Boeings Starliner vender tilbage til Jorden uden astronauter

7. SEP 2024 • 07:36UDLAND

På grund af tekniske problemer er "Starliner"-rumfartøj vendt tilbage til Jorden uden astronauter om bord.

Boeings rumfartøj "Starliner" er vendt tilbage til Jorden og landet uden dets astronauter i ørkenen i New Mexico lørdag.

Det skriver Reuters.

"Starliner" skulle kun have været på en otte til ti dages mission i rummet. Men på grund af tekniske problemer har rumfartøjet været væk i tre måneder.

Desuden er Nasa-astronauterne Butch Wilmore og Suni Williams, der blev sendt afsted i "Starliner" i juni, blevet nødt til at blive i rummet frem til februar, hvor et SpaceX-rumfartøj kan fragte dem hjem.

Rumfartøjet begyndte den seks timer lange rejse tilbage til Jorden fredag aften ved hjælp af en manøvrering, som Nasa i sidste måned vurderede for risikabel for en bemandet mission.

Ifølge Reuters vendte "Starliner" tilbage til Jorden uden problemer.

Efter flere års forsinkelser med udviklingen af "Starliner" blev rumfartøjet sendt afsted i begyndelsen af juni med Wilmore og Williams, der satte kursen mod Den Internationale Rumstation (ISS).

Men mens Nasa undersøgte problemer med fartøjets fremdriftssystem, var agenturet nødt til at udsætte hjemrejsen på ubestemt tid.

Butch Wilmore og Suni Williams var den første besætning, der fløj med "Starliner" 5. juni, hvor de blev opsendt til ISS.

Men "Starliners" fremdriftssystem blev ramt af en række fejl, der begyndte i løbet af de første 24 timer af flyvningen.

5 af de i alt 28 såkaldte thrustere, som bruges til at lave præcisionsmanøvrer med kapslen i rummet, svigtede.

Fartøjet havde dog stadig nok fungerende thrustere til at kompensere for dem, der ikke fungerede. Desuden opstod der også heliumlækager.

"Starliner" havde før opsendelsen 5. juni forsøgt sig med testflyvninger to gange. Ved den første ubemandede testflyvning i 2019 opstod en række tekniske problemer, og fartøjet nåede aldrig op til rumstationen som planlagt.

Ved anden og seneste testflyvning i 2022 nåede "Starliner" op til ISS, men den ubemandede flyvning var heller ikke denne gang helt uden tekniske vanskeligheder.

Der blev derfor rejst spørgsmål om, hvorvidt rumfartøjet trygt kunne bringe astronauterne hjem, og til sidst blev det altså besluttet at finde en anden løsning på at få dem hjem.

Nasa har udtalt, at astronauterne på ISS har masser af forsyninger, er trænet til længere ophold og har mange eksperimenter at udføre.

I henhold til den nye plan vil SpaceX' Crew-9-mission rejse i slutningen af september. Oprindeligt skulle fire passagerer have været om bord, men det er reduceret til to passagerer.

Til februar vil rumfartøjet så både tage de to passagerer samt deres strandede kolleger med tilbage til Jorden.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT