nemlig ikke nok, hvis man spørger anklagemyndigheden, som har anket de to unge mænds sager med henblik på udvisning for bestandig. De har nemlig ikke dansk statsborgerskab - og så havde de to allerede flere pletter på straffeattesten inden hændelsen i oktober 2022 - begge for personfarlig kriminalitet.

Den ene af de to ønskede ikke at udtale sig, men stod ved sin forklaring fra byretten, mens den anden stillede op til spørgsmål endnu engang. Heller ikke de to husker denne gang noget om en pistol. De husker bare, at de ville hænge ud på adressen i Almegade, at stemningen blev dårlig, og at folk forlod stedet lidt efter lidt.

Den ene af de to fortæller, at han efter et par smøger blev ringet op af sin far, som fortalte at aftensmaden var klar, hvorefter han tog hjem til familien og spiste aftensmad, og at han i øvrigt var ganske overrasket, da han blev anholdt i slutningen af oktober, da han ikke anede noget om, hvad der var sket.

For de to, der ikke er statsborgere i Danmark, gælder det, at det i byretten blev vurderet, at det ville være i strid med menneskerettighedskonventionens artikel otte at udvise dem for bestandig.

Den omhandler retten til respekt for familie- og privatliv, og det vurderedes på daværende tidspunkt, at den ret ville blive krænket ved at udvise de unge mænd på nu 20 og 22 år, som begge er enlige og uden børn. Det er imidlertid den vurdering, Anklagemyndigheden ønsker at få omgjort.

De tre er for retten fra mandag og frem til senest torsdag, hvor dommen forventes at falde på ny. 

FÅ ABONNEMENT