Sådan bliver de nye udvalgs opgaver

Sådan bliver de nye udvalgs opgaver
Ved konstitueringen blev der aftalt en ny udvalgsstruktur. Nu bliver udvalgenes opgaver fastlagt. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 23. NOV 2021 • 06:30
Holger Larsen
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
23. NOV 2021 • 06:30

Kommunalbestyrelsen har godkendelse af nye udvalg på torsdagens dagsorden.

Et nyt politisk flertal er som regel også lig med, at der bliver ændret på den kommunale udvalgsstruktur. Sådan bliver det også fra 1. januar, som det har fremgået af konstitueringen.

Sådan noget er reguleret af kommunens styrelsesvedtægt, og den skal derfor ændres inden det konstituerende møde i den nye kommunalbestyrelse, som er planlagt til den 9. december.

Ekstra møde

En ændring af styrelsesvedtægten skal besluttes ved to behandlinger med mindst seks dage imellem.

Kommunalbestyrelsen har derfor sagen på dagsordenen ved det ordinære møde torsdag den 25. november og igen ved et ekstraordinært indkaldt møde den 8. december, fremgår det af dagsordenen.

Partierne i konstitueringen (konservative, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten med i alt 15 mandater) ønsker at nedsætte seks udvalg:

Økonomi- og Klimaudvalg

Syv medlemmer (inkl. borgmester Jacob Trøst (kons.)), som er født formand):

Udvalget varetager de opgaver, der er henlagt til økonomiudvalget ved lov, herunder den overordnede planlægning for kommunen. Derudover varetager udvalget opgaver vedrørende CO2-regnskaber, sektorspecifikke klima- og bæredygtighedsstrategier, den strategiske forvaltning af alle kommunens fysiske aktiver og spørgsmål vedrørende trafikbetjeningen af Bornholm, EU-samarbejder og internationale samarbejder.

Børne- og Skoleudvalg

Fem medlemmer, Morten Riis (EL) bliver formand:

Udvalget varetager opgaver på dagtilbuds- og skoleområdet, samt opgaver på det sociale område, der vedrører børn og unge samt deres familier, herunder sundhedsplejen, SSP- samarbejde og tilsyn.

Der er ikke sket nogen ændringer i udvalgets opgaver i forhold til den gældende styrelsesvedtægt, bortset fra at ansvaret for opgaven vedrørende døgn- og aflastningsinstitutioner for borgere med funktionsnedsættelse (børn, unge og voksne) er flyttet til Social- og Sundhedsudvalget.

Social- og Sundhedsudvalg

Fem medlemmer, René Danielsson (DF) bliver formand:

Udvalget varetager opgaver på det sociale og sundhedsmæssige område, i det omfang opgaven ikke ligger i Børne- og Skoleudvalget.

Der er ikke sket nogen ændringer i udvalgets opgaver i forhold til den gældende styrelsesvedtægt, bortset fra at ansvaret for opgaven vedrørende døgn- og aflastningsinstitutioner for borgere med funktionsnedsættelse (børn, unge og voksne) er flyttet fra Børne- og Skoleudvalget til Social- og Sundhedsudvalget.

Erhvervs-, Bolig- og Beskæftigelsesudvalg

Fem medlemmer, Linda Kofoed Persson (DF) bliver formand:

Udvalget skal varetage opgaver vedrørende erhverv, boliger, beskæftigelse og borgerservice. Opgaverne vedrørende boliger omfatter opgaver i medfør af boligreguleringsloven, fx bopælspligt, samt støttet byggeri, herunder almene boliger. Udvalget varetager også opgaver vedrørende boligudvikling. Opgaven vedrørende boligudvikling skal koordineres med Natur-, Miljø- og Planudvalget samt Økonomi- og Klimaudvalget, som har ansvaret for kommunens planlægning.

Fritids-, Kultur- og Lokalsamfundsudvalg

Fem medlemmer, Niclas Fick (EL) bliver formand:

Udvalget skal varetage opgaver på fritids- og kulturområdet. Det bemærkes, at opgaverne er rettet mod brugerne af kommunens fritids- og kulturinstitutioner, og at opgaven vedrørende driften af alle kommunens ejendomme ligger i Natur-, Miljø- og Planudvalget.

Udvalget skal endvidere varetage opgaver vedrørende det strategiske samarbejde med lokalsamfundene.

Natur-, Miljø- og Planudvalg

Fem medlemmer, Helle Munk Ravnborg (EL) bliver formand:

Udvalget skal varetage de samme opgaver, som varetages af Natur- og Miljøudvalget i den gældende styrelsesvedtægt. Myndighedsopgaver vedrørende miljøtilsyn, miljøgodkendelser eller VVM for virksomheder og husdyrbrug, samt efter byggeloven og byfornyelsesloven er flyttet til udvalget fra det nuværende Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalg.

Endvidere skal udvalget fremover stå for den regionale og kommunale fysiske planlægning for kommunen i samarbejde med Økonomi- og Klimaudvalget, som har det overordnede ansvar for planlægningen. Opgavens varetages i dag alene af Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget.