Israel opfordrer indbyggere til at forlade Beirut efter luftangreb

23. SEP 2024 • 19:33UDLAND

Premierminister Benjamin Netanyahu opfordrer til at "komme i sikkerhed", mens Israel angriber Hizbollah-mål.

Israel har udført et "målrettet angreb" på den sydlige del af den libanesiske hovedstad, Beirut, mandag. Det skriver den israelske hær (IDF) i en udtalelse.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, opfordrer indbyggere til at "komme i sikkerhed", mens Israel angriber den militante shiamuslimske bevægelse Hizbollahs bygninger i området.

Chefen for generalstaben i Israels hær, Herzi Halevi, oplyser, at IDF mandag morgen lancerede en "proaktiv offensiv operation".

- I bund og grund går vi efter den kampinfrastruktur, som Hizbollah har opbygget de seneste 20 år, lyder det.

I et opslag på det sociale medie X udtaler Netanyahu, at krigen er mod Hizbollah - ikke mod Libanon.

- Jeg har en besked til det libanesiske folk: Israels krig er ikke mod jer. Den er mod Hizbollah. Alt for længe har Hizbollah brugt jer som menneskelige skjolde. Den har placeret raketter i jeres stuer og missiler i jeres garager.

- Jeg beder jer: tag denne advarsel alvorligt.

- Så snart vores mission er ovre, kan I vende sikkert retur til jeres hjem, skriver Netanyahu.

En sikkerhedskilde tæt på Hizbollah oplyser, at angrebet var målrettet Ali Karake.

Han er den nuværende kommandør for den sydlige front i Hizbollahs hær og den tredje i rækken efter to topkommandører, som begge er blevet dræbt i israelske angreb de seneste uger.

Hans tilstand er uklar.

Der bor omkring 1,7 millioner mennesker i byområdet i Beirut, men officielle tal foreligger ikke.

Hizbollah er støttet af Iran.

Som følge af meldingerne om angreb har Jordan, der støder op til Israel, Vestbredden og Syrien, aflyst alle jordanske fly til Beirut på ubestemt tid.

Også det tyske flyselskab Lufthansa, der er Europas næststørste, har aflyst alle fly til den iranske hovedstad, Teheran, Beirut og den israelske storby Tel Aviv.

Generalsekretær i FN António Guterres udtaler, at verdensorganisationen er "meget bekymret over det store antal civile tab". Det skriver Reuters.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, oplyser, at han sammen med præsidenten for de Forenede Arabiske Emirater vil diskutere, hvordan man både kan ende krigen i Gaza og "nedskalere" situationen i Libanon.

/ritzau/AFP/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT