Store civile tabstal i Libanon bekymrer FN-chef

23. SEP 2024 • 21:26UDLAND

Både civile tabstal og mange fordrevne i Libanon udgør en stor bekymring for FN's generalsekretær.

FN's generalsekretær, António Guterres, udtrykker stor bekymring over optrapningen i Mellemøsten.

Det siger en talsperson for generalsekretæren mandag ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Generalsekretæren er dybt bekymret over den eskalerende situation langs den blå linje og de store civile tabstal, herunder kvinder og børn, som de libanesiske myndigheder melder om, siger talspersonen.

Den blå linje refererer til grænsen mellem Libanon og Israel samt de israelskbesatte Golanhøjder.

Israelske angreb på det sydlige Libanon har kostet mindst 356 mennesker livet, oplyser libanesiske myndigheder mandag aften.

Guterres er også forfærdet over de "tusindvis af fordrevne midt i de mest intense israelske bombeangreb siden sidste oktober".

- Generalsekretæren er dybt bekymret over de fortsatte Hizbollah-angreb ind i Israel. Han udtrykker dyb bekymring for civiles sikkerhed på begge sider af den blå linje, herunder FN-ansatte, og han fordømmer på stærkeste vis tabet af liv, siger talspersonen.

Israel har skruet markant op for angrebene på Hizbollah siden sidste uge, hvor også eksplosioner i elektronisk udstyr skabte panik i Libanon.

Israel har hverken be- eller afkræftet at stå bag eksplosionerne.

Spændingerne mellem Israel og Libanon går langt tilbage.

Men det er eskaleret, siden Israel for snart et år siden indledte omfattende angreb på Gazastriben fra jorden og luften.

Siden har den libanesiske Hizbollah-bevægelse, som støtter Hamas, sendt raketter mod Israel, men Israel har angrebet den anden vej, og der har været næsten daglige kamphandlinger, uden at der har været tale om egentlig krig.

Men flere har udtrykt frygt for, at situationen kan eskalere yderligere.

Optrapningen i Mellemøsten falder sammen med, at verdensledere tirsdag begynder generaldebatten ved FN's Generalforsamling.

Her ventes både krig i Mellemøsten og Ukraine at fylde meget.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT