Von der Leyen er åben for samarbejde med dele af EU's højrefløj

23. MAJ 2024 • 17:33UDLAND

Ursula von der Leyen åbner for samarbejde med Giorgia Meloni, men afviser Le Pens parti National Samling.

Fire af de syv politiske grupper i EU-Parlamentet afviser blankt at samarbejde med parlamentets højrefløj bestående af ID-gruppen, som Dansk Folkeparti er del af, samt den konservative ECR-gruppe.

Men står det til Ursula von der Leyen, så skal der skelnes mellem, hvilke partier der ender med at komme i de enkelte politiske grupper efter valget til EU-Parlamentet, som i Danmark afholdes 9. juni.

Dermed fastholder Ursula von der Leyen, at hun er åben for at samarbejde med dele af højrefløjen.

Det gælder blandt andet Giorgia Melonis højreorienterede Italiens Brødre.

- Jeg har arbejdet godt sammen med Meloni i Det Europæiske Råd. Det gør jeg med alle stats- og regeringschefer. Det er min opgave som formand for EU-Kommissionen, siger Ursula von der Leyen.

Den socialdemokratiske S&D-gruppe, den liberale Renew-gruppe, De Grønne og Venstrefløjsgruppen er ellers på europæisk plan enige om at udelukke de to grupper på højrefløjen.

Den linje er lagt, selv om flere af de danske partier, der indgår i grupperne, er uenige i helt at afvise et samarbejde.

Den kolde skulder fra en stor del af parlamentet fik dog ikke von der Leyen til at ændre kurs over for højrefløjen i torsdagens Eurovisions-debat i Bruxelles.

Selv om von der Leyen er afhængig af opbakning fra EU-Parlamentet, hvis hun vil fortsætte på sin nuværende post, så holder hun fast i, at hun vil samarbejde med dele af højrefløjen.

Von der Leyen lægger vægt på, at Meloni og hendes parti lever op til tre afgørende kriterier:

- Meloni er tilhænger af Europa. Hun er for Ukraine, og støtter op om EU's retsstatsprincipper. Når det er tilfældet, så er der et tilbud om samarbejde, siger Ursula von der Leyen.

Til gengæld afviser den tyske toppolitiker ethvert samarbejde med tyske Alternative für Deutschland (AfD) og Le Pens parti National Samling.

- AfD og National Samling har forskellige navne, men de har det tilfælles, at de er venner med Putin, og at de vil ødelægge vores Europa, siger von der Leyen.

Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor højrefløjen ellers er ved at tage afstand til AfD og dermed fjerne sig fra nogle af de mest yderligtgående politikere i EU-Parlamentet.

Tirsdag meddelte Le Pens parti, at man ville bryde med AfD. Og torsdag blev partiet smidt ud af ID-gruppen.

Det skete, efter AfD's spidskandidat til EU-valget og medlem af Europa-Parlamentet, Maximilian Krah, ifølge EU-mediet Politico kom med stærkt kontroversielle udtalelser til et italiensk medie.

Her har han udtalt, at han "aldrig ville sige, at enhver der bærer en SS-uniform automatisk er kriminel" med henvisning til de nazistiske uniformer.

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, håber, at det kan åbne for, at ID og ECR-grupperne "hurtigere" bliver slået sammen.

Det er dog ikke et udtryk for, at højrefløjen dermed ønsker at samle sig for at åbne et samarbejde med von der Leyen:

- Vi har ikke noget ønske om at gøre Ursula von der Leyen til EU-Kommissions formand. Vi ønsker tværtimod at få en retning, hvor det er nationernes Europa, der bliver afgørende for retningen, siger Anders Vistisen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU