Lande i nærområdet advarer om kaos efter angreb i Libanon

23. SEP 2024 • 20:53UDLAND

Israelske angreb i Libanon mandag får flere lande til at advare om kaos i området og omfattende regional krig.

Flere lande i nærområdet kommer mandag med advarsler om blandt andet "kaos" og "omfattende regional krig" efter israelske angreb i Libanon.

Tyrkiet advarer ifølge nyhedsbureauet AFP om, at angrebene, som har kostet mindst 356 menneskeliv, risikerer at skubbe hele regionen ud i kaos.

- Israels angreb på Libanon markerer en ny fase i bestræbelserne på at skubbe regionen ud i kaos, lyder det i en erklæring.

Fra det egyptiske udenrigsministerium lyder advarslen, at det kan føre til en "omfattende regional krig", skriver nyhedsbureauet.

Titusindvis er på flugt efter angrebet - det dødeligste siden borgerkrigen sluttede i 1990 - der ramte mandag i den sydlige del af Libanon.

Israels militær (IDF) har - efter eget udsagn - ramt over 1300 mål relateret til den militante bevægelse Hizbollah i Libanon det seneste døgn.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, skriver på det sociale medie X, at Israel er i krig mod Hizbollah - ikke Libanon.

- Alt for længe har Hizbollah brugt jer som menneskelige skjolde. Organisationen har placeret raketter i jeres stuer og missiler i jeres garager.

- Jeg beder jer: Tag denne advarsel alvorligt, lyder det i opslaget.

Egypten opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at "gribe ind med det samme" for at den stoppe den "farlige israelske optrapning i Libanon", skriver AFP.

Spændingerne mellem Israel og Libanon går langt tilbage.

Men det er eskaleret, siden Israel for snart et år siden indledte omfattende angreb på Gazastriben fra jorden og luften.

Det skete, efter at Hamas-bevægelse trængte ind i Israel og tog gidsler.

Siden har den libanesiske Hizbollah-bevægelse, som støtter Hamas, sendt raketter mod Israel, men Israel har angrebet den anden vej.

I New York i USA, hvor regeringschefer er samlet til FN's Generalforsamling, vil Irak have et hastemøde mellem de arabiske ledere.

Her vil premierminister Mohammed Shia al-Sudani se på "følgerne af den zionistiske (israelske, red.) aggression mod vores fredelige folk i Libanon og for at arbejde sammen om at stoppe den kriminelle adfærd, siger han ifølge AFP i en erklæring.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT